9 Ιουνίου η πρώτη κινητοποίηση του Δήμου Λάρνακας για το παλιό νοσοκομείο

Προειδοποιεί τον ΟΚΥπΥ με κλιμάκωση εάν συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο σε σχέση με την εκκένωση

 

Ο Δήμος Λάρνακας ανακοίνωσε χθες την έναρξη κινητοποιήσεων για την καθυστέρηση στην εκκένωση του παλιού νοσοκομείου από τον ΟΚΥπΥ. Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας είναι υποχρεωμένος με βάση απόφαση του Υπουργικού να μετακομίσει στη νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας για να εκκενώσει το διατηρητέο όπου θα στεγαστεί ο Δήμος Λάρνακας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου λήφθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2020, ο ΟΚΥπΥ καθυστερεί την εκκένωση, κάτι που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στον Δήμο Λάρνακας, που είναι έτοιμος να ξεκινήσει διαδικασίες αναπαλαίωσης του διατηρητέου.

Κατόπιν τούτων, η τοπική Αρχή ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 9 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα έξω από το παλιό νοσοκομείο, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν οι δημότες. Μάλιστα, η δημοτική Αρχή προειδοποιεί ότι αυτή θα είναι μόνο το πρώτο βήμα, καταγγέλλοντας τον ΟΚΥπΥ ότι δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Πέραν τούτων, επισημαίνει ότι πέραν από την καθυστέρηση στη μεταστέγαση του δημαρχείου στο ιστορικό διατηρητέο, προκύπτει και θέμα αύξησης του κόστους του έργου, το οποίο μάλιστα θα επιδεινωθεί.

Ο Δήμος Λάρνακας προειδοποιεί ότι θα παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες και σε περίπτωση που υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.

«Ο Δήμος Λάρνακας έχει επιδείξει σοβαρότητα και σεβασμό στις διαδικασίες του ΟΚΥπΥ, αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμένει απαθής εις βάρος των συμφερόντων των δημοτών του και γι’ αυτό κάνει μία ύστατη έκκληση όπως τα προτεινόμενα χρονοδιαγράμματα από τον ΟΚΥπΥ υλοποιηθούν», αναφέρθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής ήταν γραπτή ενημέρωση από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας που παρέπεμψε την εκκένωση για τον Μάρτιο του 2024 και αυτό στο καλύτερο σενάριο, που μάλλον είναι υπεραισιόδοξο. Κατόπιν τούτου, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε έναρξη κινητοποιήσεων αρχής γενομένης στις 9 Ιουνίου.

Το θέμα ιεραρχείται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Δήμου Λάρνακας, ο οποίος, πέραν της καθυστέρησης στη μετακόμιση, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σταδιακή αύξηση του κόστους που οφείλεται σε αυτή την καθυστέρηση.

Ήδη τα αρχικά 6 εκατομμύρια έχουν ανέβει στα 7,5 και με τους ρυθμούς που κινείται ο ΟΚΥπΥ είναι σίγουρο ότι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Όλα αυτά αναγκάζουν τον Δήμο Λάρνακας να τραβήξει κόκκινη γραμμή και να καταγγείλει δημοσίως τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για κωλυσιεργία.

Τάσος Περδίος

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy