Α. Δημητριάδης: Η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς η λύση του Κυπριακού θα γίνει με άλλο τρόπο πέραν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο υποψήφιος Πρόεδρος, Αχιλλέας Δημητριάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις που υπέβαλε το κοινό διαδικτυακά και διά ζώσης, στο Υφαντουργείο.

«Πίστευα και πιστεύω στα ανθρώπινα δικαιώματα. Για μένα είναι τρόπος ζωής, υποθέσεις που κέρδισα. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς η λύση του Κυπριακού θα γίνει με άλλο τρόπο πέραν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχω την εμπειρία, ξέρω πώς να το διαχειριστώ», ανέφερε, απαντώντας κατά πόσο η νομική του εμπειρία επηρεάζει την πολιτική του.

Αναφερόμενος στις υποθέσεις που κέρδισε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις περιουσίες στα κατεχόμενα, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «οι υποθέσεις είχαν σκοπό να αποδείξουμε ότι η θεωρεία Ντενκτάς που έλεγε “εσείς από εκεί, εμείς από εδώ και να πληρώσουμε τη διαφορά”, εννοώντας ότι οι περιουσίες ήταν δικές τους, ήταν λάθος. Η προσπάθεια που πέτυχε, είναι ότι οι περιουσίες παραμένουν στους ιδιοκτήτες τους».

Πρόσθεσε ότι το δεύτερο που κερδήθηκε είναι το δικαίωμα για «ενοίκια» ή αποζημιώσεις, από τη στιγμή που η περιουσία δεν χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη της. Όπως είπε, αυτές οι υποθέσεις έδωσαν επιλογή στον κόσμο. «Αυτή είναι η ουσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επιλογή».

Εισηγήθηκε επίσης τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης, με το οποίο το κράτος θα αγοράζει την περιουσία του κόσμου που θέλει να την πουλήσει στην Επιτροπή Αποζημιώσεων, με την επιλογή να την ξανααγοράσει στο μέλλον. «Αυτή θα ήταν η κοινωνική βοήθεια», ανέφερε. «Οι υποθέσεις αυτές ήταν το μάθημα μου. Ξέρω πώς κινείται το ευρωπαϊκό δικαστήριο, πώς κινούνται οι χώρες. Θα το χρησιμοποιήσω για να λύσουμε το Κυπριακό», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την πρότασή του για δημιουργία επιτροπής αλήθειας και το ενδεχόμενο η Τουρκία να βγει κερδισμένη από αυτό, είπε ότι αυτό θα γίνει «για μας, όχι για την Τουρκία. Είναι ένα κομμάτι της μεταβατικής δικαιοσύνης». Όπως είπε, είναι ένα μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις χώρες που υπήρχε σύγκρουση, προσπαθεί να βοηθήσει την κοινωνία να δει τον εαυτό της, να δει τα εγκλήματα που έγιναν, με σκοπό να κτίσει πάνω από αυτά. «Αν θεωρούν ότι θα κερδίσει η Τουρκία από αυτό, ας κάνουμε μονοκοινοτική επιτροπή, μόνο για τα δικά μας», είπε, αναφερόμενος στο Πραξικόπημα.

Απαντώντας πώς προτίθεται να βγάλει το Κυπριακό από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται, είπε ότι προέχει η αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας, με εκλογή νέων προσώπων. Ανέφερε ότι στο Κυπριακό υπάρχουν δύο κλειδιά: το ενεργειακό και ευρωτουρκική σχέση. Το ενεργειακό είναι καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού, εν όψει ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, συνέχισε. Είναι «τεράστια ευκαιρία. Σε σχέση με τη θετική ατζέντα της Τουρκίας, υποστήριξε ότι η Κύπρος πρέπει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Δημητριάδης ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι η ψήφος προς αυτόν είναι μία «χαμένη ψήφος». Απάντησε ότι η μόνη χαμένη ψήφος είναι αυτή που δεν μπήκε στην κάλπη την Κυριακή, ενώ σημείωσε ότι, με βάση τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται στον δεύτερο γύρο να είναι χαμένη η ψήφος είτε προς τον κ. Νεοφύτου είτε προς τον κ. Μαυρογιάννη. Οι δημοσκοπήσεις δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο ανεξάρτητου υποψήφιου στον δεύτερο γύρο, είπε, καταλήγοντας «δεν δέχομαι τη θεωρία της χαμένης ψήφου».

Επιπλέον, επιβεβαίωσε τις φήμες ότι γίνονται συναντήσεις ανάμεσα σε ανεξάρτητους υποψήφιους που στηρίζουν τη ΔΔΟ, είναι σφόδρα εναντίον της διαφθοράς και είναι «πραγματικά ανεξάρτητοι», για να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνασπισμού και στήριξης ενός υποψηφίου εξ αυτών για να αυξηθούν οι πιθανότητες εκλογής. Όλοι είπε έχουν το πρόγραμμά τους, και τρέχουν με αυτό. «Αν τελεσφορήσει η προσπάθεια, καλώς, αν όχι θα τρέξω με το πρόγραμμά μου», είπε.

Απαντώντας για το τι θα κάνει στον δεύτερο γύρο σε περίπτωση μη εκλογής του, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι δεν μπορεί να πει από τώρα ποιον θα στηρίξει, αλλά το κριτήριο θα είναι αυτός που είναι πιο κοντά στο πρόγραμμά του. «Δεν θα μπω στην πελατειακή σχέση της ανταλλαγής. Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Κριτήριο ποιος είναι πιο κοντά στο πρόγραμμα, όχι τι θα μου τάξει», ανέφερε.

Το γεγονός ότι είναι νέος στο παιχνίδι και δεν φοβάται να τα βάλει με το σύστημα, προέταξε ως κύριο πλεονέκτημά του σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους. «Αν θέλεις να το αλλάξεις πρέπει να συγκρουστείς. Η πορεία μου, η παιδεία μου, η δουλειά μου ήταν σύγκρουση. Νιώθω έντονα ότι θέλω να κάνω αυτή τη δουλειά τίμια, για να τιμήσω τη χώρα μου. Θέλω να δώσω, όχι να πάρω. Έχω πολλή εμπειρία, από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, το Κυπριακό ασχολήθηκα από τη νομική και την πολιτική πλευρά και μπορώ να προσφέρω αυτά που έχω στη χώρα», είπε.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο Κωνσταντίνος Ψυλλίδης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.