Παράθυρα/ Ορίζοντας

Για τον κοινωνικό χαρακτήρα του θεάτρου

Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου διοργανώνουν σειρά διαδικτυακών διαλέξεων με θέμα «Το θέατρο στην κυπριακή κοινωνία», με σκοπό την ανάδειξη του κοινωνικού χαρακτήρα που προσλαμβάνει το θέατρο και την ανάπτυξη μιας συζήτησης για το πώς διάφορα κοινωνικο-πολιτιστικά θέματα αντικατοπτρίζονται μέσα από το θέατρο.

  •  9 Ιουνίου 2021│ώρα 6:30 μ.μ.

«Το θέατρο ως εργαλείο διακοινοτικού διαλόγου στη νέα γενιά δημιουργών»

Αν το θέατρο είναι μια αντανάκλαση της ζωής πάνω στη σκηνή, αυτό που θα έπρεπε να βλέπουμε στην Κύπρο, θα ήταν μια πολυγλωσση, πολυ-πολιτισμική κοινωνία, με βαθιά και ενδιαφέροντα ιστορικά και κοινωνικά αφηγήματα. Αλλά, στην πραγματικότητα, πόσο συχνά το βλέπουμε αυτό;

Εισηγήτριες: Ελλάδα Ευαγγέλου – Δραματολόγος, Φεστιβάλ παραστατικών τεχνών Buffer Fringe, Ιουλίτα Τουμαζή – Θεωρητικός Τέχνης, Επιμελήτρια, Βασιλική Ανδρέου – Ηθοποιός, Θεατρολόγος.

 

  • 16 Ιουνίου 2021│ώρα 6:30 μ.μ.

«Η Κυπριακή διάλεκτος στο σύγχρονο κυπριακό θέατρο: Φολκλόρ ή πολιτική πράξη;»

Στη διάλεξη θα παρουσιαστεί ο επιτελεστικός ρόλος της κυπριακής διαλέκτου, ως γλώσσα αναπαράστασης και διάδρασης. Όσον αφορά ειδικά το χώρο του θεάτρου, θα δούμε μέσα από παραδείγματα πώς τα τελευταία χρόνια η διάλεκτος διεκδικεί το δικό της χώρο.

Εισηγήτριες: Έλενα Ιωαννίδου – Ακαδημαϊκός, Ερευνήτρια, Μαρία Βαρνακκίδου – Σκηνοθέτρια.

 

  • 23 Ιουνίου 2021│ώρα 6:30 μ.μ.

«Δομώντας και αποδομώντας την έννοια του φύλου και της ταυτότητας στη σκηνή»

Μπορεί το θέατρο να αντικατοπτρίσει το σύγχρονο κοινωνικό-πολιτισμικό πλαίσιο των θεωριών, συζητήσεων και τάσεων σε σχέση με τα θέματα φύλου και ταυτότητας; Πώς δομούνται οι έννοιες του φύλου και ταυτότητας στη θεατρική σκηνή;

Εισηγήτρια: Μαρία Ιόλη Καρολίδου – Σκηνοθέτρια

 

  • 30 Ιουνίου 2021│ώρα 6:30 μ.μ.

«Το θέατρο είναι οι άλλοι: διακρίσεις, μετανάστευση, δημοκρατία»

Το θέατρο γεννήθηκε μέσα από την ασφυκτική ανάγκη της συνεύρεσης με όρους ελευθερίας, μακριά από τους γελοίους καθημερινούς καταναγκασμούς. Η δραματική τέχνη, η σχέση θεατή και υποκριτή ενέχει στην πυρήνα της την επί της αρχής αποδοχή του θεάματος ως χειρονομίας του καλλιτέχνη προς το κοινό.

Εισηγητής: Βαγγέλης Γέττος – Νομικός, Συγγραφέας.

(α) Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής στο σύνδεσμο: https://bit.ly/3vEbnkK

θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

(β) Για πληροφορίες: τηλ. 77772757

(γ) Η συμμετοχή είναι Δωρεάν

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.