Πέρσι καταναλώθηκαν 78.323 τόνοι εγχώριας παραγωγής, το περισσότερο χοιρινό

Φανατικοί κρεατοφάγοι παραμένουν οι Κύπριοι, αφού καταναλώνουν κατά μέσο όρο περισσότερα από 90 κιλά κρέας το χρόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, το 2018 παράχθηκαν για σκοπούς κατανάλωσης συνολικά 13.587.073 ζώα βάρους 78.323 τόνων.

Πρώτο σε προτίμηση των Κυπρίων παραμένει το χοιρινό, αφού η παραγωγή έφτασε στα 560.255 ζώα συνολικού βάρους 41.799 τόνων.

Επίσης στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα πουλερικά (12.730.516 ζώα βάρους 25.580 τόνων), ενώ ακολουθούν τα βοοειδή (16.854 ζώα βάρους 5.273 τόνων), τα πρόβατα (169.725 ζώα βάρους 3.376 τόνων) και τα αιγοειδή (109.723 ζώα βάρους 2.295 τόνων).

Νέες γευστικές συνήθειες

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (2017: 13.424.068 ζώα συνολικού βάρους 78.798 τόνων), σημειώθηκε αύξηση 1,2% στον αριθμό των ζώων και οριακή μείωση 0,6% στο βάρος. Εν τω μεταξύ τα στοιχεία δείχνουν αλλαγή στις γευστικές συνήθειες των Κυπρίων, αφού μειώθηκε κατά 3,1% η παραγωγή χοιρινού κρέατος (από 43.143 τόνους πέρσι σε 41.799 τόνους φέτος), ενώ αυξήθηκε κατά 1,1% η παραγωγή πουλερικών (από 25.297 τόνους σε 25.580 τόνους).

Επίσης, αυξήθηκε κατά 3,4% η παραγωγή βοοειδών (από 5.101 τόνους σε 5.273 τόνους), ενώ η παραγωγή προβάτων αυξήθηκε (από 3.141 τόνους σε 3.376 τόνους). Ακόμη, η παραγωγή αιγοειδών αυξήθηκε κατά 8,5% (από 2.116 τόνους σε 2.295 τόνους). Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αφορούν μόνο τις παραγωγές εγχώριου κρέατος, ενώ δεν περιλαμβάνονται κρέατα τα οποία μεταφέρονται κατεψυγμένα από το εξωτερικό.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου