Α.Κυπριανού: «Μας κάνουν μαθήματα πατριωτισμού, αλλά η Κύπρος κρέμεται και σήμερα από μια κλωστή»

Ομιλία στην εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών, παρέθεσε ο Άντρος Κυπριανού, εκ μέρους του ΑΚΕΛ.

Αναλυτικά:

«Εν ονόματι του Θεού και των ανθρώπων» ορκιζόταν ο Νικόλαος Σαμψών όταν αναλάμβανε την εξουσία. Εξουσία που υφάρπαξαν πραξικοπηματικά τα πρωτοπαλίκαρα που στέκονταν οπλισμένα πίσω του. Ποιος θεός είναι αυτός που τους έχρισε άξιους να πατήσουν πάνω στο πτώμα της Κύπρου για να κάμουν το δικό τους; Ποιοι άνθρωποι είναι αυτοί που τους έχρισαν άξιους να ποτίσουν την κυπριακή γη με το αίμα τόσων αθώων;

Συμπληρώνονται φέτος 47 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Αυτή η θλιβερή επέτειος μάς φέρνει σήμερα εδώ. Ανάμεσα μας πολλά γνώριμα πρόσωπα. Άνθρωποι που ο καθένας πρωταγωνίστησε και σε μια ιστορία αντίστασης στο φασισμό. Στο πρόσωπο σας τιμούμε κάθε πατριώτη που αγωνίστηκε για τη δημοκρατία σε αυτό τον τόπο. Πάνω στα μνήματα που κλαίνε ακόμα μαυροντυμένες μάνες αφήνουμε σεμνά το στεφάνι της τιμής και της μνήμης.

Τιμή και δόξα στους ήρωες της αντίστασης, ζώντες και νεκρούς.

Τιμή και Δόξα σε αυτούς που αντιστάθηκαν στο Προεδρικό, στην Αρχιεπισκοπή, στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, στο Καϊμακλί. Στους αστυνομικούς σταθμούς, στο «Εφτάπατο» και στο Γ’ Γυμνάσιο εδώ στη Λεμεσό. Στον αστυνομικό σταθμό της Λάρνακας και στην ενέδρα των πραξικοπηματιών στο Κολόσσι. Στην Πάφο από όπου ο Μακάριος διέψευσε το ελεγχόμενο από τη Χούντα ΡΙΚ ότι ήταν νεκρός καλώντας το λαό σε αντίσταση. Σε αυτούς που συνελήφθηκαν και κακοποιήθηκαν από τους φασίστες σε κάθε χωριό και κάθε συνοικία της Κύπρου. Σε αυτούς που βασανίστηκαν μέχρι θανάτου.

Είναι αλήθεια ότι εκείνες τις δραματικές στιγμές της Ιστορίας μας δεν είμαστε όλοι οι Κύπριοι στο ίδιο μετερίζι. Όσα αντιμακαριακά και αντικομμουνιστικά στοιχεία δεν είχαν αποκαλύψει το πρόσωπο τους κατά τα προηγούμενα χρόνια, στις 15 του Ιούλη φανερώθηκαν. Είτε με τη συμμετοχή τους στην πραξικοπηματική κυβέρνηση, είτε με τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα της ντροπής προς αυτή.

Δεκάδες επώνυμοι, παράγοντες και φορείς της αστικής ελληνοκυπριακής δεξιάς, ανάμεσα τους το ΑΠΟΕΛ, η ΣΕΚ, η Επιτροπή Λάρνακας του «Ενιαίου Κόμματος», που ήταν τότε το κόμμα του Κληρίδη, μέχρι το Σύνδεσμο Αστυνομίας, έσπευσαν να ταχθούν από την πρώτη μέρα στο πλευρό του πραξικοπήματος. Υπενθυμίζουμε αυτές τις πτυχές της Ιστορίας, γιατί μόνο αν τις έχουμε υπόψη μας, μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα. Τότε η δεξιά και η ακροδεξιά προσπαθούσε να αποκοιμίσει το λαό με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Παρίσταναν τους υπεραπατριώτες που ήταν έτοιμοι να ρίξουν τους εχθρούς στη θάλασσα. Μα ο εθνικισμός και ο φανατισμός τους, η μισαλλοδοξία και η κοντόφθαλμη προσέγγιση τους, οδήγησε την Κύπρο στην άκρη του γκρεμού. Μήπως και σήμερα αυτό δεν συμβαίνει; Άλλα λένε στον κόσμο, άλλα λένε πίσω από κλειστές πόρτες. Ο καιρός περνά, μας κάνουν μαθήματα πατριωτισμού, αλλά η Κύπρος κρέμεται και σήμερα από μια κλωστή.

Μας μίλησαν και εχτές για «άφρονες», για «εμφύλιο σπαραγμό» για «παιδιά που παρασύρθηκαν».

Μα για ποιους μιλούν; Για τους ΕΟΚΑΒητατζήδες που μέχρι σήμερα δηλώνουν περήφανοι και αμετανόητοι για όσα διέπραξαν; Για τους χουντικούς που φώναζαν ότι θέλουν να φύγει ο Μούσκος κι «ας βλέπουν από το κελί τους τη Λευκωσία να καίγεται»; Για τον Μπονάνο που ξερά δήλωσε στην Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου ότι δεν ειδοποίησε το ΓΕΕΦ για την εισβολή γιατί «είχε ιεραρχήσει άλλα πράγματα να κάνει;». Για τη μαρτυρία του Γεωργίτση ότι ο τότε Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας είχε δώσει οδηγίες να αφήσουν τους Τούρκους «για λόγους τιμής και γοήτρου να ακουμπήσουν κάπου στην περιοχή της Κερύνειας»; Για τον Σύρο που συνελήφθηκε με πραξικοπηματικά σχέδια στα χέρια; Για τον Γρίβα που υπέγραφε τα πραξικοπηματικά σχέδια;

Η Ιστορία έχει πείσμα. Όσο προσπαθούν να την κρύψουν, τόσο τους εκθέτει. Τόσο αποκαλύπτει ότι η Κύπρος τον Ιούλιο του 1974 προδόθηκε και από τα μέσα και από τα έξω.

Εμείς δεν έχουμε ανάγκη από κανένα μύθο για να μας καλύψει. Είμαστε πάντα πρόθυμοι να συζητήσουμε την Ιστορία. Να συζητήσουμε όμως όλη την ιστορία.

Δαφνοστεφανώνει ο Συναγερμός κάθε χρόνο τον Γρίβα. Με δοξολογίες, τρισάγια και ομιλίες για το σπουδαίο έργο του «Αρχηγού». Πότε όμως θα μιλήσουν για τα όσα είπε ο Γλαύκος Κληρίδης για τον Γρίβα; Πότε θα αναφέρουν ότι ο Κληρίδης έψεξε τον Γρίβα για τις πολιτικές δολοφονίες που διέτασσε αποκαλώντας τον δολοφόνο;

Μοιράζουν ευθύνες σε όλους για το πραξικόπημα και την εισβολή. Δεν μιλούν γι΄αυτούς που αντιστάθηκαν και γι΄αυτούς που πρόδωσαν, παρά μόνο επιδερμικά. Δεν μιλούν για το ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης η οποία ήταν στη μια πλευρά υπερασπιζόμενη την Κυπριακή Δημοκρατία. Για το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που απεργάζονταν σχέδια για την κατάλυση της Δημοκρατίας;

Μιλούν για «εμφύλιο σπαραγμό». Πότε όμως θα πουν για τους χιλιάδες τίμιους πατριώτες που με την ίδια τους τη ζωή υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και την πατρίδα και συσπειρώθηκαν γύρω από την αδέσμευτη πολιτική του Μακαρίου; Πότε θα πουν ότι απέναντι από ένα ολόκληρο λαό συνωμοτούσε μια χούφτα ΕΟΚΑβητατζήδων, συνειδητοί φασίστες που εκτελούσαν διαταγές της Χούντας, κατατρώγοντας σαν σαράκι τα σωθικά της Κύπρου;

Μιλούν με μεγάλα λόγια γι’ αυτούς που έτρεξαν να αντισταθούν στον εισβολέα. Πότε όμως θα μιλήσουν γι’ αυτούς που στο πραξικόπημα παρίσταναν τους υπερπατριώτες με τα καλάσνικωφ όταν όμως μπήκαν οι Τούρκοι στην Κερύνεια έτρεχαν να κρυφτούν στο Τρόοδος και έστειλαν στην πρώτη γραμμή τα δικά μας παιδιά να πολεμήσουν άοπλα;

Η μεγαλύτερη τιμή στον ηρωισμό όλων αυτών που πολέμησαν για την Κύπρο είναι η λύτρωση του λαού μας και η δικαίωση του με την επανένωση του τόπου.

Ο κ. Αναστασιάδης παρέλαβε το Κυπριακό από τον Δ. Χριστόφια με κοινά ανακοινωθέντα που εξασφάλιζαν διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας. Με πολλά θέματα συμφωνημένα και καταγεγραμμένα ως συγκλίσεις. Με το κεφάλαιο της ενέργειας με τεράστια προοπτική και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλισμένα.  Με τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίζει ότι η πλευρά μας ήταν ένα βήμα μπροστά στην ετοιμότητα για λύση του προβλήματος.

Ο ίδιος τι έκανε και σε ποια φάση οδήγησε το κυπριακό;

Μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, η Τουρκία απενοχοποιήθηκε. Η προκλητικότητα της εντάθηκε. Προχώρησε σε παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ και έκνομες  μεθοδεύσεις στην Αμμόχωστο. Ενέργειες τις οποίες προβλέψαμε και για τις οποίες προειδοποιούσαμε. Δυστυχώς η Κυβέρνηση μάς απαξίωνε και διαβεβαίωνε για θωράκιση της Κύπρου ενώ μιλούσε και για επικοινωνιακά τεχνάσματα της Τουρκίας.

Η εκλογή του διχοτομιστή Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας διευκολύνει τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας.   Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να πληγεί η πίστη του κυπριακού λαού ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί.

Το ΑΚΕΛ βέβαια δεν υψώνει τα χέρια. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται για λύση και επανένωση.

Έχουμε διανύσει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ουσιαστικό διάλογο. Με απαράδεκτες αξιώσεις και προκλήσεις από την Τουρκία και συνεχείς παλινδρομήσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Με αμφισβήτηση των όσων συμφωνήθηκαν, με πρόταξη για νέες ιδέες. Όλα αυτά αποδυναμώνουν σημαντικά την προοπτική επανέναρξης διαλόγου που θα οδηγήσει στο ποθούμενο αποτέλεσμα. Από τη μια η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά το συμφωνημένο πλαίσιο και βάζει στο τραπέζι τη λύση δύο κρατών. Από την άλλη ο κ. Αναστασιάδης είναι πλέον προφανές ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν το 2017. Δυστυχώς αντί να προβληματιστεί για την πρόταση που του δώσαμε ως ΑΚΕΛ στις 8 του Δεκέμβρη 2020, αντί να τη συζητήσει μαζί μας, επιχείρησε να τη δαιμονοποιήσει. Προσποιούμενος ότι δεν κατανόησε το περιεχόμενο της, τη διαστρέβλωσε δημόσια και επιχείρησε να την απαξιώσει.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να αποτρέψει τον εφιάλτη της διχοτόμησης. Θα συνεχίσει να επιμένει στην επανέναρξη συνομιλιών από εκεί που έμειναν στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά. Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι σοβαρό κίνητρο για λύση τόσο για τις δύο κοινότητες, όσο και για την ίδια την Τουρκία. Οι μεν Τουρκοκύπριοι μόνο με λύση θα μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη που θα προκύψουν. Οι δε Ελληνοκύπριοι χρειαζόμαστε σταθερό και ασφαλές περιβάλλον που θα επιτρέψει απρόσκοπτη αξιοποίηση του πολύτιμου αυτού αγαθού. Κατ’ ανάλογο τρόπο θα μπορεί να επωφεληθεί και η Τουρκία με τη λύση του Κυπριακού. Μετά τη λύση θα ήταν δυνατό να αρχίσει συζήτηση της ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία, για οριοθέτηση της ΑΟΖ. Επίσης να συζητηθεί η δυνατότητα εμπορικής συνεργασίας μαζί της  με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος. Αυτό το κίνητρο πρέπει επιτέλους να το αξιοποιήσει ο κ. Αναστασιάδης αν εννοεί όσα λέει.

Αν όμως συνεχίσει να επιμένει σε συνταγές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, θα οδηγήσει τον τόπο με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση.

Δεν σας κρύβω ότι παρακολουθώντας τον Αναστασιάδη η ανησυχία μας για την Κύπρο κορυφώνεται. Είναι προφανές ότι οι ενέργειες του δεν αφορούν την ουσία των ενεργειών της Τουρκίας. Στοχεύουν περισσότερο στο να καλλιεργούν την εικόνα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα ότι κάνει όλα όσα απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα. Γνωρίζει και ο ίδιος όμως ότι με αυτά που πράττει δεν πρόκειται να ανακοπεί η τουρκική προκλητικότητα στην Αμμόχωστο και αλλού.

Αντί να προβληματιστεί γι΄αυτό αντί να διαβουλευτεί για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση τα χειρίζεται όλα μονομερώς. Η μόνιμη επωδός είναι τι άλλο θέλετε να κάνω; Όταν το ΑΚΕΛ του προτείνει τα αγνοεί. Επαναλαμβάνουμε∙ αν αφήνει τα πράματα να εξελίσσονται από μόνα τους θα οδηγηθούμε στη διχοτόμηση. Ο ίδιος δε θα καταγραφεί από την Ιστορία ως ο ηγέτης της διχοτόμησης.

Διχοτόμηση σημαίνει σύνορα με την Τουρκία μέσα στην ίδια μας την πατρίδα.  Με ένα κράτος που θα εποικίζεται και θα εξοπλίζεται συνεχώς. Μοιραία κάποια στιγμή θα επιδιώξει να επεκταθεί. Με άλλα λόγια αν επικρατήσει η διχοτόμηση θα πρέπει να ξεχάσουμε την Κύπρο όπως την ξέραμε.

Ο μόνος τρόπος να ακυρώσουμε τον κίνδυνο της διχοτόμησης είναι η επανέναρξη συνομιλιών με στόχο τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Με μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Λύση που μας απαλλάσσει από την κατοχή και τα εγγυητικά δικαιώματα του όποιου τρίτου.  Επιμένουμε να αντιστεκόμαστε στο συμβιβασμό με το συρματόπλεγμα∙ με το σενάριο να δωρίσουμε τη μισή μας πατρίδα στην Τουρκία.  Επιμένουμε να δυναμώνουμε το μέτωπο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ενάντια στον εθνικισμό και το νεοφασισμό, για την ειρήνη και την επανένωση του τόπου.

Όταν γίνονταν οι καταθέσεις στην Επιτροπή της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου, ρωτήθηκε ένας από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος και πρωτοπαλίκαρο του Γρίβα «η ενέργεια της εντολής να κινηθεί η Εθνική Φρουρά εναντίον του Μακαρίου ήταν πράξη προδοσίας;  Ναι ή όχι;». Η απάντηση του ήταν άμεση και σαφής: όχι!

Είναι εκπληκτικό πώς αυτοί οι άνθρωποι, παρά τον κλάδο ελαίας, παρέμειναν αμετανόητοι. Φασίστες μέχρι τέλους, μέχρι σήμερα. Άλλοι βρήκαν στέγη στο κόμμα της δεξιάς, άλλοι βρήκαν αποκούμπι στην ακροδεξιά και σε νεοφασιστικές οργανώσεις, άλλοι βολεύτηκαν σε πολιτικές και πολιτειακές θέσεις και αξιώματα.

Δεν λογοδότησαν ποτέ.

Δεν τιμωρήθηκαν ποτέ.

Ίσως αυτό εξέθρεψε το τόσο θράσος τους.

Η καλύτερη απάντηση γι’ αυτούς είναι η μνήμη όλων μας να γίνει συνείδηση.

Η μεγαλύτερη τιμωρία τους θα είναι να τους κλείσει στον υπόνομο της Ιστορίας η δικαίωση των νεκρών μας, η ανάσταση του τόπου μας, η ειρήνη, η επανένωση και η πρόοδος για την πατρίδα μας».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.