Α. Δαμιανού: Ανεπαρκής η κυβερνητική πρόταση για μείωση ενοικίων σε επιχειρήσεις

Σε δήλωση μετά από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, προχώρησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

Αναλυτικά:

Εξετάσαμε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών μια νέα πρόταση της Κυβέρνησης, ουσιαστικά μία επανάληψη προηγούμενης πρότασης, αναφορικά με την παραχώρηση φορολογικών πιστώσεων σε ιδιοκτήτες ακινήτων, στα πλαίσια της προσπάθειας στήριξης επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Δυστυχώς, κατά την συζήτηση, στα ερωτήματα που τέθηκαν και οι απαντήσεις που δόθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο, επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα μας ότι και η αρχική πρόταση, αλλά και η δεύτερη που εξετάσαμε σήμερα, δεν είναι αποτελεσματικές. Δεν είναι ικανές να αντιμετωπίσουν το μείζον πρόβλημα των ενοικίων. Σε μία περίοδο lock down, σε μία περίοδο αναγκαστικού κλεισίματος εκατοντάδων επιχειρήσεων ανά το παγκύπριο, είναι πολύ-πολύ ελάχιστο το αντίκρισμα που έχει η υπό συζήτηση κυβερνητική πρόταση σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων.

Ως ΑΚΕΛ είχαμε πει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να επεξεργαστεί πρόταση, η οποία να περιλαμβάνει μία τριμερή συναντίληψη, με επιδότηση ενοικίου μέσα από προσωρινή ρύθμιση, η οποία θα περιλάμβανε και τον ιδιοκτήτη αλλά και τον ενοικιαστή. Ωστόσο, αυτή μας η εισήγηση δεν έγινε αποδεκτή.

Η παρούσα πρόταση, όπως και η αρχική, δυστυχώς πάσχουν. Θα τεθούν σε εθελοντική βάση, άρα αφού δεν είναι δεσμευτικές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, πολλοί από αυτούς δεν θα δηλώσουν την πρόθεση τους για να αξιοποιήσουν το κίνητρο και άρα δεν θα επωφεληθούν οι ενοικιαστές με μείωση του ενοικίου. Βεβαίως υπάρχει και η πραγματικότητα, ότι πολλές ενοικιάσεις γίνονται χωρίς ενοικιαστήρια συμβόλαια. Άρα επί της ουσίας, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν θα επωφεληθούν από αυτήν την πίστωση, πόσο μάλλον αφού και τα ποσά που περιλαμβάνονται είναι και πάρα πολύ χαμηλά.

Θα έπρεπε η κυβέρνηση να κάνει σωστότερες σκέψεις, να εξετάσει όπως και σε άλλα κράτη την προοπτική της επιδότησης ενοικίου κατά τρόπο αναλογικό και δίκαιο. Δυστυχώς, αντί τούτου, προχωρεί με επουσιώδους σημασίας νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε και τις ελάχιστες ανάγκες των ενοικιαστών.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.