Α.Κυπριανού: Δεν επαναδιεκδικεί τη θέση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ – Η επόμενη μέρα

Την πρόθεση του να μην επαναδιεκδικήσει το πόστο του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος εξέφρασε ο Άντρος Κυπριανού.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ανέφερε ότι έχει ανακοινώσει την απόφαση του κατά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου την Τετάρτη και αυτή έγινε αποδεκτή. Σημείωσε μάλιστα πως πήρε την απόφαση εδώ και μερικούς μήνες.

Όπως τόνισε ο κ. Κυπριανού, στο ΑΚΕΛ λειτουργούν σε συλλογικό επίπεδο και όχι ατομικό. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο κάθε ένας από εμάς έχει τη δική του ευθύνη. Εγώ ως ο πρώτος μεταξύ ίσων, έχω τις δικές μου ευθύνες».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν παραιτήθηκε αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα είπε ότι θα ήταν εγκληματικό να πράξει κάτι τέτοιο και να οδηγήσει το κόμμα σε εσωστρέφεια, ειδικά από τη στιγμή που επίκειται το συνέδριο του ΑΚΕΛ το οποίο θα κληθεί να εκλέξει τη νέα του ηγεσία.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εκλογών, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι επικρατεί λύπη και απογοήτευση, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει σε εσωστρέφεια. Τόνισε παράλληλα, ότι τα συλλογικά όργανα του κόμματος πρέπει να  συζητήσουν με αυτοκριτική διάθεση και ειλικρίνεια, χωρίς να κρυφτούν πράγματα κάτω από το χαλί.

Σχετικά με τις συζητήσεις για την ιδεολογία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως δεν μπορεί να μετατραπεί σε εργατικό κόμμα. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «ακούω πολλούς να λένε ότι το ΑΚΕΛ πρέπει να γίνει εργατικό κόμμα. Αν γίνει αυτό, το κόμμα θα χάσει τον πυρήνα του. Το ΑΚΕΛ είναι ένα μαρξιστικό κόμμα με την δύναμη να ανανεώνεται παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην κοινωνία».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το ΑΚΕΛ είναι ένα κόμμα πατριωτικό που ενδιαφέρεται για θέματα της υγείας, της παιδείας και φιλοδοξεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων, των εργατών, των συνταξιούχων, των νέων ανθώπων και των γυναικών.

«Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι κατάφεραν να περάσουν την ιδέα ότι το ΑΚΕΛ είναι κάτι αναχρονιστικό. Αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Σε θέματα αρχών το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να κάνει υποχωρήσεις», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του νέου Γενικού Γραμματέα, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι κατά την άποψή του πρέπει να είναι άτομο με πίστη στις αρχές και την πολιτική του κόμματος, να έχει εντιμότητα, ειλικρίνεια και να μπορεί να συνθέτει από διάφορες απόψεις που ακούγονται.

Τέλος, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι ο Γ.Γ. πρέπει να μπορεί να κάνει ανοίγματα στην κοινωνία, ενώ όπως τόνισε, αρκετά στελέχη του ΑΚΕΛ φέρουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, ο ίδιος θα είναι στους αγώνες του ΑΚΕΛ εντός και εκτός του κοινοβουλίου, ενώ θα σταθεί δίπλα από τη νέα ηγεσία του κόμματος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.