«Οι παγκύπριες εξετάσεις, ως η διαδικασία εισδοχής στα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού» σημειώνει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, ο οποίος συμπλήρωσε: 

Τυχόν παραμερισμός ή και υπόσκαψη των παγκύπριων εξετάσεων με την εισαγωγή άλλων τρόπων εισδοχής στα δημόσια πανεπιστήμια συνιστούν εκτροχιασμό και θα προκαλέσουν τεράστια ζημιά στο δημόσιο σχολείο, καθώς και στην αξιοπιστία της διαδικασίας εισδοχής φοιτητών στα δημόσια πανεπιστήμια.

Αυτό που επιβάλλεται να γίνει, είναι η δημιουργία κατάλληλων μηχανισμών και η λήψη μέτρων, ώστε να μην μένουν αδιάθετες θέσεις. Είναι αδιανόητο για εμάς, να υπάρχουν θέσεις και να μην κατανέμονται ανάμεσα στους υποψηφίους, οι οποίοι  διεκδίκησαν μια θέση μέσα από τη δύσκολη και συνάμα αξιοκρατική διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων.

Από κει και πέρα υπάρχει ανοικτό το θέμα με τις υπεράριθμες θέσεις, για το οποίο αναμένεται εδώ και εννέα χρόνια η κατάθεση σχετικών  κανονισμών. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις όποιες εισηγήσεις.