Η επόμενη επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ στοχεύει στο να ακούσει κατά τρόπο πολύ συγκεκριμένο, τι εννοούν με τους όρους «νέες ιδέες και νέες προσεγγίσεις» οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τι εννοούν ενδεχομένως και κάποιες από τις εγγυήτριες δυνάμεις γι’ αυτό το θέμα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, με τη βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ροζμαρί Ντικάρλο.

Σημείωσε, επίσης, πως είναι προφανές ότι τα Ηνωμένα Έθνη επενδύουν πολλές ελπίδες στην αποστολή την οποία έχει αναλάβει η κυρία Λουτ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι με την κα Ντικάρλο και τους συνεργάτες της είχαν μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, αναφορικά με την αποστολή της κας Λουτ, η οποία – όπως κατανοεί – πολύ σύντομα θα είναι στο νησί.

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε πως η απεσταλμένη του ΓΓ βρίσκεται σε επαφή και με τις εγγυήτριες δυνάμεις και ως εκ τούτου πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να καταγράψει τα συμπεράσματα της από τις επαφές τις οποίες θα έχει και κατά πόσο θα μπορούσε να επαναρχίσει μια νέα διαπραγμάτευση, και το σημαντικότερο σε ποια βάση.
Υπογράμμισε ότι από την πλευρά του διαβίβασε στην αξιωματούχο του ΟΗΕ την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να στηρίξει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα βασίζονται στο συμφωνημένο πλαίσιο.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιος προβληματισμός στη Γραμματεία του ΟΗΕ αλλά και στα μόνιμα μέλη, για τα όσα συζητούνται τον τελευταίο καιρό στην Κύπρο περί της μορφής της λύσης, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι «από κάποια μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ακούσαμε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την οποιαδήποτε αλλαγή του συμφωνημένου πλαισίου λύσης. Και δεν τους ρωτήσαμε εμείς, οι ίδιοι τοποθετήθηκαν και μάλιστα αρκετά έντονα σε αυτό το κεφάλαιο», είπε.

Διευκρίνισε ότι η κυρία Ντικάρλο τους είπε ότι το θέμα νέες ιδέες και νέες προσεγγίσεις, δεν προέρχονται από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, αλλά από την πλευρά των δύο πλευρών στο νησί.

«Αναμένουν και αυτοί να πάρουν σάρκα και οστά αυτά τα οποία παρουσιάζουν σαν νέες ιδέες οι πλευρές στο νησί. Και ακριβώς αντιλαμβάνομαι πως η επόμενη επίσκεψη της κας Λουτ στοχεύει να ακούσει κατά τρόπο πολύ συγκεκριμένο, τι εννοούν με αυτό το πράγμα οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τι εννοούν ενδεχομένως και κάποιες από τις εγγυήτριες δυνάμεις για αυτό το θέμα».

Σε ερώτηση αναφορικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως δεν συζήτησε το θέμα με την βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Είναι προφανές ότι από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό το θέμα διασυνδέεται με το πώς θα εξελιχθεί η αποστολή της κας Λουτ στο νησί, ενώ οι υπόλοιπες χώρες ήταν ξεκάθαρες, ότι η διατήρηση της δύναμης στο νησί είναι απαραίτητη για να επικρατήσει η σταθερότητα, η ειρήνη και ταυτόχρονα βέβαια, για να βοηθηθούμε στη διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».