80 επιτροπάτα και ένας στρατός συµβούλων στην αυλή του Προεδρικού

Ο Χριστοδουλίδης βαδίζει στο δρόµο του Αναστασιάδη φορτώνοντας κουµπάρους και ηµέτερους στους φορολογούµενους

Οι σκανδαλώδεις αποκαλύψεις σε σχέση µε τους διορισµούς κουµπάρων, φίλων και ηµέτερων εγείρουν το ερώτηµα, πόσους ακόµη σκοπεύει να βολέψει η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η απάντηση τροµάζει –τουλάχιστον τους φορολογούµενους– αφού στον προϋπολογισµό τον οποίο κληροδότησε η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη στον Νίκο Χριστοδουλίδη υπάρχουν τουλάχιστον 80 επιτροπάτα και θέσεις για ένα στρατό συµβούλων.

Το χειρότερο όµως είναι ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ακολουθεί τις ίδιες πρακτικές µε τον Νίκο Αναστασιάδη, επιβεβαιώνοντας το λαϊκό ρητό «µε όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράµµατα θα µάθεις».

 

Οι προεκλογικές υποσχέσεις για τη σύσταση Γνωµοδοτικού Συµβουλίου, την επανεξέταση της ανάγκης για τη λειτουργία ορισµένων επιτροπάτων και τη θέσπιση πλαισίου για το θέµα των συµβούλων, µπήκαν στο ράφι και είναι άγνωστο κατά πόσο θα επανέλθουν ποτέ και ποια αξία θα έχουν τότε, αφού µε τη φόρα που πήρε ο Νίκος Χριστοδουλίδης πολύ σύντοµα µάλλον θα γεµίσουν όλες οι καρέκλες και θα χρειαστούν και άλλες. Εξάλλου, ήδη εξαγγέλθηκε η δηµιουργία ενός ακόµη υφυπουργείου που θα αφορά τα θέµατα µετανάστευσης, καθώς και η δηµιουργία µιας ακόµη θέσης· του Προεδρικού Επιτρόπου που θα έχει γραφείο δίπλα από την Επίτροπο Προεδρίας.

Στον προϋπολογισµό του 2023, πέρα από τα έντεκα υπουργεία, έχουν προστεθεί ακόµη πέντε υφυπουργεία τα οποία δηµιουργήθηκαν από την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη. Αυτό σηµαίνει ότι έχουν δηµιουργηθεί ακόµη πέντε καρέκλες αξιωµατούχων µε ετήσιο µισθό 111 χιλ. ευρώ ο καθένας, πέντε καρέκλες γενικών διευθυντών µε µισθό 128 χιλ. ευρώ ο καθένας και ανάγκες για δέκα νέες λιµουζίνες. Ακόµη, έχουν ανοίξει θέσεις για τουλάχιστον πενήντα συµβούλους (δεκαπέντε στο Προεδρικό και από δύο σε κάθε υπουργείο και υφυπουργείο).

Επίσης, στο Προεδρικό πέρα από τις εννέα θέσεις αξιωµατούχων που λειτουργούν εδώ και χρόνια (π.χ. διευθυντή του γραφείου του Πτ∆, υφυπουργού παρά τω Προέδρω, κυβερνητικού εκπροσώπου κ.τ.λ.) έχουν τοποθετηθεί ακόµη πέντε καρέκλες από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, οι οποίες φαίνεται ότι θα αξιοποιηθούν στο έπακρον από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Πρόκειται για τις θέσεις του Προεδρικού Επιτρόπου, του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πτ∆ και των Επιτρόπων Ισότητας, Πολίτη και Ορεινών Κοινοτήτων. Σηµειώνεται ότι οι µισθοί των πιο πάνω φτάνουν µέχρι τις 111 χιλ. ευρώ το χρόνο, ενώ δικαιούνται και λιµουζίνες για υπηρεσιακή χρήση. Επίσης, έχουν ανοίξει θέσεις για ακόµη πενήντα συµβούλους περίπου.

Ακόµη, δηµιουργήθηκαν οι θεσµοί του Επικεφαλής Επιστήµονα, του Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ, του Επιτρόπου ∆ιαφάνειας και της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της ∆ιαφθοράς. Επιπρόσθετα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σύντοµα αναµένεται να προβεί σε διορισµούς σε σχεδόν σαράντα οργανισµούς, βολεύοντας ηµέτερους που έµειναν έξω από το πρώτο κύµα.

 

Νέα γραφεία στο Προεδρικό και αεροπλανάκι για τον Πτ∆

Ο Νίκος Αναστασιάδης –εφαρµόζοντας το ρητό του για τον «πατέρα του βασιλιά»– κληροδότησε στον Νίκο Χριστοδουλίδη κονδύλια στον προϋπολογισµό για την ανέγερση νέου κτιρίου για τη διοίκηση της Προεδρίας (1,36 εκατ. ευρώ), αλλά και για συντηρήσεις, βελτιώσεις και επεκτάσεις των υφιστάµενων υποδοµών (180 χιλ. ευρώ). Έβαλε επίσης 380 χιλ. ευρώ για «τις δαπάνες που αφορούν τα έξοδα χρήσης του αεροσκάφους, το οποίο παραχωρήθηκε δωρεάν από την Ελληνική ∆ηµοκρατία στην Κυπριακή ∆ηµοκρατία», όπως αναφέρεται στον προϋπολογισµό.

Σηµειώνεται ότι πρόσφατα υπό το βάρος της κριτικής για τους περίεργους διορισµούς συµβούλων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποσχέθηκε την προώθηση νοµοθεσίας, η οποία θα ρυθµίζει το θέµα. Επισηµαίνεται ωστόσο ότι και ο Νίκος Αναστασιάδης, σε ανάλογη περίπτωση ανακοίνωσε τη θέσπιση πλαισίου. Ωστόσο, η απόφαση ακυρώθηκε λίγο αργότερα από το Υπουργικό Συµβούλιο –στο οποίο συµµετείχε και ο Νίκος Χριστοδουλίδης– χωρίς αυτό να ανακοινωθεί. Έτσι, συνεχίστηκαν τα βολέµατα.

E6F36Ac3B327F188F34B6420E7D1B3F1 A 1

Μισθοί πείνας για όσους δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη

Το χειρότερο για τους πολίτες –πέρα από το φέσι εκατομμυρίων για τα βολέματα– είναι ότι όσοι βρίσκονται έξω από το βασίλειο του Προεδρικού βιώνουν το σκληρό πρόσωπο της κυβέρνησης, αφού χιλιάδες ζουν με μισθούς πείνας και υπό συνθήκες σκλαβιάς.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στις λίστες του Υπουργείου Εργασίας είναι εγγεγραμμένα 11.284 πρόσωπα (εκ των οποίων οι 4.564 κάτω των 39 ετών), τα οποία βρίσκονται στην ανεργία και αναζητούν εργασία. Εκτιμάται επίσης ότι άλλοι τόσοι άνεργοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες, ενώ και απ’ αυτούς που εργάζονται πολλοί λαμβάνουν μισθούς πείνας. Ενδεικτικά, το 23% έχει απολαβές κάτω από χίλια ευρώ το μήνα. Ακόμη, 26.585 νέοι (15-29 ετών) βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους αδράνειας -κυρίως επειδή είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση η οποία επικρατεί- αφού δεν συµµετέχουν στην απασχόληση, αλλά ούτε σε οποιοδήποτε πρόγραµµα κατάρτισης ή εκπαίδευσης. Πολλοί απ’ αυτούς διαθέτουν ακαδημαϊκά προσόντα, αλλά δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη.

Baae39017B8C0524E1B82E1Cd903D5E5 A 1

Φέσι εκατοµµυρίων για τους φορολογούµενους

Στο ερώτηµα πόσο είναι το κόστος για τους φορολογούµενους από τα ρουσφέτια της κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, η απάντηση τροµάζει. Εκτός από τους µισθούς, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις 100 χιλ. ευρώ το χρόνο, πολλοί έχουν εξασφαλίσει και λιµουζίνες για τις µετακινήσεις τους, ενώ κατοχυρώνουν και συνταξιοδοτικά ωφελήµατα.

Η περίπτωση της αδελφότεκνης του Νίκου Αναστασιάδη και των άλλων τριών  προσώπων που εργάζονταν στον ∆ΗΣΥ και µετακινήθηκαν στο Προεδρικό σε θέσεις συµβούλων παίρνοντας στη συνέχεια το καθεστώς δηµοσίου υπάλληλου, είναι ενδεικτική για το πόσα χρόνια ενδέχεται να πληρώνουν οι φορολογούµενοι για τα βολέµατα.

Σύµφωνα µε την Ελεγκτική Υπηρεσία, οι τέσσερις λαµβάνουν µισθό που φτάνει µέχρι 3 χιλ. ευρώ το µήνα και θα είναι µόνιµα στελέχη της ∆ηµόσιας Υπηρεσίας για κάποιες δεκαετίες. Για τη µονιµοποίησή τους φαίνεται ότι «συναίνεσε» και η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, αφού στο δικαστήριο δεν αναφέρθηκαν σηµαντικά στοιχεία.

0A67716Ec19671B01F549C8443C75942 A 1

Πρώτα τα ρουσφέτια και µετά το Γνωµοδοτικό Συµβούλιο

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποσχέθηκε προεκλογικά τη σύσταση Γνωµοδοτικού Συµβουλίου και την επανεξέταση της ανάγκης για τη λειτουργία ορισµένων επιτροπάτων που δηµιουργήθηκαν από την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη για το βόλεµα ηµετέρων. ∆ιακήρυσσε επίσης ότι είχε πλάνο για την προώθηση αλλαγών από την πρώτη ηµέρα, προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

Παρά ταύτα, µετά την εκλογή του όλα µπήκαν στο ράφι και είναι άγνωστο κατά πόσο θα επανέλθουν ποτέ και τι αξία θα έχουν τότε, αφού µε τη φόρα που πήρε ο Νίκος Χριστοδουλίδης πολύ σύντοµα µάλλον θα γεµίσουν όλες οι καρέκλες και θα χρειαστούν και άλλες.

Σηµειώνεται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης κλήθηκε πολλές φορές να σχολιάσει διορισµούς, οι οποίοι έχουν προκαλέσει την κοινή γνώµη, αλλά µέχρι στιγµής δεν έχει ιδρώσει το αυτί του. Αντίθετα, ζήτησε και τα ρέστα από τα κόµµατα της αντιπολίτευσης και κυρίως το ΑΚΕΛ, που του άσκησε κριτική, κάνοντας λόγο για… ανθρωποφαγία.

 

 

 

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy