8η Μάρτη: Ημέρα σύμβολο, ημέρα αγώνα, ημέρα σεβασμού

Η 8η του Μάρτη είναι μέρα σύμβολο. Είναι μέρα που θυμίζει τιμημένους και γεμάτους θυσίες αγώνες για την καταξίωση και την πρόοδο της γυναίκας, για την καταξίωση και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Οι χιλιάδες γυναίκες του μόχθου της εργασίας, οι άνεργες, οι συνταξιούχοι, οι μετανάστριες και οι νέες γυναίκες αξίζουν το σεβασμό μας όχι μόνο για σήμερα, αλλά καθημερινά.

Χαμηλή η εκπροσώπηση των γυναικών στο κοινοβούλιο

Οι γυναίκες κατείχαν το 33% των εδρών στα εθνικά κοινοβούλια στην ΕΕ το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Αυτό το μερίδιο αυξάνεται συνεχώς από το 2004, όταν οι γυναίκες αντιπροσώπευαν περίπου το ένα πέμπτο (21%) των μελών στα εθνικά κοινοβούλια. Σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ το μερίδιο των εδρών που κατέχουν οι γυναίκες στα εθνικά κοινοβούλια διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καμία χώρα της ΕΕ δεν είχε περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες που κατέχουν έδρες στο κοινοβούλιό της. Το 2020, το υψηλότερο μερίδιο γυναικώνμελών στα εθνικά κοινοβούλια καταγράφηκε στη Σουηδία, όπου οι γυναίκες αντιπροσώπευαν σχεδόν τους μισούς βουλευτές (σχεδόν 50%), μπροστά από τη Φινλανδία (46%), το Βέλγιο (43%) και την Ισπανία (από 42%). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία και τη Μάλτα (από 13%). Η Ρουμανία και η Τσεχία ακολουθούν στο 20% και στη συνέχεια η Σλοβενία στο 21%, ενώ στη συνέχεια η Ελλάδα και η Κύπρος, με 22%, κατατάσσονται 7η και 8η από το τέλος. Εν τω μεταξύ, τα τελευταία χρόνια το μερίδιο των γυναικών-μελών κυβέρνησης (υπουργοί και υφυπουργοί) στην ΕΕ αυξήθηκε από 20% το 2004 σε 33% το 2020. Το 2020 η Φινλανδία είχε το υψηλότερο ποσοστό γυναικών-μελών στην κυβέρνησή της (55%).

Ακολούθησε η Αυστρία (53%), η Σουηδία (52%), η Γαλλία (51%) και το Βέλγιο (50%). Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (8%), στην Ελλάδα (11%) και στην Εσθονία (13%). Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό είναι 25%, στην 8η χαμηλότερη θέση. Τέλος, ο αριθμός των γυναικών Προέδρων και Πρωθυπουργών στην ΕΕ αυξήθηκε επίσης από το 2004. Σήμερα, 4 από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είναι γυναίκες, ενώ δεν υπήρχε καμία το 2004.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν υπήρξαν ποτέ περισσότερες από τέσσερις γυναίκες Πρόεδροι ή Πρωθυπουργοί ταυτόχρονα στην ΕΕ.

Εργασιακή αξιοπρέπεια και μισθολογική ισότητα απαιτούν οι γυναίκες

Τα αιτήματα των γυναικών για εργασιακή αξιοπρέπεια και μισθολογική ισότητα παραμένουν επίκαιρα ακόμη και σήμερα, τονίζει η ΠΟΓΟ στη διακήρυξη της με αφορμή της σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Συγκεκριμένα, το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, χαιρετίζει τις χιλιάδες γυναίκες του μόχθου της εργασίας, τις άνεργες, τις συνταξιούχους, τις μετανάστριες και τις νέες γυναίκες στον τόπο μας.

Όσο και εάν γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν ως ξεπερασμένα τα αιτήματα των γυναικών για εργασιακή αξιοπρέπεια και μισθολογική ισότητα, η αλήθεια είναι ότι παραμένουν επίκαιρα.

– Οι συνθήκες εργασίας συνεχίζουν να προσομοιάζουν με αυτές του περασμένου αιώνα.

– Οι νομοθεσίες που προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών μένουν ανεφάρμοστες.

– Κάθε πτυχή του κράτους πρόνοιας που θα έπρεπε να στηρίζει τις γυναίκες και τις οικογένειές τους έχει υποβαθμιστεί.

– Οι οργανώσεις των μεγαλοεργοδοτών λειτουργούν ως συγκυβέρνηση και καθορίζουν τις πολιτικές του κράτους.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας έπληξε ιδιαίτερα τις γυναίκες

Η πανδημία αποτέλεσε ακόμη ένα ζήτημα το οποίο αντιμετωπίστηκε χωρίς να συνυπολογίζεται το φύλο.

– Η γυναίκα υποχρεώθηκε στις πλείστες των περιπτώσεων να μείνει σπίτι, στη φροντίδα των παιδιών, με το επίδομα να μην μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

– Η τηλεργασία έχει καταλήξει σε 24ωρη σκλαβιά. Μας το πλασάρουν ως διευκόλυνση, αλλά ουσιαστικά μετέφεραν κάθε λειτουργικό κόστος στις ίδιες τις εργαζόμενες.

– Ενώ ήταν αναμενόμενο ότι με τα μέτρα περιορισμού θα υπήρχε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, η κυβέρνηση δεν λειτούργησε προληπτικά. Απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης απαιτείται συνολική ρήξη και αντίδραση με οργανωμένους αγώνες. Ταυτόχρονα αξιώνουμε την ειρηνική λύση του Κυπριακού, αποστρατιωτικοποίηση του νησιού μας, την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, επισημαίνει η ΠΟΓΟ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον τομέα των διεκδικήσεων η ΠΟΓΟ συνεχίζει να απαιτεί:

– Ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές της κυβέρνησης.

– Εφαρμογή ειδικών πολιτικών για καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων στην εκπαίδευση και στα ΜΜΕ.

– Θεσμοθέτηση μηχανισμού για καθορισμό κατώτατου μισθού κατ’ επάγγελμα, καθώς και των ελάχιστων όρων απασχόλησης εκεί και όπου οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

– Άμεση απόσυρση όλων των επιφυλάξεων που έχει καταθέσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη για την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

– Κρατικό πλαίσιο λειτουργικών πολιτικών – δομών προστασίας και φροντίδας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και άμβλυνση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

– Επέκταση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας.

– Ενίσχυση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού στα κρατικά νοσηλευτήρια

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.