Α. Φακοντής: Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρητών

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Την τελική τους θέση επί του νομοσχεδίου που προνοεί τη σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα δώσουν τα κόμματα στην επόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανδρέα Φακοντή να τονίζει πως στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού «καθίσταται αναγκαία όσον ποτέ άλλοτε η σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρητών».

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας, που έγινε στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου, δόθηκε στα κοινοβουλευτικά κόμματα το τελικό κείμενο των αλλαγών επί του νομοσχεδίου και κρίθηκε σωστό από τα μέλη της Επιτροπής να συζητηθεί εκ νέου το νομοσχέδιο στην επόμενη συνεδρία για να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος στα κόμματα να μελετήσουν τις αλλαγές. Στην επόμενη συνεδρία, τα κόμματα θα δώσουν τις τελικές τους τοποθετήσεις και στη συνέχεια το νομοσχέδιο, το οποίο εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής από το 2017, θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Φακοντής είπε ότι «στόχος είναι πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές το νομοσχέδιο να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας για την τελική ετυμηγορία της» και εξέφρασε την ελπίδα όταν το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια «να τύχει αυτή την φορά της στήριξης όλων». Πρόσθεσε ότι αυτή είναι και η έκκληση της ίδιας της Υπουργού Εργασίας προς όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι στόχος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής «είναι να διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα και από την άλλη να αντιμετωπίσει και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των ίδιων των εργοδοτών».

«Η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρητών έχει να διαδραματίσει ένα πάρα πολύ σημαντικό στόχο που είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και να αντιμετωπίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των ίδιων των επιχειρηματιών», σημείωσε.

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έχει πολύ-ταλαιπωρηθεί καθώς οδηγήθηκε τρεις φορές στην Ολομέλεια για ψήφιση και τρεις φορές αναβλήθηκε η συζήτηση του λόγω τροπολογιών που κατέθεσαν συγκεκριμένα κόμματα ή λόγω του ότι ζητήθηκε από πολιτικά κόμματα να τεθεί εκ νέου προς συζήτηση για αλλαγές,

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε ότι στην τελευταία Ολομέλεια είχαν κατατεθεί από τον βουλευτή Νικόλα Παπαδόπουλο, εκ μέρους του ΔΗΚΟ, δύο τροπολογίες οι οποίες «ουσιαστικά ευνούχιζαν το νομοσχέδιο», προσθέτοντας ότι η «μία τροπολογία αφορούσε την παροχή δυνατότητας στον ιδιοκτήτη ή στον διευθυντή μιας επιχείρησης, κατά την επίσκεψη των επιθεωρητών, να αρνούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα ή να δώσουν οποιαδήποτε στοιχεία επικαλούμενος το νόμο της σιωπής και τα στοιχεία που θα χρειάζονταν (οι επιθεωρητές) να τα κατέθεταν στο δικαστήριο».

Η δεύτερη τροπολογία του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, είχε να κάνει με τη διαγραφή των εξωδίκων προστίμων.

«Αυτές οι δύο τροπολογίες θα εξουδετέρωναν τον ίδιο το νόμο και γι΄ αυτό ζητήθηκε τότε από την Υπουργό Εργασίας να πάει ξανά πίσω στο Υπουργείο για περαιτέρω διαβούλευση», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμη ότι στην συνέχεια «έγιναν κάποιες αλλαγές στο νομοσχέδιο, όχι επί των ζητημάτων που έθεσε το ΔΗΚΟ», προσθέτοντας ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν «ανάθεταν ουσιαστικά την ευθύνη στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας αντί στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας».

Ανέφερε επίσης ότι για την συζήτηση των αλλαγών επί του νομοσχεδίου καταρτίστηκε μια συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία μετέχουν συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις και προεδρεύει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής θα επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τις αλλαγές που έχουν γίνει.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια, αυτή την φορά να τύχει της στήριξης των πολιτικών κομμάτων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού καθίσταται αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρητών διότι είναι αυτή που θα έχει τον έλεγχο των οποιονδήποτε παραβιάσεων από πλευράς εργοδοτών που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με μειώσεις μισθών, με εξαναγκασμό σε παραιτήσεις ή με μη τήρηση του ωραρίου εργασίας».

Ο κ. Φακοντής εξέφρασε την ελπίδα το ΔΗΚΟ να αποσύρει τις τροπολογίες του και «να παραμείνει το νομοσχέδιο με τη μορφή που έλαβε μετά τις τελευταίες αλλαγές για να οδηγηθεί στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy