8η του Μάρτη: Έναυσµα αγώνα για τις γυναίκες του σήµερα και του αύριο!

Της Ελένης Ευαγόρου*

Συχνά ερχόµαστε αντιµέτωπες µε αντιλήψεις που λένε ότι η ισότητα των φύλων έχει επιτευχθεί. Κάποιοι µάλιστα υποστηρίζουν πως οι γυναικείες διεκδικήσεις είχαν νόηµα πριν δεκαετίες και ότι η κατάσταση σήµερα έχει βελτιωθεί σε βαθµό που δεν χρειάζεται οι γυναίκες να οργανώνονται και να διεκδικούν τα δικαιώµατά τους.

Είναι αλήθεια πως βρισκόµαστε σχεδόν έναν αιώνα από τότε που η Κατίνα Νικολάου και η Κλειώ Χριστοδουλίδου, µαζί µε δεκάδες άλλες λαϊκές αγωνίστριες, εντάχθηκαν στις γραµµές του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Κύπρου και του εργατικού κινήµατος και µπήκαν πρώτες στον αγώνα για την ισότητα και την ισοτιµία.

Οι πρώτες κατακτήσεις του γυναικείου κινήµατος επήλθαν µετά από µακροχρόνιους και σκληρούς αγώνες και αφορούσαν τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, τη νοµοθεσία για τις υπηρέτριες, το αίτηµα της ισοµισθίας ανάµεσα στους δασκάλους και τις δασκάλες, τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες, την κατάργηση του θεσµού της προίκας, το δικαίωµα στην ψήφο.

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν οι γυναίκες της Κύπρου, µε το Γυναικείο Κίνηµα της ΠΟΓΟ σε πρωταγωνιστικό ρόλο κατέκτησαν ανάµεσα σε άλλα τον εκσυγχρονισµό του οικογενειακού δικαίου, την προστασία της µητρότητας, την ποινικοποίηση όλων των µορφών βίας ενάντια στις γυναίκες, τη θέσπιση νοµοθεσίας για την ίση αµοιβή.

Σήµερα, µπορεί να έχουµε την αίσθηση ότι ζούµε σε διαφορετική εποχή, αλλά η ρίζα της γυναικείας ανισοτιµίας είναι ακόµη εδώ. Η πατριαρχία κυριαρχεί και τα έµφυλα στερεότυπα και αντιλήψεις θέτουν συνεχώς εµπόδια στη ζωή των γυναικών. Ο καπιταλισµός συνεχίζει να στηρίζεται στην αντίληψη πως οι γυναίκες είναι υποδεέστερες αποσκοπώντας στη µεγαλύτερη δυνατή εκµετάλλευσή τους. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουν να αναπαράγονται οι άνισες σχέσεις µεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ προστίθενται και άλλες νέες παραλλαγές τους. Οι γυναίκες σήµερα µπορεί να µην έχουν να αντιµετωπίσουν ανθυγιεινές αίθουσες εργασίας όπως είχαν οι υφάντριες της Νέας Υόρκης το 1857, έχουν όµως άλλους αγώνες να δώσουν.

Ως Γυναικείο Κίνηµα ΠΟΓΟ οργανώνουµε αυτό το διάστηµα εκστρατεία σύνδεσης µε τίτλο «Οι γυναίκες µπροστά! Μαζί! Για ισότητα και ισοτιµία στο σπίτι, στην εργασία, στη ζωή! Στον αγώνα για επανένωση και ειρήνη!» Μέσω της εκστρατείας θέλουµε να επικοινωνήσουµε µε ακόµη περισσότερες γυναίκες, σε κάθε συνοικία και σε κάθε χωριό. Να απευθυνθούµε σε γυναίκες όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως καταγωγής, εργαζόµενες, άνεργες, συνταξιούχες, µονογονιούς, γυναίκες ΛΟΑΤΚΙ+, γυναίκες µε αναπηρίες. Να ακούσουµε τα προβλήµατά τους, να συνδιαµορφώσουµε τις διεκδικήσεις µας και να αγωνιστούµε για αυτές.

Καλούµε τις γυναίκες να βγουν µπροστά σε νέους αγώνες και διεκδικήσεις που θα δώσουµε µαζί, οργανωµένα και συλλογικά.

Αγώνες στο «σπίτι»! Σύµφωνα µε τον Ευρωπαϊκό ∆είκτη Ισότητας των Φύλων 2022, εντοπίζεται έντονα ανισοµερής κατανοµή των ευθυνών του νοικοκυριού και της φροντίδας των παιδιών, ενώ σε αυτό το πλαίσιο καταγράφεται και το µεγαλύτερο µέρος της έµφυλης βίας, η ενδοοικογενειακή βία.

Αγώνες στην «εργασία! Το µισθολογικό χάσµα µεταξύ αντρών και γυναικών και το συνεπακόλουθο χάσµα συντάξεων, τα εκτεταµένα ωράρια και η εργασία τις Κυριακές σε τοµείς όπου εργάζονται κυρίως γυναίκες, η κατακερµατισµένη εργασία, ο σεξισµός και οι περιορισµένες ευκαιρίες ανέλιξης, τα στερεότυπα επαγγελµατικού προσανατολισµού, η µηδαµινή στήριξη της γονεϊκότητας, η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας είναι προβλήµατα µε τα οποία έρχονται καθηµερινά αντιµέτωπες οι γυναίκες.

Αγώνες στη «ζωή»! Για να ανατρέψουµε όλες τις µορφές έµφυλης ανισότητας.

Αγώνες «για επανένωση και ειρήνη!» καθώς η παρούσα κατάσταση, ο διαχωρισµός της πατρίδας και του λαού µας δεν µπορεί να συνεχιστεί. Συλλογικά και µαζικά να δώσουµε τους αγώνες για τις γυναίκες του σήµερα και του αύριο.

* Κεντρική Οργανωτική Γραµµατέας Γυναικείου Κινήµατος ΠΟΓΟ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.