Α. Κυπριανού: «ΑΚΕΛ, η δυνατή φωνή για τους πολλούς, η δυνατή φωνή για την Κύπρο»

Προεκλογική συγκέντρωση στη Λεμεσό πραγματοποίησε το ΑΚΕΛ το βράδυ της Δευτέρας 17 Μαΐου.

Λίγες ημέρες πριν την 30η Μαΐου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα.


Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι το κόμμα της Αριστεράς επιμένει και θα επιμένει και μετά τις εκλογές για να υιοθετηθούν πολιτικές υπερ των μικρομεσαίων και των αυτοτελώς εργαζόμενων.

«Κοιτάζουμε κατάματα τον κάθε Κύπριο και τον καλούμε να μας κρίνει. Το ΑΚΕΛ είναι το Κόμμα που επιμένει, με συνέπεια, με σταθερότητα και σοβαρότητα στις θέσεις του. Είναι η δύναμη εκείνη που επιμένει στις θέσεις της και πριν και μετά τις εκλογές και παλεύει εντός και εκτός Βουλής για τους πολλούς» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό.

Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε αν οι Κυβερνώντες ζουν στην πραγματικότητα με όλες τις δηλώσεις που κάνουν το τελευταίο διάστημα.

«Ακούμε πολλές φορές τις δηλώσεις των κυβερνώντων και του Δημοκρατικού Συναγερμού για την επανεκκίνηση της οικονομίας και για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Και διερωτούμαστε αν ζούμε όλοι στον ίδιο τόπο. Ζούμε όλοι στον ίδιο τόπο αλλά όχι στην ίδια πραγματικότητα» σημείωσε ο κ. Κυπριανού και πρόσθεσε:


«Εμείς, δεμένοι με το λαό, ζούμε τα προβλήματα και τις ανάγκες που έχουν οι μικρομεσαίοι, οι αυτοτελώς εργαζόμενοι, οι πλειοψηφία της κοινωνίας.

Οι αντιλαϊκές πολιτικές της Κυβέρνησης Αναστασιάδη έφεραν σε δεινή θέση πολύ κόσμο. Η πανδημία και οι συνέπειες της επιδείνωσε τα προβλήματα.

Εδώ η Κυβέρνηση Αναστασιάδη Συναγερμού όφειλε να παρέμβει για να προστατεύσει όλο αυτό τον κόσμο. Το έκανε δυστυχώς αποσπασματικά. Υπάρχει κόσμος που δεν έλαβε καθόλου στήριξη, ή πενιχρή στήριξη.

Μα τα έξοδα και οι υποχρεώσεις όλων τρέχουν. Και πρέπει να καλυφτούν και δυστυχώς δεν καλύπτονται με τις δηλώσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.


Ως ΑΚΕΛ άμεσα με το ξέσπασμα της πανδημίας καταθέσαμε στην Βουλή συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις και αποτελέσαμε τον βασικό πόλο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για να εφαρμοστούν μέτρα, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, προς αναχαίτιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, προτείναμε:

 1. Προστασία από εξώσεις με αναστολή εφαρμογής των προνοιών του «περί ενοικιοστασίου νόμου» ώστε να παρασχεθεί λογικό χρονικό διάστημα μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων για να καταφέρουν οι επηρεαζόμενοι ενοικιαστές να επανακτήσουν την οικονομική δυνατότητα τους για να ανταποκρίνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις τους. Εμείς επιμένουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αποσύρει την Αναφορά που έχει καταθέσει στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να εφαρμοστεί η αναστολή.
 2. Προστασία επιχειρήσεων από τις διαδικασίες εκποιήσεων με στοχευμένο τρόπο, ακριβώς για να υπερασπιστούμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 3. Παραχώρηση εγγυήσεων σε εκείνους που έχουν την περισσότερη ανάγκη – κυρίως Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και όχι γνωστούς και φίλους, γι’ αυτό και προτείναμε αναδιανομή των αρχικών ποσών που περιλάμβανε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για κάθε κατηγορία με έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η βασική μας θέση είναι ότι το Κράτος θα πρέπει να έχει προτεραιότητα την απευθείας χρηματοδότηση των ΜμΕ και οι κρατικές εγγυήσεις να αποτελούσαν συμπληρωματικό εργαλείο.

 1. Με στοχευμένο τρόπο να δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω αναστολής των τραπεζικών δόσεων, ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν στη ζωή οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις και όχι με τον τρόπο που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες.
 2. Επιδότηση του ενοικίου για όλες τις επηρεαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε με ένα σχήμα τριμελισμού του κόστους μεταξύ ενοικιαστή, κράτους και ιδιοκτήτη, να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και ενοικιαστές που αποδεδειγμένα επηρεάστηκαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
 3. Ρύθμιση ώστε να καθοριστεί νέα περίοδος εντός της οποίας οφειλέτες ληξιπρόθεσμων εισφορών να έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους με μηνιαίες δόσεις για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον με τα πιο πάνω που αφορούν μέτρα για άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ως ΑΚΕΛ επιμένουμε ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για στήριξη των μικρομεσαίων όπως:


 1. Δημιουργία Ταμείου και εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού για χρηματοδότηση και επαναδραστηριοποίηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτούμενων.
 2. Ειδικές ρυθμίσεις για τα χρέη της πανδημίας, αφού οι επιπτώσεις της δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί στην ολότητα τους. Γι’ αυτό και εμείς λέμε ότι ως πολιτεία πρέπει να δράσουμε άμεσα και προληπτικά προς αυτή την κατεύθυνση για να έχουμε σχεδιασμό.
 3. Δημιουργία ενιαίου φορέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για ενίσχυση της πρόσβασης στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
 4. Τερματισμός εταιρικού τέλους για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
 5. Αποκατάσταση του δικαιώματος πρόσβασης στη δικαιοσύνη όταν υπάρχουν καταχρηστικές ρήτρες και παράνομες χρεώσεις από τράπεζες που να αφορά νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Εμείς επιμένουμε και θα επιμένουμε και μετά τις εκλογές για να υιοθετηθούν πολιτικές υπερ των μικρομεσαίων και των αυτοτελώς εργαζόμενων.

Το κρίσιμο είναι τι κάνει ο καθένας μετά τις εκλογές. Κοιτάζουμε κατάματα τον κάθε Κύπριο και τον καλούμε να μας κρίνει. Το ΑΚΕΛ είναι το Κόμμα που επιμένει, με συνέπεια, με σταθερότητα και σοβαρότητα στις θέσεις του. Είναι η δύναμη εκείνη που επιμένει στις θέσεις της και πριν και μετά τις εκλογές και παλεύει εντός και εκτός Βουλής για τους πολλούς.

Μαζί κερδίσαμε πολλές μάχες. Για την παιδεία, την υγεία, το κοινωνικό κράτος, τους εργαζόμενους, τους πολλούς. Θα είμαστε εκεί και στις 31 Μαϊου. Η δυνατή φωνή για τους πολλούς, η δυνατή φωνή για την Κύπρο».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.