Α.Δαμιανού για εκποιήσεις: «Επικράτησε ο κυνισμός και η σκοπιμότητα – Οσμή διαπλοκής στα επενδυτικά ταμεία»

Στο ζήτημα των εκποιήσεων επικράτησε ο κυνισμός και η σκοπιμότητα πάνω από τα συμφέροντα των δανειοληπτών δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Μιλώντας στον Άστρα, ο κ. Δαμιανού επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι το περασμένο τρίμηνο επέτρεψε την εφαρμογή της νομοθεσίας αναστολής των εκποιήσεων παραμονές εκλογών με διευρυμένα κριτήρια ενώ σήμερα μετά τις εκλογές, με υποδιαίστερα κριτήρια αναπέμφθηκε ο νόμος πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Δαμιανού υπέδειξε ότι με την επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα έχει ξεγυμνώσει την επιχειρηματολογία των κυβερνώντων, οι οποίοι, όπως ανέφερε, αν ήταν ειλικρινείς με τις προθέσεις τους δεν θα προχωρούσαν σε αναπομπή. Επέκρινε την κυβέρνηση ότι εργαλειοποίησε τη νομική Υπηρεσία για να κτίσει επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας.

«Οσμή διαπλοκής στα επενδυτικά ταμεία»

Για σκοπούς διαφάνειας το Κοινοβούλιο πρέπει να ελέγξει τη δραστηριότητα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο τόνισε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού κάνοντας λόγο για οσμή διαπλοκής.

Το ΑΚΕΛ, είπε, ζήτησε να κατατεθούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στοιχεία, ονομαστικά, όλων των Επενδυτικών Ταμείων, των Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και των υπόλοιπων απλών εταιρειών που απασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες, όπως και το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργούν, καθώς όπως είπε, πολλές εταιρείες αυθαιρετούν με τον τρόπο που δουλεύουν σήμερα.

Παράλληλα, θα πρέπει, είπε, να δοθούν στοιχεία για τους πραγματικούς τελικούς τους δικαιούχους. Είναι παράδοξο πρόσθεσε, να θεωρείται ότι μια εταιρεία ανακάλυψε τυχαία στο χάρτη την Κύπρο και ήρθε για να κάνει αρπακτές.

«Το ΔΗΚΟ δεν διαπιστώνει ζητήματα αντισυνταγματικότητας στο νόμο που ανέπεμψε ο ΠτΔ»

Το ΔΗΚΟ δεν διαπιστώνει πουθενά ζητήματα αντισυνταγματικότητας στο νόμο που ανέπεμψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τρίμηνη παράταση της αναστολής των εκποιήσεων, ούτε στο ζήτημα που εγείρεται για παρέμβαση στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας, ούτε στο ζήτημα περί παρέμβασης σε σχέσεις ιδιωτικού δικαίου, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Πανίκκος Λεωνίδου.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση ο κ. Λεωνίδου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίμησε να μην αναπέμψει τον νόμο για αναστολή των εκποιήσεων παραμονές των Βουλευτικών εκλογών και ούτε έκρινε τότε ότι υπήρχαν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει κατά πόσον επιθυμεί να είναι προστάτης των συμφερόντων των τραπεζών.

Επεσήμανε ότι με την επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ουσιαστικά τόνισε πως το ζήτημα των εκποιήσεων είναι αρμοδιότητα του κράτους μέλους κάτι που όπως ανέφερε, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

«Γενικό και καθολικό μέτρο ο νόμος για πάγωμα των εκποιήσεων»

Ο νόμος για πάγωμα των εκποιήσεων για άλλους τρεις μήνες είναι γενικό και καθολικό μέτρο υποστηρίζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γιώργος Παντελή ανέφερε ότι με τέτοιες προτάσεις δίδονται λανθασμένα μηνύματα προς τους δανειολήπτες που δεν πληρώνουν και έχουν μη εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Κατά τον ίδιο, τέτοιες προτάσεις ενδεχομένως να δημιουργούν κίνητρα στους συνεπείς δανειολήπτες να μην τηρούν τις υποχρεώσεις τους ενώ την ίδια ώρα δεν βοηθούν την Κυπριακή Δημοκρατία στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων.

Θα πρέπει είπε, να υπάρξει ένα ορθό πλαίσιο και κίνητρα ώστε ο καθένας να συμπεριφέρεται ορθά προς όφελος της κοινωνίας ευρύτερα.

Ανέφερε ότι η Επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε δημοσιοποιηθεί και αναρτηθεί τόσο στην Επίσημη Σελίδα της ΕΚΤ όσο και του Υπουργείου Οικονομικών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.