Στο 80% της πληρότητάς τους τα δημόσια νοσηλευτήρια

Κλίνες Covid-19 και στα Γενικά Νοσοκομεία Λάρνακας και Πάφου

 

Χθες στα δημόσια νοσηλευτήρια νοσηλεύονταν 208 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ ταυτόχρονα νοσηλεύονται άλλοι 800 ασθενείς για διαφορετικούς λόγους, με αποτέλεσμα, η πληρότητα των νοσοκομείων να ξεπερνά το 80%. Παράλληλα, λόγω της αυξημένης πληρότητας, περιστατικά από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ Λευκωσίας στάλθηκαν στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου, «γι’ αυτό το λόγο έχει μπει σε εφαρμογή ο αναθεωρημένος σχεδιασμός του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για ανάπτυξη κλινών, όσον αφορά και τον COVID-19, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου». O κ. Χαριλάου ανέφερε πως στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας αυτή τη στιγμή (σσ: χθες) νοσηλεύονται 14 ασθενείς, για να προσθέσει πως έγιναν όλες οι πρέπουσες προετοιμασίες και στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, ούτως ώστε σήμερα να είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους πρώτους του ασθενείς με κορονοϊό αν και εφόσον παραστεί ανάγκη. Την προηγούμενη εβδομάδα, πρόσθεσε, έγιναν συναντήσεις του ΟΚΥπΥ με τη Διεύθυνση του Νοσοκομείου Πάφου και όλων των κλινικών, όπου εκεί συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες όσον αφορά τον χώρο, που επιλέχθηκε, τον εξοπλισμό που απαιτείται, τη στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό, αλλά και τη στελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό. Επεσήμανε επίσης πως ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι ο Ορθοπεδικός Θάλαμος. Ήδη, σημείωσε, ο Θάλαμος Βραχείας Νοσηλείας λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο και θα ακολουθηθούν όλα τα πρωτόκολλα, τα οποία ακολουθούνται και στα υπόλοιπα άλλα νοσοκομεία από τη μέρα που θα φτάσει ο ασθενής στο νοσοκομείο μέχρι την εισαγωγή του στο θάλαμο, τα οποία είναι ασφαλή πρωτόκολλα, κατέληξε.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, ανέφερε πως έχει ξεκινήσει ένας διάλογος μαζί με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων για τη παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα. Είμαστε, είπε, «σε καλό δρόμο, ήδη με μέριμνα του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, έχουν αποσταλεί κάποια περιστατικά από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ Λευκωσίας στον ιδιωτικό τομέα». Επεσήμανε ακόμη, πως εάν παραστεί ανάγκη, να αποσταλούν και άλλα περιστατικά από κοινούς θαλάμους, θα το πράξουν. Είμαστε, συνέχισε, «σε πολύ στενή επαφή, ούτως ώστε να γίνουν όλα με ένα σωστό τρόπο, και για να μπορούν την ίδια ώρα να  τυγχάνουν χειρισμού και να εξυπηρετούνται, ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό, αλλά και όλα τα άλλα επείγοντα περιστατικά που δεν έχουν σχέση με τον κορονοϊό, ούτως ώστε να μην αφεθεί κανένας συνάνθρωπός μας χωρίς ιατρική βοήθεια».

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς των επαγγελματιών υγείας, το πρόγραμμα, είπε ο κ. Χαριλάου, συνεχίζεται. Ελπίζουμε, σημείωσε, ότι στο τέλος της ημέρας θα εμβολιαστεί ένα μεγαλύτερο ποσοστό επαγγελματιών υγείας, ούτως ώστε να προφυλάξουν τους ίδιους τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy