90 χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής ή μερικής απασχόλησης

Έλα στο Google News

Περίπου 90 χιλιάδες εργαζόμενοι στην Κύπρο βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής ή μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Μάλιστα το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στις γυναίκες, αφού το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο από τους άνδρες.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας έγινε με δεδομένα του 2018 και κατέδειξε ότι 47 χιλιάδες εργάζονται με προσωρινά συμβόλαια (temporary contracts), ενώ άλλες 42 χιλιάδες εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης (part-time). Το ποσοστό των εργαζόμενων με προσωρινά συμβόλαια επί της συνολικής απασχόλησης ανέρχεται σε 12,2%, ενώ το ποσοστό των εργαζόμενων σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 20,8%.

Στους άνδρες το ποσοστό όσων εργάζονται με προσωρινά συμβόλαια ανέρχεται σε 9% (18 χιλιάδες), ενώ το ποσοστό όσων εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 7,5% (15 χιλιάδες). Στις γυναίκες το ποσοστό όσων εργάζονται με προσωρινά συμβόλαια ανέρχεται σε 15,5% (29 χιλιάδες), ενώ το ποσοστό όσων εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 14% (27 χιλιάδες).

Σημειώνεται ότι στο δημόσιο το ποσοστό των έκτακτων έφτασε στο 33,1%, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται το ποσοστό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επίσης στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επεσήμαναν επανειλημμένα τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Μάλιστα η ΠΕΟ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και καθορισμός ελάχιστων ωφελημάτων για τους εργαζομένους, οι οποίοι δεν καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.