Τιμήθηκαν με το βραβείο Ανθία-Πιερίδη οι Τριμικλινιώτου και Ζάνος

ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΙΑ – ΠΙΕΡΙΔΗ ΟΙ ΤΡΙΜΙΚΛΙΝΙΩΤΟΥ ΚΑΙ ΖΑΝΟΣ

Τιμήθηκαν το βράδυ της Τρίτης με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας – Θοδόσης Πιερίδης», το οποίο θέσπισε η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, ο θεατρικός σκηνοθέτης Χρίστος Ζάνος και η εικαστικός Δάφνη Τριμικλινιώτου για την πολυσχιδή και πολυετή προσφορά τους στον πολιτισμό της Κύπρου.

Η τελετή απονομής του βραβείου πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο Παλλάς στη Λευκωσία, ενώ την Επιτροπή του βραβείου αποτέλεσαν η πρόεδρος Δώρα Σωτηρίου και τα μέλη Αριάννα Οικονόμου, Μίκης Κωστέας, Όλγα Πιερίδου και Αντώνης Γεωργίου.

Στην ομιλία του, ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, υπογράμμισε το γεγονός ότι πρόκειται για δύο εργάτες του Πολιτισμού. «Σε διαφορετικές μορφές Τέχνης ο καθένας, πολλές φορές σε διαφορετικά ταξίδια ζωής, αλλά σε κοινά οράματα, κοινές έγνοιες, κοινούς αγώνες. Και με μια μεγάλη κοινή αγάπη. Την Κύπρο και τους ανθρώπους της. Όλους τους ανθρώπους της. Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους, αλλά και τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που οι πόλεμοι, η φτώχεια και η δυστυχία τούς έφεραν στην Κύπρο μας», είπε ο Στέφανος Στεφάνου.

Μιλώντας για τη Δάφνη Τριμικλινιώτου, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι τα θέματα που την απασχολούν είναι η βία, ο πόλεμος, η προσφυγιά, η καταστροφή του περιβάλλοντος. «Η ειρήνη είναι για τη δημιουργό το μόνιμο ζητούμενο. Σταθερό σημείο έμπνευσης ο αρχέγονος έρωτας που αναδύεται με διαφορετικά χρώματα, μορφές και φιγούρες. Δεσπόζουσα φιγούρα η γυναίκα που κουβαλά το δικό της αγκάθινο στεφάνι. Η κυπριακή τραγωδία συνεχώς και έντονα αναδεικνύεται στα έργα της», είπε με νόημα ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι για τη Δάφνη ο αγώνας του κυπριακού λαού είναι οικουμενικός.
Για τον Χρίστο Ζάνο, ο Στέφανος Στεφάνου τόνισε πως οι θεατρικές παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας επηρέασαν καταλυτικά τον έφηβο Χρίστο Ζάνο και τον έταξαν μια για πάντα στο χώρο του Θεάτρου και του Πολιτισμού.

«Ο Χρίστος έγινε και παραμένει παθιασμένος αγωνιστής της επαναπροσέγγισης Ε/κ και Τ/κ και της λύσης του Κυπριακού που θα φέρει την επανένωση της Κύπρου μας και του λαού μας. Αυτόν το στόχο ζωής ο Χρίστος υπηρετεί και προωθεί μέσα από την πολιτιστική του δράση. Το πολυσχιδές έργο του Χρίστου περιλαμβάνει τη συγγραφή διηγημάτων και θεατρικών έργων. Άξια αναφοράς είναι επίσης η συνεργασία του με το ραδιόφωνο της ΕΡΤ», είπε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, συνειδητοποίησε την αξία του Πολιτισμού για το χτίσιμο της χώρας και για τη διαπαιδαγώγηση του λαού μας.

Kλείνοντας την ομιλία του, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας για τον Πολιτισμό στην Κύπρο: «Είναι αναγκαία η αλλαγή φιλοσοφίας και η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα αφορά όλες τις μορφές τέχνης και το σύνολο των πολιτιστικών δράσεων. Ένας σχεδιασμός που να έχει σε περίοπτη θέση τη στήριξη τόσο των καλλιτεχνών που η καλλιτεχνική δημιουργία είναι η εργασία τους, όσο και των εθελοντικών σχημάτων που για χρόνια αναπτύσσουν πλούσια δραστηριότητα. Να προωθηθεί η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής παιδείας στα σχολεία και η ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών για όλες τις μορφές τέχνης».

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy