Πίσω στο σημείο μηδέν – Στον αέρα χειρουργεία και εντατική στο Νοσοκομείο Λάρνακας

Επανήλθε το σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης από αναισθησιολόγους

 

Πίσω στο σημείο μηδέν βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας με το γνωστό πρόβλημα με την ανεπαρκή στελέχωση από αναισθησιολόγους. Αποτέλεσμα τούτου είναι ότι το νοσοκομείο ουσιαστικά υπολειτουργεί και μάλιστα στα δύο από τα πιο βασικά τμήματά του που είναι τα χειρουργεία και η μονάδα εντατικής παρακολούθησης.

Το πρόβλημα στελέχωσης του Αναισθησιολογικού Τμήματος υφίσταται εδώ και ενάμιση χρόνο, με το Τμήμα να υπολειτουργεί με τέσσερις αναισθησιολόγους αντί 6 που είναι ο απαιτούμενος αριθμός. Πέρσι είχαν προσληφθεί δύο αναισθησιολόγοι για να καλυφθεί το κενό, οι οποίοι όμως αποχώρησαν με αποτέλεσμα το Τμήμα να παραμείνει και πάλι ξεκρέμαστο.

Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό που δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα χειρουργεία και η εντατική, αφού είναι αδύνατο να εξυπηρετούν ταυτόχρονα τα δύο τμήματα αναισθησιολόγοι. Πολύ χαρακτηριστικό ήταν το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν προέκυψε άμεση ανάγκη εισαγωγής 48χρονου σε χειρουργείο μετά από τροχαίο, αλλά το νοσοκομείο δεν ήταν σε θέση ν’ ανταποκριθεί λόγω του ότι δεν υπήρχε δεύτερος αναισθησιολόγος επί καθήκοντι. Ενδεικτικό είναι ότι για να μην κινδυνέψει ο άνθρωπος, ο ΟΚΥπΥ αποτάθηκε στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, οι διευθυντές έξι κλινικών του νοσοκομείου αποτάθηκαν με επιστολή στον Εκτελεστικό Γενικό Διευθυντή του νοσοκομείου Γιώργο Καροτσάκη εκφράζοντας έντονη ανησυχία και διαφωνία για τη μείωση των χειρουργικών αιθουσών συνεπεία του προβλήματος με τους αναισθησιολόγους.

Επίσης, σε συσκέψεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες, οι διευθυντές έθεσαν τον ΟΚΥπΥ προ των ευθυνών του σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά σε οποιοδήποτε περιστατικό. Οι διευθυντές έχουν προειδοποιήσει επίσης με στάση εργασίας αύριο Πέμπτη αν δεν λυθεί το πρόβλημα.

Από πλευράς ΟΚΥπΥ, ο εκπρόσωπος Τύπου, Χαράλαμπος Χαριλάου, παραδέχθηκε με δήλωσή του στη «Χ» ότι υπάρχει θέμα και σημείωσε ότι έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες στελέχωσης του τμήματος. Όπως ανέφερε, έχουν γίνει συνεντεύξεις και έχουν προσληφθεί δύο άτομα τα οποία αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα τους επόμενους δύο μήνες. «Είναι θέμα που απασχολεί πολύ έντονα τον ΟΚΥπΥ και θα το δει τις επόμενες μέρες», σημείωσε ο κ. Χαριλάου.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy