Α.Κυπριανού – Χ.Γεωργιάδης: Να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων

Τα ελάχιστα περιθώρια που υπάρχουν για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αν ο επόμενος Πρόεδρος έχει την πολιτική βούληση να εργαστεί σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζει στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο τέως Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Εκτός από την Τουρκία, επιρρίπτει ευθύνες και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Ν. Χριστοδουλίδη, ο οποίος ήταν Υπουργός Εξωτερικών, καθώς και στον Αβ. Νεοφύτου που στήριξαν τις επιλογές Αναστασιάδη.

Για το ίδιο θέμα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνει ότι πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να είναι σε πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική εγρήγορση, εφαρμόζοντας μια αξιόπιστη πολιτική ανάσχεσης αυτών των τουρκικών κινήσεων.

Στο θέμα των παρακολουθήσεων, ο Χ. Γεωργιάδης θεωρεί ότι δεν υπάρχει εμπλοκή της Κύπρου και του ΔΗΣΥ στο θέμα, ενώ ο Α. Κυπριανού σημειώνει ως ανησυχητικό το ότι η κυβέρνηση γνώριζε για τη δράση τους και τους επέτρεπε να δρουν ανενόχλητοι.

Συνεντεύξεις στον Mιχάλη Μιχαήλ

Ερωτήσεις:

  1. Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Σαχάκ Άβνι φαίνεται να είχε αναλάβει την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ενώ αναφέρεται ως δικηγόρος των Άβνι και Ντίλιαν και ως πρόσωπο κλειδί ο Α.Σ., που είχε καίριο πόστο στο ΔΗΣΥ. Δεν είναι τουλάχιστον ανησυχητικό το ότι επιβεβαιώνονται κάποιες πληροφορίες για ανάμιξη ή ότι ο ΔΗΣΥ είχε σχέση με τις παρακολουθήσεις;
  2. Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι παραδίδει μια Κύπρο καλύτερη από αυτήν που παρέλαβε;
  3. Μέσα στις συνθήκες που έχουμε μπροστά μας στο Κυπριακό, με την προσπάθεια της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους και τη στασιμότητα στις συνομιλίες, υπάρχει ελπίδα να δούμε κάποια στιγμή επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων;

Άντρος Κυπριανού: Πολίτες παρακολουθούνταν μαζικά από αυτό το σύστημα, ίσως και άλλα…

  1. Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί αφορά την ιδιωτικότητα των πολιτών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ίδια τη δημοκρατία, πέραν από το γεγονός ότι παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σίγουρα οι σχέσεις του ΔΗΣΥ με τον Άβνι, τον Ντίλιαν και το κατασκοπευτικό βαν είναι ανησυχητικές και προκαλούν πολλά ερωτηματικά για το πόσα γνώριζε το κυβερνων κόμμα γι’ αυτούς. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός πως η κυβέρνηση γνώριζε για τη δράση και αυτών και άλλων παρόμοιων γραφείων και τους επέτρεπε να δρουν ανενόχλητοι. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι η Νομική Υπηρεσία απέσυρε τις κατηγορίες ενάντια στον Ντίλιαν και απλώς επεβλήθη πρόστιμο στην εταιρεία του. Η έρευνα που διεξάγεται από την PEGA είναι μια καλή ευκαιρία να ριχθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Είναι απαίτησή μας το όλο θέμα να διαλευκανθεί πλήρως, να ενημερωθεί η κοινή γνώμη και ν’ καταλογιστούν ευθύνες σε αυτούς που επέτρεψαν, ανέχτηκαν ή συνέβαλαν στο να γίνονται παρακολουθήσεις.
  2. Είναι προκλητική και προσβλητική αυτή η δήλωση του κ. Αναστασιάδη και δείχνει το θράσος και την αλαζονεία που τον διακρίνει. Ας δούμε ποια είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών του σε βασικούς τομείς για να τον κρίνουμε. Η ακρίβεια καλπάζει και οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι. Το μερίδιο των μισθών μειώθηκε από το 55% στο 46%, ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 10%. Οι λίγοι πλουτίζουν και οι πολλοί ζουν χειρότερα. Η διαφθορά ανέβηκε στα ύψη. Είμαστε, με άνεση, πρωταθλητές στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί διακυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη και Αβ. Νεοφύτου και Ν. Χριστοδουλίδης δεν διαπιστώνουν διαφθορά. Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος; Τη δέσμευση ότι δεν θα δεχτεί κούρεμα καταθέσεων και την ευκολία με την οποία δέχτηκε να γίνουμε πειραματόζωα; Τη φυγάδευση λεφτών της ευρύτερης οικογένειας του Προέδρου στο εξωτερικό την κλειστή περίοδο; Τη συμμετοχή της οικογένειας στο φαγοπότι των διαβατηρίων; Τη διάλυση του Συνεργατισμού; Τη φυλάκιση του Β.Γ. Εισαγγελέα που διόρισε και άλλα πολλά; Στο Κυπριακό φτάσαμε μια αναπνοή πριν από την οριστική διχοτόμηση. Ο ίδιος φλέρταρε με την ιδέα των δύο κρατών και οι παλινδρομήσεις και αντιφάσεις του διευκόλυναν την Τουρκία να συμπεριφέρεται προκλητικά και να παραμένει στο απυρόβλητο. Συνιστούν αυτά και άλλα πολλά λόγους να νιώθει περήφανος; Έχει αντίληψη της πραγματικότητας ή απλώς έχει υπέρμετρο θράσος και αλαζονεία;
  3. Το Κυπριακό βρίσκεται στο χειρότερο σημείο που ήταν ποτέ. Η Τουρκία απαιτεί λύση δύο κρατών, ενώ το ίδιο κάνει και το φερέφωνό της στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Προκαλεί στην ΑΟΖ μας και απειλεί ότι δεν θα μας αφήσει να αξιοποιήσουμε τον φυσικό μας πλούτο. Προχωρεί σε τετελεσμένα στο Βαρώσι, τα οποία, αν δεν ανατραπούν, θα παγιώσουν οριστικά τη διχοτόμηση. Με λίγα λόγια είμαστε σε απόσταση αναπνοής από τη διχοτόμηση που θα είναι καταστροφική για την Κύπρο και για το λαό μας. Εδώ δεν φτάσαμε τυχαία. Σίγουρα οι κύριες ευθύνες βαραίνουν την Τουρκία. Δυστυχώς όμως συνέβαλαν σε αυτό και οι χειρισμοί του κ. Αναστασιάδη. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα αντικειμενικά. Τα ελάχιστα περιθώρια που υπάρχουν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αν ο επόμενος Πρόεδρος έχει την πολιτική βούληση να εργαστεί σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση. Οι Ν. Χριστοδουλίδης και Αβ. Νεοφύτου ανταγωνίζονται για το ποιος είναι ο πιο αυθεντικός συνεχιστής των πολιτικών του κ. Αναστασιάδη που μας οδήγησαν εδώ. Ο Ν. Χριστοδουλίδης το χειρίστηκε για 9 χρόνια και έχει τεράστιες ευθύνες. Ο Αβ. Νεοφύτου στήριξε τον κ. Αναστασιάδη σε κρίσιμες φάσεις με ανάλογες ευθύνες. Ο κ. Μαυρογιάννης υπήρξε μεν διαπραγματευτής, αλλά δεν έπαιρνε αποφάσεις. Σε κρίσιμες στιγμές, όπως η απαίτηση του Προέδρου να γίνει μελέτη για δύο ΑΟΖ, αρνήθηκε. Το πιο σημαντικό είναι ότι κατανοεί τη θέση στην οποία βρισκόμαστε και οι προτάσεις του στοχεύουν ακριβώς στο να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις διάρρηξης του αδιεξόδου και επανέναρξης διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο.

Χάρης Γεωργιάδης: Κανένας δεν έχει προσδιορίσει την όποια ανάμειξη ή εμπλοκή του ΔΗΣΥ

 

  1. Ούτε μέσα από την πιο τραβηγμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης δεν μπορεί να εξαχθεί τέτοιο συμπέρασμα. Ακόμη και ο Ελλαδίτης δημοσιογράφος που δημοσίευσε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ διευκρίνισε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του «Πολίτη» ότι συγκεκριμένες ερμηνείες που αφορούν σε αυτόν τον δικηγόρο -ο οποίος εν πάση περιπτώσει λειτουργούσε με την προσωπική και επαγγελματική του ιδιότητα- θα ήταν απλοϊκές και δεν στέκουν. Κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει προσδιορίσει την όποια ανάμειξη ή εμπλοκή του Δημοκρατικού Συναγερμού, επειδή πολύ απλά δεν υπάρχει.
  2. Η κυβέρνησή μας παρέλαβε μια χώρα υπό χρεοκοπία. Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΑΚΕΛ μάς είχε οδηγήσει στην οικονομική κατάρρευση. Η ανεργία ήταν στο 17% και μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας είχε οδηγηθεί στα κοινωνικά παντοπωλεία. Η οικονομία ήταν σε βαθιά ύφεση. Τα δημόσια οικονομικά είχαν εξαντληθεί πλήρως. Κάθε έξι μήνες είχαμε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις και περικοπές. Το τραπεζικό σύστημα ήταν στον αναπνευστήρα. Η μια υποβάθμιση διαδεχόταν την άλλη. Κανένας δεν μας δάνειζε ούτε ένα ευρώ. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως αυτή του ΓεΣΥ ήταν μονίμως στο ράφι. Και ας κάνουμε μια σύγκριση με το σήμερα. Έχουμε μια οικονομία που από το 2015 καταγράφει έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ. Τα δημόσια οικονομικά έχουν νοικοκυρευτεί. Αντί για ανεργία, οι επιχειρήσεις ψάχνουν προσωπικό. Τα κοινωνικά παντοπωλεία ανήκουν στο παρελθόν. Το τραπεζικό σύστημα και οι καταθέσεις του κόσμου είναι διασφαλισμένες. Η χώρα μας έχει αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα. Ο δείκτης κίνδυνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού είναι στο χαμηλότερο σημείο που ήταν ποτέ. Καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση της πανδημίας και αυτή της ρωσικής εισβολής. Έχουν υλοποιηθεί τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις, που είναι δύσκολο να αναφερθούν: ΓεΣΥ, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δικαστήρια, Δημόσια Υπηρεσία, μείωση της στρατιωτικής θητείας και εξοπλιστική αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, ψηφιακός μετασχηματισμός, μεγάλα έργα υποδομής σε ολόκληρη την Κύπρο και τόσα άλλα. Άρα ναι, παραδίδουμε σήμερα μια πολύ καλύτερη πατρίδα. Και πρέπει αυτή την πορεία σταθερότητας και προόδου να τη διατηρήσουμε με την εκλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου στην προεδρία.
  3. Τα πράγματα με την Τουρκία είναι δύσκολα. Δείτε τι συμβαίνει στο Αιγαίο. Έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία επιθετική και αναθεωρητική, που δεν δείχνει τον παραμικρό σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, που εκφράζει απειλές και που προφανώς δεν ενδιαφέρεται για την ειρηνική επίλυση είτε του κυπριακού, είτε των ελληνοτουρκικών διαφορών. Με αυτή την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρχουν ιδιαίτερες ελπίδες. Αντιθέτως, πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να είναι σε πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική εγρήγορση. Πρέπει να υπάρχει μια αξιόπιστη πολιτική ανάσχεσης αυτών των τουρκικών κινήσεων. Όμως μέσα από αυτή τη δύσκολη κατάσταση θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια για κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κινητικότητα και τελικά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στα θέματα της ενέργειας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η ασφάλεια και η ενέργεια είναι τα δύο θέματα που απασχολούν ολόκληρη την Ευρώπη και μπορούν να αποτελέσουν τους καταλύτες μιας νέας κινητικότητας.
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy