Την πακετοποίηση των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό εισηγήθηκε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Μιλώντας στον “Άστρα” είπε ότι μέχρι τις τουρκικές εκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο κανένας δεν μπορεί να περιμένει ότι θα υπάρξει κάποια ουσιαστική κίνηση στο Κυπριακό. Αν πραγματικά θέλουμε λύση, είπε, θα πρέπει να γίνει προετοιμασία για την επανέναρξη των συνομιλιών μετά τις τουρκικές εκλογές. Το πλαίσιο της προετοιμασίας, ανέφερε, είναι ξεκάθαρο και ο γ.γ. του ΟΗΕ αναμένει την δήλωση των δύο ηγετών ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν συνομιλίες στη βάση του πλαισίου και του άτυπου εγγράφου που ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες κατέθεσε.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ επανέλαβε την υποστήριξη του στη θέση του Αντόνιο Γκουτέρες που μεταξύ άλλων κάνει λόγο για κατάργηση των εγγυήσεων και στο εδαφικό περιλαμβάνει και την επιστροφή της Μόρφου, γι’ αυτό όπως είπε και θα πρέπει να γίνει μια πακετοποίηση των διαπραγματεύσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον το ΑΚΕΛ δεν απορρίπτει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, ο Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της σύγκλισης Χριστόφια Ταλάτ ότι το φυσικό αέριο θα είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα και όχι αρμοδιότητα των δύο πολιτειών που θα δημιουργηθούν. Είπε επίσης ότι εισηγήθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο για να περάσει ο αγωγός του φυσικού αερίου από την Τουρκία, μετά τη λύση του κυπριακού και κάτω από συγκεκριμένους όρους.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε αν κάποια κόμματα στην Κύπρο που επιμένουν σε αλλαγή στρατηγικής, ουσιαστικά υποβοηθούν την Τουρκία να θέσει τους δικούς της όρους για λύση εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ.