Α.Δαμιανού: Λάβρος κατά Νουρή-ΔΗΣΥ για Τ.Α – «Πολιτική διαπλοκή και οργιώδες παρασκήνιο»

Για πολιτική διαπλοκή και οργιώδες παρασκήνιο το περασμένο Σαββατοκύριακο γύρω από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το θέμα των πέντε μητροπολιτικών δήμων έκανε λόγο ο Άριστος Δαμιανού.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι τα στελέχη του ΔΗΣΥ στην επιτροπή Εσωτερικών δηλώνουν άγνοια, γιατί οι χειρισμοί έγιναν στα ανώτατα δώματα της Πινδάρου.

Σημείωσε ότι απώτεροι σχεδιασμοί πέραν και έξω από την αυστηρή μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης καθόρισαν τους χειρισμούς που κάποιοι έκαναν στο παρασκήνιο και στο σκότος.

Ο κ. Δαμιανού υπογράμμισε ότι αν ο Υπουργός, ο ΔΗΣΥ και κύκλοι του προεδρικού θεωρούν ότι μπορούν με μια μονοκονδυλιά να διαγράψουν τη δουλειά που έγινε στην επιτροπή εσωτερικών, λες και είναι υπάλληλοί τους τα μέλη, πλανούνται πλάνη οικτρά, λέγοντας ότι το μόνο που θα πετύχουν είναι να «ττουμπάρουν» τη διαδικασία.

Επίσης ο βουλευτής του ΑΚΕΛ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η συζήτηση από μηδενική βάση.

Όπως εξήγησε, αν οι κυβερνώντες φέρουν καινούρια νομοσχέδια, θα πρέπει να αποσύρουν τα υφιστάμενα, ενώ την ίδια στιγμή, αλλοιώνεται η φιλοσοφία και θα πρέπει οι βουλευτές να πάνε στα σώματα των κομμάτων τους για να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή.

Κατηγόρησε επίσης τους κυβερνώντες ότι θα παραπέμψουν την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης στις ελληνικές καλένδες.

Ακόμα, ο κ. Δαμιανού είπε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει να λογοδοτήσει στην κοινωνία λέγοντας ότι αν αυτό ήταν το σχέδιο, τότε γιατί προώθησαν αναβολή των εκλογών την ώρα που γνώριζαν ότι ίσως να μην τους έκανε η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής απέστειλε επιστολή στον Υπουργό για τις δημόσιες δηλώσεις του που είναι υπέρ εναλλακτικών σεναρίων για την τοπική αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι συνιστά πολιτική στρεψοδικία η εγκατάλειψη των κυβερνητικών νομοσχεδίων ενώ με τυχόν αναβολή αυτής της προσπάθειας, θα πρέπει να ξεκινήσουν από μηδενική βάση.

Α.Βύρας: Έντονη διαφωνία για πέντε μητροπολιτικούς δήμους

Έντονη διαφωνία για πέντε μητροπολιτικούς δήμους εξέφρασε ο Δήμαρχος Λάρνακας και πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας.

Ο κ. Βύρας ανέφερε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι αν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τότε θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου η Ένωση προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το θέμα και να ακουστούν οι απόψεις των μελών της.

Ο κ. Βύρας σημείωσε ότι οι πέντε δήμοι δεν θα είναι τοπική αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα αλλάξει την όλη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης.

Πρόσθεσε ότι η Ένωση Δήμων δεν έχει επίσημη ενημέρωση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από κόμματα για 5 δήμους.

Σημείωσε επίσης ότι εδώ και τρία χρόνια ξεκίνησε η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν τέθηκε ποτέ επί τάπητος το συγκεκριμένο θέμα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης, εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι θα έρθει η νέα χρονιά χωρίς να γίνει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Π.Λεωνίδου: Φαίνεται ότι δεν χαλά τον ΥΠΕΣ να προχωρήσει η νέα πρόταση για πέντε μητροπολιτικούς δήμους

Εν μέσω πλην σαφώς, φαίνεται ότι δεν χαλά τον Υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει η νέα πρόταση με πέντε μητροπολιτικούς δήμους τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ανέφερε ότι αν η πρόταση ερχόταν από άλλο κόμμα θα το δικαιολογούσε, αλλά όχι από τον ίδιο τον Υπουργό που έκανε διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Ο κ. Λεωνίδου είπε ότι αν ο Υπουργός έρθει με πέντε δήμους πρέπει να αποσύρει το υφιστάμενο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, να καταθέσει νέο νομοσχέδιο, να το εξηγήσει και να κάνει διαβουλεύσεις.

Ανέφερε ακόμα ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ την περασμένη Κυριακή δεν συζήτησε το θέμα για πέντε δήμους, αλλά στο μικροσκόπιο τέθηκε το παρόν νομοσχέδιο και βαρύτητα δόθηκε στα δημοψηφίσματα και στην εκλογή των αντιδημάρχων.

Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος δεν προχώρησε σε διαβούλευση από πλευράς ΔΗΚΟ, για το θέμα των πέντε δήμων.

Ν.Σύκας: Ζήτησε ενημέρωση από ΥΠΕΣ για τη φιλοσοφία γύρω από τους πέντε δήμους

Ενημέρωση από τον Υπουργό Εσωτερικών για τη φιλοσοφία γύρω από τους πέντε μητροπολιτικούς δήμους ζήτησε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, υποστηρίζοντας ότι η ουσία δεν είναι ο αριθμός των δήμων που είναι πιασάρικο θέμα, αλλά να είναι βιώσιμοι και να έχουν προοπτικές.

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα πρέπει να αλλάζει τη φιλοσοφία της τοπικής μεταρρύθμισης.

Ανέφερε δε ότι αν καταργηθούν οι επαρχιακοί οργανισμοί τότε αλλάζει η φιλοσοφία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Σύκας ανέφερε ακόμα ότι τις τελευταίες 20 ημέρες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών έλαβε γύρω στις 80 επιστολές από κοινότητες και δήμους που κάποιοι τάσσονται υπέρ και άλλοι εναντίον.

Ανέφερε επίσης ότι η μεταρρύθμιση θα γίνει είτε με πέντε, είτε με περισσότερους δήμους.

Σιζόπουλος: Συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες

Για σκοπιμότητες στην μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και για συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ανέφερε ότι υπάρχει σκοπιμότητα για την ενοποίηση δήμων, λέγοντας για παράδειγμα ότι δεν μπορεί να συνενωθούν οι πέντε δήμοι της Λευκωσίας.

Σε τέτοια περίπτωση, είπε, θα δημιουργηθεί ένας υπερδήμος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο Δήμαρχος θα λειτουργεί ως «πρόεδρος της Δημοκρατίας», ενώ διερωτήθηκε γιατί την ίδια ώρα δε μπορούν να συνενωθούν Παραλίμνι με Δερύνεια.

Επίσης ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι πρόκειται για απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ανέφερε ακόμα ότι εισάγεται το πλειοψηφικό σύστημα από την πίσω πόρτα για τα δημοτικά διαμερίσματα, ενώ σημείωσε ότι οι σχολικές εφορίες πρέπει να γίνουν ανεξάρτητες.

Επίσης έκανε λόγο για σκοπιμότητα και πίσω από την απόφαση για ταύτιση των δημοτικών εκλογών με τις ευρωεκλογές.

Θεοπέμπτου: Πρέπει να δούμε τις πρόνοιες γύρω από το θέμα των πέντε δήμων

Από την πλευρά του ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι θα πρέπει να δουν τις πρόνοιες γύρω από το θέμα των πέντε μητροπολιτικών δήμων.

Επίσης έκανε λόγο για «βομβαρδισμό» επιστολών από κοινότητες και δήμους που είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με τις συνενώσεις.

Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί η Βουλή έφτασε στο σημείο να κάνει τις διαβουλεύσεις, λέγοντας ότι αυτό ήταν δουλειά της κυβέρνησης.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.