Σημεία κοινού/ Ορίζοντας

 Δώρος Θεοδούλου. Μια συγκυρία

Μια  συγκυρία αυτές τις μέρες ξανάφερε έντονα στην θύμησή μας ένα αξιόλογο άνθρωπο, φίλο και συνεργάτη,  τον Δώρο Θεοδούλου.

Ο Δώρος έφυγε από τ η ζωή στις επτά Ιουνίου το 2016. Η απουσία του ήταν  μια μεγάλη απώλεια για την Παιδική και Νεανική μας Λογοτεχνία  αλλά και για όλα τα πολιτιστικά πράγματα του τόπου  μας.

Εμείς που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά και να ζήσουμε μαζί του τα πρώτα δύσκολα χρόνια του ξεκινήματος της παιδικής λογοτεχνίας, ξέραμε πως είχαμε μαζί μας ένα άνθρωπο καλό γνώστη του θέματος με καίριες, εύστοχες και ολοκληρωμένες απόψεις αλλά και διάθεση για δράση.

Ήταν ο δάσκαλος, ο μελετητής, ο κριτικός, ο πρωτεργάτης της λογοτεχνίας για παιδιά και έφηβους. Ένας άνθρωπος που, με τις διάφορες δραστηριότητές του ως πρόεδρος το Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου αλλά και σε όλη του τη ζωή, βοήθησε στην παραγωγή, ανάπτυξη, και  καθιέρωση της λογοτεχνιας μας στην Κύπρο και στο Εξωτερικό. Θα έλεγα πως ο Δώρος Θεοδούλου έβαλε ένα κομμάτι από την ψυχή του σε αυτό το οικοδόμημα που μπορούμε να ονομάζουμε σήμερα Κυπριακή Λογοτεχνία  για Παιδιά και Νέους,

Αυτές τις μέρες, ύστερα από πέντε χρόνια δουλειάς και την ίδια  περίπου μέρα του θανάτου του, κυκλοφόρησε ο τιμητικός τόμος στη μνήμη του. “Δώρος  Θεοδούλου  ένας ακάματος εργάτης της Παιδικής και Νεανικής λογοτεχνίας”. Ένας τίτλος που του ταιριάζει απόλυτα και περιλαμβάνει όλο το έργο και τη δράση του. Αυτός ο τιμητικός τόμος ξανάφερε στην επιφάνεια ολόκληρο το έργο του. Τον δεχτήκαμε με πολλή χαρά και συγκίνηση. Ο Δώρος ξανά κοντά μας με το έργο του και την άσβεστη και ωραία ανάμνησή του.

Ευχαριστούμε θερμά όσους κουράστηκαν για την έκδοση και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της .

Κίκα  Πουλχερίου

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy