Α.Κυπριανού για ΠτΔ: «Είπε ψέματα για να φύγει από το Μοντ Πελεράν – Έκανε κωλοτούμπες» (ηχητικό)

Για τους ισχυρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν και στο Κραν Μοντανά μίλησε στον Άστρα ο τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Αναστασιάδη ότι λέει «μισές αλήθειες». 

Διαβάστε επίσης: Τσιελεπής για Κυπριακό: «Ο Χριστοδουλίδης πίεζε τον ΠτΔ προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση…»

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «ο Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να διερωτηθεί γιατί από τότε που έχει αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας παίρνουμε τις χειρότερες εκθέσεις από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Γιατί οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή, όχι απλά δεν μας στηρίζουν σε αυτά που ζητούμε, αλλά θα έλεγα μας κοροϊδεύουν».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι εδώ και τρία η χρόνια, η κυβέρνηση και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος έχει αναγάγει το ζήτημα τον κυρώσεων σε κυρίαρχο, διεκδικούν την επιβολή κυρώσεων που θα «πονέσουν» την Τουρκία.

«Οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το μόνο που έχουν κάνει μέχρι στιγμής είναι να βάλουν οκτώ υπαλλήλους της εταιρείας που διεξάγει τις έρευνες στην ΑΟΖ μας, σε μια μαύρη λίστα.

Δεν πρέπει να διερωτηθεί ο κ. Αναστασιάδης γιατί η διεθνής κοινότητα, σύσσωμη, μας γυρίζει την πλάτη; Γιατί έχει επιφυλάξεις; Γιατί δεν έχουμε την αξιοπιστία να τους πείσουμε ότι όντως είμαστε ειλικρινείς σε αυτά που λέμε;», τόνισε ο κ. Κυπριανού.

«Από το Μοντ Πελεράν ξεκίνησαν τα προβλήματα – Ο κ. Αναστασιάδης είπε ψέματα για να φύγει»

Σύμφωνα με τον τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ, τα προβλήματα ξεκίνησαν από το Μοντ Πελεράν αφού καθοριστικό ρόλο είχε η έλλειψη εμπιστοσύνης και το χάσιμο της αξιοπιστίας της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, τα προβλήματα άρχισαν «όταν ο κ. Αναστασιάδης είπε ψέματα για να φύγει από το Μοντ Πελεράν, ότι τάχα του τηλεφώνησε ο Άντρος Κυπριανού για να επιστρέψει στην Κύπρο γιατί αντιμετώπιζε προβλήματα στο ΑΚΕΛ με αυτά που συζητιόντουσαν εκεί, την ώρα που είχαμε καταφέρει να συμφωνήσουμε στα μείζονα ζητήματα της διακυβέρνησης, την ώρα που φαινόταν ότι είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας σε ότι αφορούσε το εδαφικό που ήταν ένα σημαντικότατο ζήτημα και θα άνοιγε ο δρόμος για να συζητηθούν τα θέματα της ασφάλειας».

«Εκείνη τη στιγμή επέλεξε να πει ψέματα ο κ. Αναστασιάδης για να επιστρέψει στην Κύπρο. Δεν είχε συνεννοηθεί μαζί μου. Εμένα μου το είπε την επόμενη μέρα, όταν επέστρεψε στην Κύπρο. Όταν ζήτησα να τον δω και πήγαμε με τον Τουμάζο Τσιελεπή στο Προεδρικό το μεσημέρι της Δευτέρας, τον ρώτησα γιατί ήρθατε πίσω στην Κύπρο, αφού η ενημέρωση που είχα εγώ ήταν ότι πήγαιναν καλά οι διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

Σύμφωνα με τον τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε ότι χρησιμοποίησε το όνομά του (σ.σ του Άντρου Κυπριανού), διότι ήθελε να έρθει πίσω στην Κύπρο για να συνεννοηθεί με το Εθνικό Συμβούλιο και να μιλήσει με την Ελλάδα.

Praktikoes
απόσπασμα από πρακτικά του εθνικού συμβουλίου. Ο νίκος αναστασιάδης παραδέχεται ότι είπε ψέματα για να φύγει από το μοντ πελεράν

«Του είπα δεν γίνονται αυτά τα πράγματα Πρόεδρε. Δεν γίνεται να λες ψέματα και να χρησιμοποιείς το δικό μου όνομα, να με εκθέτεις έναντι της Τουρκοκυπριακής κοινότητας γιατί εσύ ήθελες να έρθεις πίσω.

Είχα υποχρέωση να πω στα Τουρκοκυπριακά κόμματα ότι δεν είχα τηλεφωνήσει στον κ. Αναστασιάδη και ότι δεν είχα ζητήσει να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις. Διότι εκείνοι διερωτούνταν τι έπαθε ο Αντρος Κυπριανού και το ΑΚΕΛ και ήθελαν να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις. Από εκεί ξεκίνησε η έλλειψη εμπιστοσύνης και τα ερωτηματικά για την αξιοπιστία του Νίκου Αναστασιάδη»τόνισε ο Άντρος Κυπριανού.

«Ο κ. Αναστασιάδης λέει μισές αλήθειες – Έκανε κωλοτούμπες»

Σχολιάζοντας τη γραπτή δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει μισές αλήθειες και ότι η ανακοίνωσή του είναι γεμάτη από μισές αλήθειες.

Όπως ανέφερε o Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτάται γιατί τον κατηγορούν για το Μοντ Πελεράν αφού τον Γενάρη οδηγηθήκαμε στη Γενεύη.

«Ξεχνά τι προηγήθηκε του Γενάρη βέβαια. Ξεχνά ότι είχε δημιουργηθεί μια παγωμένη ατμόσφαιρα και έγινε το περιβόητο δείπνο της 1ης του Δεκέμβρη με τον κ. Άιντε και τον κ. Ακιντζί. Εκεί υποχρεώθηκε να κάνει κωλοτούμπα ο κ. Αναστασιάδης, να αναιρέσει τον εαυτό του και έγινε κατορθωτό να πάμε στη Γενεύη», πρόσθεσε ο τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Το περιστατικό στη Βουλή με το Ενωτικό Δημοψήφισμα

Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι «στη συνέχεια έγινε το τρίτο Μοντ Πελεράν όπου πήγαν οι τεχνοκράτες για να συζητήσουν διάφορα ζητήματα και τέθηκε δειλά δειλά και το θέμα της ασφάλειας, ενώ η Βρετανία είπε ότι αυτό αποτελεί αναχρονισμό και πρέπει να αντικατασταθεί».

«Ο Τούρκος αντιπρόσωπος έδειξε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί αυτό το θέμα. Και ενώ έγιναν αυτά τα πράγματα, ενώ δηλαδή άνοιξε ξανά η δυνατότητα για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, πήγαμε στη Βουλή με εκείνη την απόφαση για το Ενωτικό Δημοψήφισμα για να γιορτάζεται στα σχολεία», συνέχισε ο κ. Κυπριανού.

Σύμφωνα με τον τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου του τηλεφώνησε και τον παρακάλεσε να στηρίξουν πρόταση για να μεταφερθούν εξουσίες και αρμοδιότητες στο Υπουργείο Παιδείας, λέγοντας ου μάλιστα ότι ήταν ενήμερος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Του απάντησα ότι για χάριν του να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις θα το ψηφίσουμε, αλλά μόλις ξεπεραστεί το ζήτημα θα επαναφέρουμε πίσω τις αρμοδιότητες στη Βουλή. Δεν δεχόμαστε να μεταφέρονται αρμοδιότητες από τη Βουλή στη Κυβέρνηση. Γι’ αυτό θα τις επαναφέρουμε πίσω»συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.

Ακολούθως, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, έγινε η ψηφοφορία στη Βουλή ωστόσο ο Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε σε αναπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Μετά ξεκίνησε να λέει ότι για να πάει σε διαπραγματεύσεις πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις, να αποχωρήσουν τα στρατεύματα από την πρώτη μέρα. Έγινε το δείπνο στις 4 του Ιούνη με τον Γενικό Γραμματέα στη Νέα Υόρκη και έκανε τη δεύτερη μεγάλη κωλοτούμπα ο κύριος Αναστασιάδης. Αυτά δεν τα λέει. Λέει μόνο ότι τον εξυπηρετεί για να περνά τις απόψεις του στη κοινωνία», τόνισε.

Η έντονη συζήτηση με Αναστασιάδη και το Tweet του Άντρου Κυπριανού

«Από την πρώτη μέρα που πήγαμε στο Κραν Μοντανά, όταν μας ενημέρωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, εγώ είχα διαμορφώσει άποψη. Είπα ανοικτά στον κ. Χριστοδουλίδη ενώπιον όλων, ότι ήρθατε εδώ για παίξετε το παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών. Δεν πρόκειται να λύσετε το Κυπριακό με αυτό τον τρόπο και θα φορτωθούμε και ευθύνες για το ναυάγιο που θα προκύψει», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Τόνισε επίσης ότι αυτά μεταφέρθηκαν στον κ. Αναστασιάδη με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγκρουση μεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Anastasiades Anastasiadis Christodulides Crans Montana

«Τη Δευτέρα το βράδυ, επειδή ο κ. Αναστασιάδης ακολουθούσε μια παρελκυστική πολιτική, δεν ήθελε να καταθέσει προτάσεις, συζητήσαμε και τσακωθήκαμε πολύ έντονα στη Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Του είπα ότι θα σε καταγγείλω ότι έχεις τεράστιες ευθύνες για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, εάν δεν αποφασίσεις να καταθέσεις προτάσεις.

Τις κατέθεσε την Τετάρτη το πρωί. Κατάλαβε ο κ. Αναστασιάδης ότι πηγαίναμε σε ναυάγιο και ότι θα φορτωνόταν την ευθύνη.  Οι προτάσεις ήταν σωστές κατά την άποψή μου και γι’ αυτό προχώρησα στην ανάρτηση στο τουίτερ», πρόσθεσε ο Άντρος Κυπριανού.

Τόνισε μάλιστα ότι το το Κραν Μοντανά δεν κρίθηκε την Τετάρτη, αλλά στο δείπνο το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από τον καθένα και εκεί είναι που το ΑΚΕΛ επιρρίπτει ευθύνες στον κύριο Αναστασιάδη.

«Παρόλο που του έλεγε ο Γενικός Γραμματέας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει την κατάργηση των εγγυήσεων και αυτά είναι καταγεγραμμένα στις σημειώσεις του δείπνου, ο κ. Αναστασιάδης έψαχνε τρόπο για να μην συζητηθεί», τόνισε ο κ. Κυπριανού.

«Συνομίλησα με τον Τσίπρα, ξέρω την άποψή του και τι είχε πει στον κ. Αναστασιάδη»

Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εκείνο το βράδυ μου τηλεφώνησε ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω της Ελλάδας, Νίκος Παπάς και μου ζήτησε να συνομιλήσω με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ήταν γύρω στις 11 το βράδυ.

Συνομίλησα με τον κ. Τσίπρα, ξέρω ποια ήταν η άποψή του, ξέρω τι είχε πει στον κ. Αναστασιάδη και ξέρω πώς ο κ. Αναστασιάδης χειρίστηκε τα ζητήματα εκεί.

Ως εκ τούτου, το να λέει ότι δεν έχει ευθύνες και ότι επειδή την Τετάρτη έκανα μια ανάρτηση με την οποία ζητούσα από την Τουρκία να καταθέσει προτάσεις, δεν είναι επιχείρημα υπέρ του».

Screenshot 2022 07 28 110431
το tweet του άντρου κυπριανού στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της δημοκρατίας

 

«Η διχοτόμηση είναι προ των πυλών – Να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα»

Όσον αφορά την επόμενη μέρα στο Κυπριακό, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι η οριστική οριστική διχοτόμηση είναι προ των πυλών.

Όπως είπε, θα πρέπει να χειριστούμε τα πράγματα με τρόπο που να πείθει πρωτίστως τη διεθνή κοινότητα και στη συνέχεια την Τουρκία.

«Τη διεθνή κοινότητα πρέπει να την πείσουμε ότι θέλουμε διαπραγματεύσεις και ότι αυτή τη φορά θα πάμε μέχρι το τέλος. Από την άλλη την Τουρκία, ότι εχει να κερδίσει από τη λύση του Κυπριακού, με την έννοια ότι θα γίνει μέρος των συζητήσεων για την αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Κυπριανού.

Το ηχητικό με όλα όσα ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού:

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy