90 χιλιάδες Κύπριοι αντιμετωπίζουν «σοβαρές υλικές στερήσεις»

Στοιχεία Eurostat: Η Κύπρος έχει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ

Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας βρίσκονται 90 χιλιάδες Κύπριοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν «σοβαρές υλικές στερήσεις» επί καθημερινής βάσης, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Μάλιστα το ποσοστό στην Κύπρο είναι το τέταρτο υψηλότερο μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας το 2018 το ποσοστό των Κυπρίων οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις ανήλθε σε 10,5%, σε σύγκριση με 6,2% στην ΕΕ και 5,4% στην ευρωζώνη. Σε πραγματικούς αριθμούς αυτό αντιστοιχεί σε 90 χιλιάδες πρόσωπα. Επίσης, η Κύπρος βρίσκεται στην τέταρτη θέση πίσω από τη Βουλγαρία (20,9%), Ρουμανία (16,8%) και Ελλάδα (16,7%). Σημειώνεται ότι στα χρόνια του μνημονίου το ποσοστό έφτασε μέχρι το 15,4% (2015). Τα τελευταία χρόνια υπήρξε αποκλιμάκωση, ωστόσο το ποσοστό παραμένει σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ως «σοβαρή υλική στέρηση» ορίζεται το ποσοστό του πληθυσμού το οποίο, λόγω οικονομικών δυσκολιών, αδυνατεί να ανταποκριθεί σε τουλάχιστον τέσσερα από τα ακόλουθα αγαθά και υπηρεσίες: Έγκαιρη αποπληρωμή λογαριασμών, ικανοποιητική θέρμανση, αντιμετώπιση έκτακτων αλλά αναγκαίων δαπανών, διατροφή η οποία να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης αξίας, πληρωμή μιας εβδομάδας διακοπών το χρόνο, αυτοκίνητο, τηλέφωνο, έγχρωμη τηλεόραση και πλυντήριο ρούχων.

36 χιλιάδες νέοι

Εν τω μεταξύ, στην Κύπρο το ποσοστό στους νέους οι οποίοι αντιμετωπίζουν «σοβαρές υλικές στερήσεις» είναι πολύ πιο υψηλό, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ και της ευρωζώνης. Μάλιστα με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, 36 χιλιάδες νέοι κάτω των 24 ετών βιώνουν καθημερινά την ακραία φτώχεια. Στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 18 ετών το ποσοστό ανέρχεται σε 13,3%, σε σύγκριση με 6,9% στην ΕΕ και 5,5% στην ευρωζώνη. Σε πραγματικούς αριθμούς αυτό αντιστοιχεί σε 23 χιλιάδες πρόσωπα. Μάλιστα η Κύπρος βρίσκεται στην πέμπτη θέση πίσω από τη Ρουμανία (19,7%), Βουλγαρία (19,1%), Ελλάδα (18,6%) και Ουγγαρία (15,2%). Επίσης, στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών το ποσοστό στην Κύπρο ανέρχεται στο 14,6%, σε σύγκριση με 7,3% στην ΕΕ και 6,3% στην ευρωζώνη. Σε πραγματικούς αριθμούς αυτό αντιστοιχεί σε 13 χιλιάδες πρόσωπα. Η Κύπρος βρίσκεται στην τέταρτη θέση πίσω από την Ελλάδα (21,1%), Βουλγαρία (20%) και Ρουμανία (17,1%). Ακόμη, η Κύπρος παρουσιάζει υψηλό ποσοστό και στην ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών, αφού ανέρχεται σε 16,5% σε σύγκριση με 10,7% στην ΕΕ και 4,2% στην ευρωζώνη. Μάλιστα και σε αυτή την κατηγορία η Κύπρος βρίσκεται στην τέταρτη θέση πίσω από την Ελλάδα (26,1%), Βουλγαρία (17,9%) και Ρουμανία (17%).

Ανά φύλο

Στην Κύπρο το ποσοστό φτώχειας είναι πιο υψηλό στους άνδρες παρά στις γυναίκες, ενώ στην ΕΕ και στην ευρωζώνη συμβαίνει το αντίστροφο. Στους άνδρες το ποσοστό ανέρχεται στο 11,2%, σε σχέση με 6% στην ΕΕ και 5,3% στην ευρωζώνη. Επίσης, στις γυναίκες το ποσοστό ανέρχεται στο 9,8%, σε σχέση με 6,4% στην ΕΕ και 5,5% στην ευρωζώνη.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy