93 χρόνια πολιτικών και κοινωνικών αγώνων

Ορόσημο παραμένει η ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου

Μέσα σε συνθήκες πλήρους μυστικότητας, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου του 1926, σε ένα μικρό σπίτι στη Λεμεσό καμιά εικοσαριά πρωτοπόροι κομμουνιστές αποφάσισαν την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (ΚΚΚ).

Αυτό το γεγονός ολοκλήρωσε μια πολύχρονη διαδικασία συζητήσεων και ζυμώσεων μέσα στους πρώτους κομμουνιστικούς πυρήνες, που εμφανίσθηκαν στο νησί μας υπό την άμεση επίδραση των ιδεών και οραμάτων της Οκτωβριανής Επανάστασης. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ με αφορμή τα 93 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΚ, ήταν δύσκολα, πέτρινα χρόνια για τους πρώτους κομμουνιστές που βρέθηκαν στο στόχαστρο της αποικιοκρατίας, των τζακιών της πλουτοκρατίας, του ιερατείου, της προκατάληψης και της αμάθειας των λαϊκών μαζών.

Παρά τις αντιξοότητες, τις καταδίκες, τα αβάσταχτα πρόστιμα, τους κατατρεγμούς, τις φυλακίσεις, το ΚΚΚ όχι μόνο άντεξε, αλλά δημιούργησε προϋποθέσεις ανάπτυξης της πάλης για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των αγροτών, των βιοτεχνών, των γυναικών, της νεολαίας. Το ΚΚΚ διεκδίκησε κοινωνική δικαιοσύνη, εργατικά δικαιώματα, έθεσε φιλόδοξα οράματα και μακροχρόνιους στόχους.

Το ΑΚΕΛ, δημιούργημα του παράνομου ΚΚΚ και άξιος συνεχιστής του, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, στους οποίους συνεχίζει να διαδραματίζει πρωτοποριακό ρόλο μέχρι και τις μέρες μας, για άρση της τουρκικής κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, για επίλυση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που συσσώρευσε η οικονομική κρίση και οι ακολουθούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνώντων