Α. Κυπριανού: Ανεύθυνος ο τρόπος που ο Ν. Αναστασιάδης άνοιξε θέμα αποκεντρωμένης ομοσπονδίας

Σε επικοινωνία για διευθέτηση συνάντησης με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρίσκεται ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OMEGA.

Όσον αφορά στο θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ο Α. Κυπριανού αναφέρει ότι ο πρόεδρος δεν έφερε ενώπιον του εθνικού συμβουλίου καμία πρόταση και δεν είπε τίποτε επί της ουσίας.

“Οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης έχουν συμφωνηθεί, δεν αμφισβητούνται ούτε από την Τουρκία ούτε από την τ/κ ηγεσία, δεν θεωρούνται από τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι είναι ανοικτές προς συζήτηση και επιχειρεί να το ανοίξει ο κ. Αναστασιάδης με έναν τρόπο πολύ αδόκιμο, πολύ πρόχειρο, που μου επιτρέπει να λέω ότι είναι και ανεύθυνος”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Συμπλήρωσε ότι παρά τις πιεστικές ερωτήσεις του, ο πρόεδρος δεν απάντησε.


Επεσήμανε συγκεκριμένα ότι “Έχουμε 6 σημαντικά ζητήματα. Ασφάλεια – εγγυήσεις, περιουσιακό – εδαφικό, εκτελεστική εξουσία, ισότιμη μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, τα οποία έχει καταγράψει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Μας λέει ο ΓΓ, συζητήστε τα αυτά και εάν συμφωνήσετε σε αυτά ανοίγει ο δρόμος για τη λύση στο κυπριακό. Εμείς του λέμε “όχι, δεν θα τα συζητήσουμε αυτά”, αυτό λέει η πρόταση Αναστασιάδη, θα συζητήσουμε ένα θέμα το οποίο είναι κλειστό. ”

Μάλιστα, σημείωσε ότι “στο Μοντ Πελεράν είχαμε συμφωνήσει για αυτό το θέμα, πολύ διαφορετικά από ότι λέει ο κ. Αναστασιαδης σήμερα” και πρόσθεσε “Και σε αυτά έγινε συζήτηση και από ότι κατάλαβα και στο Μοντ Πελεράν1 είχαμε καταλήξει και όταν προέκυψαν εκείνα όλα τα προβλήματα με την επιστροφή του κ. Αναστασιάδη, για να μην την χαρακτηρίσω διαφορετικά, λέγοντας ψέματα ότι τάχα του τηλεφώνησα εγώ για να επιστρέψει, όταν πήγαμε στο Μοντ Πελεράν ΙΙ και είχαμε το ναυάγιο με τον τρόπο που το είχαμε, τότε καταλαβαίνω ότι και οι δύο πλευρές, και η ε/κ και η τ/κ έχουν υπαναχωρήσει από εκείνο που είχε συμφωνηθεί στο Μοντ Πελεράν Ι. ”

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι όλες οι εφημερίδες, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο έγραφαν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα αναφορικά με τις προθέσεις του κ. Αναστασιάδη, τις οποίες ούτε ο ίδιος, ούτε η κυβέρνηση διέψευσαν, γι΄ αυτό το λόγο τα χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητικά

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.