Α.Δημητριάδης για Αμμόχωστο: Η αδράνεια επέτρεψε νέα τετελεσμένα – Τι μπορεί να γίνει τώρα

Το άνοιγμα της παραλίας του Βαρωσιού, είναι άλλη μια κακή εξέλιξη για την υπόθεση της Αμμοχώστου, ανέφερε στο dialogos.com.cy ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης.

Δυστυχώς η αδράνεια της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα έφερε αυτά τα κακά αποτελέσματα που βιώνουμε σήμερα. Θυμίζω, σχολίασε ο κ.Δημητριάδης, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, τον Ιούνιο του 2019 θεωρούσε πως η εξαγγελία για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, όπως έλεγε, «προεκλογικά πυροτεχνήματα». Αυτό το διέψευσε περίτρανα ο κ.Ερντογάν στις 15 Νοεμβρίου του 2020 με το πικνικ που πραγματοποιήσε με τον κ.Τατάρ.

Σήμερα, ανέφερε, μετά τα νέα τετελεσμένα, περιμένουμε να μάθουμε τι θα μας πει στις 20 Ιουλίου του 2021.

Σε ερώτηση πως αντιμετωπίζονται τα νέα τετελεσμένα της Τουρκίας στο Βαρώσι, ο κ.Δημητριάδης μας ανέφερε ότι για τον ίδιο υπάρχουν τρία επίπεδα αντίδρασης που έπρεπε να είχαν γίνει και που ακόμα προλαβαίνουμε να υλοποιήσουμε.

Πρώτον, πολιτικές πιέσεις στην επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου σήμερα, αύριο και μεθαύριο συνεδριάζει στο Στρασβούργο η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το θέμα που εξετάζεται αυτές τις μέρες ειναι η συμμόρφωση της Τουρκίας στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Θα μπορούσε το θέμα του Βαρωσιού να εγερθεί στις συνεδρίες αυτές. «Θα μπορούσε για παράδειγμα η κυβέρνηση να συζητήσει το θέμα του King George το οποίο βρίσκεται στην περίκλειστη πόλη, όπως το είχε αναδείξει ο αιτητής με επιστολή του στο Συμβούλιο στις 23 Απριλίου, όταν ειχε καταρρεύσει μέρος του».

196839237 2608103486163786 5791707255014059447 N 197422887 482094476383406 5300217985333468492 N

Δεύτερο, ο κ. Δημήτριάδης, πρόετρεψε την κυβέρνηση να δώσει επιτέλους την δέουσα έμφαση στις διαδικασίες ενώπιον του ΕΔΑΔ. «Να θυμίσουμε οτι την προσεχή Παρασκευή αναμένουμε οτι η Τουρκία θα καταχωρήσει τις απόψεις σε σχέση με την πιλοτική υπόθεση για την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου. Εδώ θα εγερθεί το αφήγημα ΕΒΦΚΑΦ όπου η Τουρκία προσπαθεί να πείσει ότι η περιφραγμένη πόλη ανήκει σε Βακούφια και ότι ο αποικιακός συμβιβασμός του 1960 δεν ισυχεί», είπε κ. Δημητριάδης.

Είναι η τρίτη φορά που προσπαθεί να κάνει αυτή την κίνηση και ευελπιστεί ο κ. Δημητριάδης, ότι και αυτή τη φορά θα αποτύχει.

Δεν είναι μόνο όμως το θέμα της ιδιοκτησίας, το οποίο θεωρεί σημαντικό ο κ. Δημητριάδης, είναι και το θέμα του ύψους του αποζημιώσεων για απώλεια χρήσης. Επιτέλους η κυβέρνηση θα βάλει τις σωστές βάσεις για αποζημίωση χρήση με γνώμονα τις τιμές των περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές και όχι με τις τιμές που ισχύουν τη στιγμή στα κατεχόμενα.

Η κυβέρνηση, επεσήμανε ο κ. Δημητριάδης ζητεί €3000 από κάθε πρόσφυγα, για έκτιμηση αποζημίωσης σε απώλεια χρήσης, κατί το οποίο ειναι απαράδεκτο.

Σημειώστε ότι η δική μας πλευρά θεωρεί οτι οι αξίες των κατεχομένων βασίζονται στις τιμές τις ελεύθερης Αμμοχώστου, σήμερα, ενώ η Τουρκική Πλευρά, τις βασίζει στις τιμές σήμερα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, αντιλαμβάνεστε τη διαφορά.

Επιπρόσθετα, συνεχίσε, ο κ.Δημητριάδης, ελπίζω οτι η κυβέρνηση θα σταμάτησει την υποτονική υποστήριξη των «δυόμιση σελίδων» σε κάθε αίτηση και θα επανέλθει στην θέση που διατηρούσε απο το 1989 εώς το 2016 όπου υποστήριζε σθεναρά τους Κύπριους πρόσφυγες-αιτητές εναντίον της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ.

Σε ερώτηση για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, η απάντηση του κ.Δημητριάδη ήταν ότι για αυτό πρέπει να ερωτηθεί η κυβέρνηση.

Επίσης στηλίτευσε το γεγονός οτι η κυβέρνηση με τις πράξεις της κατάντησε να υπάρχουν πρόσφυγες όπου η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει και σε πρόσφυγες όπου δεν θέλει να βοηθήσει, αναφέροντας περίπτωση με μια πρόσφυγα στην Κώμα του Γιαλού που εγκατέλειψε την αιτήτρια στο έλεος του ΕΔΑΔ. Ευτυχως, όπως μας ανέφερε, η υπόθεση κερδήθηκε, έστω χωρίς την βοήθεια της κυβέρνησης.

Τρίτο, ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε επίσης οτι η κυβέρνηση στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τέλος Ιουνίου θα πρέπει να αναδείξει τόσο το θέμα της περίκλειστης πολης του Βαρωσιού όσο και το θέμα της μή εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκ μέρους της Τουρκίας.

Πρέπει να τεθεί ως προϋπόθεση για την συνέχεια της θετικής αντζέντας της ΕΕ προς την Τουρκία, η συμμόρφωση οχι μονο με την τέταρτη διακρατική ( €60 εκ για εγκλωβισμένους και €30 εκ για αγνοούμενους) αλλά και τις 32 περόπου ατομικές προσφυγές τύπου Λοϊζιδου (αξίας περίπου €50εκ) αλλά και το θέμα της επιστροφής των περιουσιών τόσο στο Βαρώσι όσο και άλλες περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου.

Πιστεύω, κατέληξε ο κ. Δημητριάδης, οτι με αυτά τα τρία βήματα και ένα σωστό σχεδιασμό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την Τουρκική προσπάθεια για νέα τετελεσμένα. Έστω και τώρα την ύστατη αυτή στιγμή, η κυβέρνηση να «κάτσει κάτω» να τα σχεδιάσει και να τα εφαρμόσει, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Δήμαρχος Αμ/στου: Είμαστε σε διπλωματική κινητικότητα – Nέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο

Παναγιώτης Πενταλιώτης

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.