Ικανοποίηση από τις μέχρι στιγμής συναντήσεις που είχε με πρέσβεις των μονίμων μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Την Τρίτη η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στην οποία μετέχουν οι Γιώργος Λουκαίδης και Τουμάζος Τσελεπής, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο της Βρετανίας Τζόναθαν Άλεν και χθες με τους αναπληρωτές μονίμους αντιπροσώπους των ΗΠΑ και της Κίνας, Τζόναθαν Κόεν, και Wu Haitao.

Επίσης είχε συνάντηση με τη μόνιμη αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβη Μαρία Θεοφίλη, και τον αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας. Σήμερα η αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με την βοηθό Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ, υπεύθυνη για πολιτικές υποθέσεις Ρόζμαρι Ντικάρλο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού είπε ότι τέθηκε επιτακτικά από πλευράς ΑΚΕΛ η ανάγκη όπως αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαπραγματεύσεις εφόσον προηγηθεί καλή προετοιμασία από την πλευρά της κυρίας Λουτ, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, παρά αποτυχίας.

Ο Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αποδεχθεί εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα μετά από την επίτευξη της λύσης και ότι πρέπει σταδιακά να υπάρξει και πλήρης αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Ταυτόχρονα ζήτησε την στήριξή τους, τόσο σε ό,τι αφορά την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, όπως και για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον ερχόμενο Γενάρη, όταν θα διεξαχθεί η σχετική συζήτηση στο Σ.Α.