Α. Κυπριανού: Αμφιβολίες για την ειλικρίνεια της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο ΠτΔ στο κυπριακό

Αμφιβολίες εξέφρασε ο τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού για την ειλικρίνεια της νέας πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Πρόεδρος στο κυπριακό, λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση της θητείας του, εκτιμώντας ότι στοχεύει στην αποκατάσταση της εικόνας του στα μάτια της κοινής γνώμης.

Μιλώντας στην Μεσημβρινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο Άντρος Κυπριανού επεσήμανε πως εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε πραγματικά να αναληφθεί μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, θα την αναλάμβανε το 2018, αμέσως μετά την ανάληψη της δεύτερης θητείας του.

Σημειώνοντας ότι είναι καλοδεχούμενη η ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας στο κυπριακό, επεσήμανε ότι για πεντέμισι χρόνια μετά το Κρανς Μοντάνα, το ΑΚΕΛ τον εκλιπαρούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών κι αυτός κατηγορούσε το ΑΚΕΛ, ότι τον πίεζε να προβεί σε υποχωρήσεις και στην ουσία δεν έκανε τίποτε απολύτως.

Υπενθύμισε πως τον Απρίλιο του 2018, κι ενώ ο Μουσταφά Ακκντζί αρνείτο να υποβάλει πρόταση λύσης δύο κρατών, όπως τον πίεζε η Τουρκία, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ζητώντας του επανέναρξη των συνομιλιών για επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες.

Τότε, ανέφερε, ο Πρόεδρος τον ρώτησε κατά πόσον πήρε άδεια από την Τουρκία και επί ποιου πλαισίου θα συζητούσαν.

Ο Άντρος Κυπριανού ανέτρεξε στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ του Σεπτεμβρίου του 2017 η οποία όπως είπε, αθώωνε την Τουρκία για τη στάση που τήρησε στο Κρανς Μοντάνα και επέρριπτε ευθύνες στον κ. Αναστασιάδη.

Επεσήμανε ότι κατά τις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου ερώτησε επανειλημμένα τον Πρόεδρο γιατί δεν αντέδρασε όταν το κείμενο ήταν ακόμα στο στάδιο προσχεδίου και πριν αποτελέσει επίσημο κείμενο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μετά από αλλεπάλληλλες ερωτήσεις ο Πρόεδρος του απάντησε αν θέλει να τσακωθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Το τελευταίο διάστημα, σημείωσε, ο Πρόεδρος τσακώνεται με τον ΓΓ του ΟΗΕ για πολύ υποδιαίστερα ζητήματα κι όχι απλά για μια έκθεση που επιρρίπτει ευθύνες και στην Ελληνοκυπριακή πλευρά για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy