Α. Καυκαλιάς: Πρωταθλήτρια της πιο μακράς κρίσης στην εκπαίδευση η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ«Ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας είναι εμπνευσμένος από τις νεοφιλελεύθερές ιδέες της κυβέρνησης και έχει ανάλογους προσανατολισμούς. Απουσιάζει το όραμα και το ανθρωποκεντρικό στοιχείο», αυτό και πολλά άλλα σημειώνει σε σημερινή (13/11) του τοποθέτηση ο Άντρος Καυκαλιάς μετά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη-Συναγερμού, δικαίως, έχει καταγραφεί στη συνείδηση της κοινωνίας, ως η κυβέρνηση- πρωταθλήτρια της πιο μακράς κρίσης στην εκπαίδευση.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Άντρου Καυκαλιά:

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν οδήγησαν στον εξορθολογισμό και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας παιδείας, όπως οι κυβερνώντες διακηρύττουν, αλλά αντίθετα την υπόσκαψαν και την απορρύθμισαν.

Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη-Συναγερμού, δικαίως, έχει καταγραφεί στη συνείδηση της κοινωνίας, ως η κυβέρνηση- πρωταθλήτρια της πιο μακράς κρίσης στην εκπαίδευση. Κρίσης, η οποία αποκτά χαρακτηριστικά μονιμότητας και «κανονικότητας». Εξίσου προβληματικό είναι και το γεγονός, ότι η κυβέρνηση αντί να ασχολείται με τα σοβαρά και ουσιαστικά ζητήματα της Παιδείας, ασχολείται με τα μαλλιά των μαθητών και τις ψεύτικες βλεφαρίδες, μέχρι και το ποια ώρα θα διδάσκονται τα παιδιά έντεχνο χορό.

Μοιραία, αφού εξαντλείται στα πιο πάνω αδυνατεί να δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν το χώρο της παιδείας.

Ενδεικτικά σημειώνουμε:

  • Τα μεγάλα αδιέξοδα στην Ειδική Εκπαίδευση, που συνεχίζει να αποτελεί το φτωχό συγγενή του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
  • Την αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση φαινομένων βίας,  παραβατικότητας και εκφοβισμού στα σχολεία αφού οι μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς και τα κονδύλια πενιχρά.
  • Τα αποσπασματικά μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στα σχολεία.
  • Την ενίσχυση του εξετασιοκεντρικού χαρακτήρα του σχολείου με την εισαγωγή περαιτέρω εξετάσεων. Εξέλιξη που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση της παραπαιδείας και στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου.
  • Tην αδυναμία του τομέα της Συμβουλευτικής Αγωγής να υποστηρίξει την αποστολή του.
  • Την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ΚΙΕ.
  • Τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί εργαζόμενοι στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας.
  • Τις αυξημένες- συσσωρευμένες ανάγκες της Τεχνικής Εκπαίδευσης (κτιριολογικές, εργαστηριακές, κ.ά.), ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών.
  • Την ανάγκη για αναβάθμιση των εσπερινών σχολείων και των εσπερινών τεχνικών σχολών.
  • Την έλλειψη φοιτητικών εστιών, σε συνάρτηση με την ακρίβεια στα ενοίκια και το κούρεμα των κονδυλίων για τη φοιτητική πρόνοια.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα του πολιτισμού, διαπιστώνουμε μια μιζέρια. Μια απαξίωση των Κυπρίων δημιουργών, σε αντίθεση με τα κονδύλια, τα οποία δαπανούνται για στήριξη των χολιγουντιανών ξένων παραγωγών στην Κύπρο. Τα διαθέσιμα κονδύλια για τον πολιτισμό μόλις που αγγίζουν το 0.014% του συνολικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας. Την ίδια στιγμή, αυτή η κυβέρνηση έχει κόψει το τιμητικό επίδομα στους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, ενώ ο τομέας της θεατρικής ανάπτυξης, υποφέρει. Στα αζήτητα και η εξαγγελία του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Από την ίδια άγονη πολιτική χαρακτηρίζεται και ο τομέας του Αθλητισμού. Η εκσυγχρονιστική νομοθεσία για τον ΚΟΑ αγνοείται, η στήριξη των αθλητών και των πρωταθλητών μας παραμένει αναιμική, τα κονδύλια για τον σχολικό αθλητισμό είναι ανεπαρκέστατα, γήπεδα κρίνονται ακατάλληλα για τους αθλητές και το φίλαθλο κοινό, κολυμβητήρια κλείνουν.

Η Παιδεία, ο Πολιτισμός,  ο Αθλητισμός, η Νεολαία ασφυκτιούν από τις προχειρότητες τους επικοινωνιακούς χειρισμούς και την έλλειψη οράματος της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη-Συναγερμού.