Α.Δαμιανού: Η διαπλοκή και η διαφθορά γιγαντώθηκε κατά την τελευταία δεκαετία

«Η υιοθέτηση της Συνθήκης κατά της Διαφθοράς από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2003 και η θέσπιση της 9ης Δεκεμβρίου ως ημέρα υπόμνησης της ανάγκης για πάταξη όλων των συναφών πράξεων και αδικημάτων οφείλεται στις θλιβερές διαπιστώσεις για τις συνέπειες που έχει αυτό το σαθρό φαινόμενο εις βάρος του προοδευτικού εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης», τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

Αναλυτικά:


«Κάθε κατάχρηση δημόσιου αξιώματος, η δωροδοκία και δωροληψία, πράξεις που συντελούνται από άτομα σε θέση ισχύος με απώτερο σκοπό την αποκόμιση ίδιου οφέλους ή κέρδους συγγενικού και φιλικού προσώπου, δεν είναι μόνο πράξεις νομικά κολάσιμες. Είναι πράξεις κλοπής από την κοινωνία εκείνων των πόρων που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάσχεση της φτώχειας και της ανεργίας, που μπορούν να συμβάλλουν στη δημόσια υγεία, στη δημόσια παιδεία, στον πολιτισμό. Είναι πράξεις που διευρύνουν τον αθέμιτο και παράνομο πλουτισμό των λίγων εις βάρος των πολλών και υπονομεύουν το μέλλον των επερχόμενων γενεών. Πράξεις που δυστυχώς εδώ και δέκα χρόνια, ταλαιπωρούν ολοένα και περισσότερο την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα και της χώρας μας.

Η διολίσθηση της Κύπρου στους διάφορους Δείκτες Διαφθοράς τα τελευταία χρόνια, αντανακλά όσα εδώ και χρόνια καταδικάζουμε ως ΑΚΕΛ, όπως:

1. Την κραυγαλέα θεσμική διαπλοκή και σύγκρουση συμφέροντος τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και μελών του Υπουργικού του Συμβουλίου στην έγκριση κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων από δικηγορικά ή άλλα γραφεία συνδεδεμένα με την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο. Το γεγονός ότι προχώρησαν ενώ μισές από αυτές ήταν παράτυπες ή και παράνομες.

2. Το θλιβερό γεγονός ότι από ορισμένους μεγιστάνες του πλούτου, τόσο ο Πρόεδρος όσο και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι έλαβαν δώρα σε είδος.


Την ανεξήγητη και πρωτοφανή κατάθεση Προέδρου κράτους, του κ. Αναστασιάδη, ως μάρτυρα υπεράσπισης του φίλου του Β.Γ.Ε. κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου που τελικά καταδικάστηκε για αδικήματα διαφθοράς.
4. Το κούρεμα της κοινωνίας όχι όμως των εκατομμυρίων των συμπεθέρων.

Σήμερα η Κύπρος μπορεί να γυρίσει σελίδα, με μια πραγματικά ανεξάρτητη, υπερκομματική προσωπικότητα που να ενώνει τους πολίτες γύρω από ξεκάθαρες θέσεις και πολιτικές που να καταπολεμούν το σαθρό φαινόμενο της διαπλοκής και της διαφθοράς που γιγαντώθηκε κατά την τελευταία δεκαετία. Κάτι που δεν μπορούν να πετύχουν ούτε ο Αβέρωφ Νεοφύτου ούτε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, οι οποίοι υπήρξαν πρωταγωνιστές στη δεκαετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Αντίθετα, η επιμονή του Ανδρέα Μαυρογιάννη για διερεύνηση όλων εκείνων των καταγγελιών που τοποθετούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και κυβερνητικούς αξιωματούχους στο επίκεντρο σκανδάλων είναι ενδεικτική της αποφασιστικότητάς του να εργαστεί ώστε να επανεύρει το κράτος μας τη χαμένη του αξιοπιστία. Για να μπορέσουν ξανά οι πολίτες να εμπιστευτούν τους θεσμούς. Για να πιστέψουν ξανά ότι η πολιτεία διασφαλίζει το κράτος δικαίου, ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι θεσμοί υπηρετούν πραγματικά το κοινωνικό τους συμβόλαιο με τους πολίτες απαλλαγμένοι από ηθικά ελλείμματα και με γνώμονα όχι το προσωπικό συμφέρον αλλά την ευημερία των ανθρώπων».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.