Α. Κυπριανού: Εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση στο Κυπριακό

Έλα στο Google News

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου

«Εξαιρετικά δύσκολη» χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο Κυπριακό, ζητώντας από την ε/κ πλευρά να προβληματιστεί για τις περαιτέρω ενέργειές της και να ξεκαθαρίσει τους στόχους και τις προτεραιότητές της.

Σε επικήδειο λόγο του στην ταφή των λειψάνων τού μέχρι πρότινος αγνοούμενου Νίκου Κυριάκου Κακή, επανέλαβε πως η Τουρκία ήταν διαχρονικά το εμπόδιο για την επίτευξη λύσης με τις αδιάλλακτες θέσεις της, προσθέτοντας ότι το ερώτημα είναι «πώς εμείς μπορούμε να καταστήσουμε ανέφικτους τους στόχους της και πώς μπορούμε να την υποχρεώσουμε είτε να συνεργαστεί στην ορθή βάση λύσης είτε να εκτεθεί, πληρώνοντας το ανάλογο κόστος». Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι και θα έχουμε πιθανότητες να το πετύχουμε εμμένοντας στη συμφωνημένη βάση λύσης.

Ο Α. Κυπριανού πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξει επιτυχία με την προϋπόθεση ότι η ε/κυπριακή πλευρά θα είναι καλά προετοιμασμένη και αξιοποιώντας όλα τα επιχειρήματα που έχει στη διάθεσή της. Χωρίς αντιφάσεις, παλινδρομήσεις και τακτικισμούς, που απλώς διευκολύνουν την Τουρκία να προωθήσει τους στόχους της. Δίχως αγκυλώσεις και ρατσιστικές αντιλήψεις. Συνεργαζόμενοι με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, που θέλουν και αγωνίζονται και αυτοί για τη λύση και την επανένωση.

Λέγοντας πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου», ο Α. Κυπριανού πρόσθεσε ότι «η θέση μας είναι δύσκολη, η διχοτόμηση μάς κτυπά την πόρτα. Διχοτόμηση σημαίνει τουρκοποίηση του τόπου μας, σημαίνει σύνορα με την Τουρκία μέσα στην ίδια μας την πατρίδα».

Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη ως απογοητευτικό, προσθέτοντας πως όσο αναμενόμενο κι αν ήταν λόγω των τουρκικών απαράδεκτων αξιώσεων, δεν παύει να είναι πολύ ανησυχητικό.

Όπως είπε, η τουρκική πλευρά κατέθεσε κι επίσημα πλέον την απαράδεκτη θέση της για λύση δύο κρατών, κάτι που, όπως ανέφερε, «μας απομακρύνει από τη λύση και επανένωση. Την ίδια στιγμή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων προκλήσεων και τετελεσμένων από μέρους της Τουρκίας».

Το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συμβάλει θετικά

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του κόμματος για τις δηλώσεις του Τ. Ερντογάν ότι κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στην Κύπρο, στις 20 του Ιούλη θα προβεί σε βαρυσήμαντες εξαγγελίες και ότι η Κύπρος θα περάσει θερμό καλοκαίρι και πρόσθεσε πως «το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η ξεκάθαρη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση δύο κρατών».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «χρειάζεται να προβληματιστούμε για τα περαιτέρω βήματα και ενέργειές μας. Να ξεκαθαρίσουμε το στόχο και τις προτεραιότητες μας, να προβληματιστούμε για την τακτική που θα μας βοηθήσει στην επίτευξή τους με λογική και πολιτική σκέψη και όχι με συναίσθημα και συνθήματα». Τονίζοντας ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συμβάλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση και να αναλάβει τις ευθύνες του, εξέφρασε την ελπίδα ότι τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο ΔΗΣΥ θα αναλάβουν τη δική τους ευθύνη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.