Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής ανέφερε ότι βασικό χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού του Υπουργείου είναι η «έλλειψη κοινωνικού οράματος, αφού απουσιάζουν ουσιαστικές πολιτικές και δράσεις για στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, των χαμηλών εισοδηματικών ομάδων, καθώς και των μικρομεσαίων».

Για τη μείωση της ανεργίας είπε ότι «δεν σηκώνει πανηγυρισμούς» υποδεικνύοντας τα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας και ανεργίας των νέων που, όπως είπε, εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά αυτή η ζοφερή κατάσταση, χρειάζονται δραστικά μέτρα που θα καταπολεμούν την οικονομική και κοινωνικά ανισότητα, ανέφερε.

Σε ερώτηση για τον θεσμό του Κοινωνικού Λειτουργού της γειτονιάς, είπε ότι η Υπουργός ενημέρωσε πως θα ανατεθεί η ευθύνη σε 30 άτομα, ώστε να εντοπίζουν σε συγκεκριμένες περιοχές οικογένειες με προβλήματα. «Θα τον κρίνουμε στην πράξη, αν και εφόσον είναι αποδοτικός» ο θεσμός, κατέληξε.

 

Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς αναφέρθηκε στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και είπε ότι είναι αυξημένος για το 2019 κατά 32,8 εκ. «Συμφωνούμε με τη γενική πολιτική του Υπουργείου που είναι η παροχή στοχευμένων επιδομάτων σε αυτούς που το έχουν ανάγκη».

Είπε επίσης ότι «στηρίζουμε όλες τις ενεργητικές δράσεις του Υπουργείου για επανένταξη στην αγορά εργασίας όλων όσοι είναι ικανοί για να εργαστούν».

«Σε γενικές γραμμές η πολιτική της Κυβέρνησης βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, παρά τις παθογένειες που παρουσιάζει το σύστημα» είπε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας.

Ανέφερε ότι με 7,2%, η ανεργία βρίσκεται σε καθοδική τροχιά, παρά την επιδοματική πολιτική στην εργασία, σε κάθε περίπτωση όμως είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Είπε ακόμη ότι η κατανομή των επιδομάτων παραμένει άδικη και χρειάζεται εξορθολογισμός. Το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να συνεισφέρει στο διάλογο με τις θέσεις του, είπε ο κ. Μουσιούττας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μπορούν να ξεπεραστούν πολλά προβλήματα.

«Οι δείκτες της οικονομίας φαίνεται ότι βελτιώνονται, παρόλα αυτά όμως δεν υπάρχει και η ανάλογη βελτίωση στους μισθούς των εργαζομένων» είπε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους.

Αναφέρθηκε στο μεγάλο ποσοστό ανεργίας στους νέους, ενώ είπε ότι οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. «Ως ΕΔΕΚ θεωρούμε ότι επιβάλλεται άμεσα η θέσπιση νομοθεσίας που θα καθορίζει το ύψος του κατώτατου μισθού» αλλά και νομοθεσία «που θα ποινικοποιεί την απλήρωτη υπερωριακή εργασία» είπε.

«Έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα και οι εξαγγελίες δεν μας ικανοποιούν στον τομέα της αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων, σαν αυτό που ζήσαμε τελευταία» στη Λάρνακα, είπε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Αναφέρθηκε στην «τραγική αδυναμία την οποία αναγνωρίζει η Υπουργός» σε σχέση με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες, όπως είπε, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Τέλος ανέφερε ότι «έχει καθυστερήσει εγκληματικά» ο θεσμός του Κοινωνικού Λειτουργού της γειτονιάς.