Α. Καυκαλιάς: Η κυβέρνηση επιμένει να κάνει κοινωνική πολιτική για τους ζάμπλουτους, να κλείνει το μάτι στους μεγιστάνες

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, προχώρησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς.

Αναλυτικά:

Με την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει, ως ΑΚΕΛ, επιχειρούμε να διορθώσουμε μια στρέβλωση-πρόκληση προς την κοινωνία, η οποία υπάρχει στον περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμο.

Πιο συγκεκριμένα, στην Κύπρο, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. για την ανέγερση και απόκτηση κατοικίας έχει ευρεία εφαρμογή, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή Οδηγία που καθορίζει ότι ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. εφαρμόζεται στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής για να στηριχτούν οι πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη βοήθειας για να αποκτήσουν στέγη. Εξού και οι προειδοποιήσεις που λαμβάνουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμμόρφωση μας με την   Οδηγία.

Δυστυχώς, μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος των πολιτογραφήσεων, και όχι μόνο, ζάμπλουτοι επενδυτές αφέθηκαν να κάνουν χρήση του μειωμένου συντελεστή με αποτέλεσμα το κράτος να απωλέσει εκατομμύρια ευρώ.  Ενδεικτικά να σημειώσω ότι μόνο σε πέντε φακέλους που εξέτασε η Ελεγκτική Υπηρεσία, διαπιστώθηκε ότι το κράτος είχε απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Βασικός σκοπός της πρότασης νόμου είναι ο καθορισμός ανώτατων ορίων στην αξία ανά τετραγωνικό μέτρο, ούτως ώστε ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. να ανταποκρίνεται στον κοινωνικό σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε που είναι, επαναλαμβάνω, η στήριξη των πολιτών που έχουν πραγματικά ανάγκη για απόκτηση στέγης.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση επιλέγει και επιμένει να κάνει κοινωνική πολιτική για τους ζάμπλουτους, να κλείνει το μάτι στους μεγιστάνες και να καλύπτει την αρπαχτή.

Η πρόταση μας, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες της κυβέρνησης, θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών με στόχο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.