“A Book of Small Things” στο μουσείο Μπενάκη

Στιγμιότυπο από την περφόρμανς στην έκθεση Terra Mediterranea: In Action, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσία, Κύπρος, 2017, σε επιμέλεια Γιάννη Τουμαζή. Περφόρμερς: Δημήτρης Χειμώνας, Julia Brendle

Με αφορμή… την παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα της συλλογής βιβλίων με τον τίτλο A Book of Small Things, ο εικαστικός Παναγιώτης Μιχαήλ, που επιμελήθηκε και εξέδωσε τα βιβλία, μιλά στον Ορίζοντα:

«Μια συλλογή βιβλίων τσέπης Το A book of small things είναι μια έκδοση, μια συλλογή βιβλίων τσέπης που μπορεί να μεταφέρεται εύκολα και να χρησιμοποιείται σαν σημειωματάριο ή sketchbook. Η ιδέα προέκυψε μέσα από την ανάγκη μου να συνεργαστώ με συγγραφείς από διαφορετικά υπόβαθρα. Παίρνοντας τον ρόλο του εκδότη για πρώτη φορά, προσκάλεσα εννέα συγγραφείς και εικαστικούς για να συνεισφέρουν δίνοντας υλικό που έχουν συλλέξει. Καλωσόρισα κείμενα, αποσπάσματα κειμένων, σημειώσεις, σκέψεις ή σχολιασμούς που έχουν παρουσιαστεί κάπου αλλού ή γράφτηκαν για πρώτη φορά, που είναι φαινομενικά ανολοκλήρωτα ή παραμέλησαν ή ήταν μέρος μιας διάλεξης. Η κάθε συνεισφορά παρουσιάζεται σε ξεχωριστό βιβλίο το οποίο δένεται με αυτά των υπολοίπων.

Δουλεύοντας με άλλους Δουλεύοντας με άλλους επαγγελματίες που προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα και ανταλλάσσοντας σκέψεις και διαφορετικές απόψεις και μη έχοντας τον απόλυτο έλεγχο στη διαμόρφωση του έργου τέχνης είναι πρόκληση για μένα. Στο βιβλίο συμμετέχουν η ποιήτρια, μουσικός και περφόρμερ Pascalle Burton, η εικαστικός Isabel Carvalho, ο εικαστικός και εκδότης Peter Eramian, ο ακτιβιστής και κριτικός τέχνης Erden Kosova, η ιστορικός τέχνης Flavia Malusardi, ο ποιητής και εκπαιδευτικός Ιορδάνης Παπαδόπουλος, ο ποιητής Christopher Rey Pérez, η συγγραφέας και επιμελήτρια κειμένων Μαρία Πετρίδη και η εικαστικός/περφόρμερ Liv Strand.

Η παρουσίαση των βιβλίων Για να παρουσιάσω αυτή την έκδοση βιβλίων, προσκαλώ περφόρμερς να περπατήσουν μέσα σε μουσεία ή κέντρα τέχνης διαβάζοντας αποσπάσματα από τα κείμενα στους επισκέπτες, τους φύλακες ή στα εκθέματα.

Η συμμετοχή των περφόρμερς Οι περφόρμερς είναι ελεύθεροι να επιλέγουν οι ίδιοι τα κείμενα που διαβάζουν και την πορεία που ακολουθούν μέσα στον εκθεσιακό χώρο. Η μόνη οδηγία που τους δίνεται είναι να διαβάζουν τα κείμενα κανονικά χωρίς να τα φωνάζουν ή να τα ψιθυρίζουν, χωρίς να τα απαγγέλλουν ή να υποδύονται κάποιο ρόλο, περπατώντας απλά μέσα στον χώρο. Μέσα από τη φυσική τους παρουσία και τη συμμετοχή τους γίνονται μέρος του δρώμενου και συνεισφέρουν στη διαμόρφωσή του. Το δρώμενο αλλάζει κάθε φορά που συμβαίνει και αυτό εξαρτάται από το ποιος είναι ο περφόρμερ, ποια είναι η φυσική και συναισθηματική του κατάσταση τη στιγμή του δρώμενου, ποια κείμενα επιλέγει να αναγνώσει, πώς κινείται μέσα στον εκθεσιακό χώρο και σε ποιους αποφασίζει να αποταθεί.

Πιθανές συναντήσεις Το βιβλίο δεν αφορά μόνο στα κείμενά του αλλά στις πιθανές συναντήσεις που μπορεί να προκύψουν μεταξύ των συγγραφέων, του σχεδιαστή του βιβλίου, των περφόρμερς, του θεατή και εμένα, αλλά και σε νέες αφηγήσεις που μπορεί να παραχθούν εξαιτίας αυτών των συναντήσεων. Με ενδιαφέρουν οι πρώτες στιγμές μιας συνάντησης/επαφής μεταξύ στοιχείων που προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους και κουβαλούν διαφορετικές εμπειρίες. Η στιγμή που αντιλαμβάνονται το ένα το άλλο, ή που συναντιούνται τα βλέμματά τους. Έχει να κάνει με τους χώρους που η όλη διαδικασία δημιουργεί, χώρους εγγύτητας και αποστάσεων, ορίων και κοινού εδάφους, μέσα στους οποίους οι συμμετέχοντες (προσ)καλούνται να συνυπάρξουν για μια στιγμή και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους – να κατανοήσουν ή να παρανοήσουν/αντιληφθούν λάθος, να αιτιολογήσουν ή να αγνοήσουν ο ένας τον άλλο.

Ο θεατής διαλέγει τον τρόπο που θα λειτουργήσει Από το κοινό δεν απαιτείται η προσοχή του στην ανάγνωση των κειμένων και δεν είναι ανάγκη να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των περφόρμερς με οποιοδήποτε τρόπο. Ο θεατής είναι ελεύθερος να λειτουργήσει με τον τρόπο που θα νιώσει και θα διαλέξει ο ίδιος. Έχει την επιλογή να παρακολουθεί απλά την ανάγνωση των κειμένων, να διαβάζει τα κείμενα μαζί με τον περφόρμερ, να παίρνει σημειώσεις, να βγάζει φωτογραφίες, ή να μη δώσει καθόλου χρόνο και σημασία στο δρώμενο. Για μένα, όλες αυτές οι πιθανότητες και προσεγγίσεις είναι ενδιαφέρουσες διαστάσεις της δουλειάς μου».

Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη, Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, μεταξύ 1:00 μ.μ. – 6:00 μ.μ.

Ο συντονισμός-επιμέλεια της εκδήλωσης στο Μουσείο Μπενάκη είναι της Δάφνης Νικήτα.

Στιγμιότυπο από την περφόρμανς στην έκθεση Terra Mediterranea: In Action, Halle 14 Λειψία, Γερμανία, 2016, σε επιμέλεια Michael Arzt και Γιάννη Τουμαζή. Περφόρμερς: Elizabeth Gerdeman, Carsten Tabel
Στιγμιότυπο από την περφόρμανς στην έκθεση Terra Mediterranea: In Action, Halle 14 Λειψία, Γερμανία, 2016, σε επιμέλεια Michael Arzt και Γιάννη Τουμαζή. Περφόρμερς: Elizabeth Gerdeman, Carsten Tabel
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy