Ο Στ. Μαλάς θα δώσει εχέγγυα στους νέους για να παράγουν γνώση…

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς συμμετείχε την περασμένη Δευτέρα στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας με θέμα ”Έρευνα και Καινοτομία: προοπτικές σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον”. Ο Σταύρος Μαλάς χαρακτήρισε ως κορυφαίο ζήτημα το θέμα της Έρευνας και Καινοτομίας στη χώρα μας και δήλωσε ότι ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσει η δική του διακυβέρνηση.

Η Κύπρος, τόνισε ο Σταύρος Μαλάς, είναι η προτελευταία χώρα στην Ευρώπη στις επενδύσεις για την έρευνα, με μόνο 14 εκατομμύρια ευρώ για ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και ανέφερε ως πρώτο μέτρο στήριξης της νέας γενιάς, την αύξηση κατά 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας.

Οι Κύπριοι ερευνητές αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης από το κράτος, όπως ανέφερε ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίοι έχουν κατατάξει τη χώρα μας στην πρώτη στην Ευρώπη θέση σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, αφού για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην έρευνα η Κύπρος παίρνει σήμερα 3,5. Μέσα από την επένδυση σε μεγάλα στρατηγικά έργα, στην υποδομή, στις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα των Κύπριων ερευνητών.

Η νέα κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Σταύρος Μαλάς, πρέπει να λάβει εκείνες τις αποφάσεις για να τερματιστεί ο μέχρι σήμερα αυτοσχεδιασμός στην οικονομία και να στηριχτεί σε ένα μοντέλο ισχυροποιημένης ανάπτυξης σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, έτσι που να μπορεί να αντέχει σε τυχόν κραδασμούς.

Σε αυτό, τεράστιο ρόλο έχει να διαδραματίσει η Έρευνα και Καινοτομία, καθώς και οι νέοι επιστήμονες του τόπου που μπορούν να προσφέρουν πολλαπλασιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Το όραμα μιας κοινωνίας και ενός Πρόεδρου, κατέληξε ο Σταύρος Μαλάς, πρέπει να είναι η δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα δώσουν τα εχέγγυα στα νέα παιδιά να παράγουν γνώση, ελεύθερη σκέψη και πολιτισμό.

Στη φυλακή υπάλληλος εταιρείας που τσέπωνε τις εισπράξεις

Έγκλημα λευκού κολάρου χαρακτηρίστηκε από το δικαστήριο η απάτη που στήθηκε εναντίον της εταιρείας “Παυλίδης και Αραούζος” εκ των έσω, από υπάλληλο οποίος καταλήγει στη φυλακή.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας καταδίκασε χθες σε δύο χρόνια φυλάκιση τον Μάριο Χρυσάνθου στην υπόθεση απάτης που αποδείχθηκε ότι έστησε εναντίον της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων “Παυλίδης και Αραούζος” στην οποία εργαζόταν.

Ο Χρυσάνθου κρίθηκε ένοχος μετά από ακροαματική διαδικασία σε μεγάλο αριθμό κατηγοριών που αφορούν κλοπή από υπάλληλο, καθώς και μία κατηγορία νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν σε διαφορετικές ημερομηνίες μεταξύ των ετών 2011-2012 και αφορούν κατάχρηση συνολικού ποσού 250 χιλιάδων ευρώ.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος οικειοποιείτο τις εισπράξεις της εταιρείας όπου εργαζόταν από την πώληση αυτοκινήτων και κατέθετε τα χρήματα είτε σε προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό, είτε σε τραπεζικό λογαριασμό εταιρείας που ο ίδιος ίδρυσε.

Τάσος Περδίος