“Μας είπε το εξής αμίμητο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που δείχνει ότι έχει και χιούμορ. Είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί το ΑΚΕΛ αντιδρά όποτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχειρεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αναφορικά με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το ΑΚΕΛ και τις θέσεις που υποστηρίζει στο Κυπριακό.

Αυτούσια η δήλωση

Τι είπε το ΑΚΕΛ; Το ΑΚΕΛ είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το να αμφισβητεί 45 χρόνια μετά το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του κυπριακού είναι επικίνδυνο και απλώς διευκολύνει τους χειρισμούς τους οποίους προβαίνει η Τουρκία.

Και μας είπε το εξής αμίμητο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που δείχνει ότι έχει και χιούμορ. Είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί το ΑΚΕΛ αντιδρά όποτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχειρεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Λυπούμαι ειλικρινά αν αυτό κατάλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τις δηλώσεις στις οποίες προβαίνει το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ ασκεί κριτική στον κύριο Αναστασιάδη ακριβώς για το αντίθετο. Για το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έχει αναλάβει καμία απολύτως πρωτοβουλία. Εμείς δεν δεχόμαστε να παίζουν με τη νοημοσύνη μας και να λένε ότι τάχα είναι έτοιμοι να πάνε σε διαπραγματεύσεις, την ώρα που απέδειξαν ότι δεν είναι έτοιμοι να παν σε διαπραγματεύσεις. Αυτό έγινε τον Απρίλη του 2018 όταν ο κ. Ακκιντζί πρότεινε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαμε στο μείνει στο Κρανς Μοντανα και στη βάση του Πλαισίου Γκουτιέρες. Τότε τι έκανε η κυβέρνηση; Ρώτησε τον κ. Ακκιντζί αν έχει την άδεια της Τουρκίας να καταθέσει την πρόταση. Και άνοιξε την τεράστια συζήτηση για το ποιο είναι το πλαίσιο του γενικού γραμματέα.

Τώρα τι κάνει η κυβέρνηση; Προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από το συμφωνημένο πλαίσιο, με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Μίλησε για αποκεντρωμένη ομοσπονδία ο κ. Αναστασιάδης. Εδώ και οκτώ μήνες του ζητούμε όλα τα πολιτικά κόμματα, του ζητούν οι πάντες, ο ΟΗΕ, να δώσει περιεχόμενο σε αυτή του την πρόταση και μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει.

Επανάφερε πρόταση για την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Μια πρόταση που σκέφτηκε από το 2015. Εκείνη η πρόταση απορρίφθηκε από την ίδια την διαπραγματευτική του ομάδα. Ο ίδιος μας είπε εμάς ότι θεωρεί ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να προχωρήσει και έρχεται τρία χρόνια μετά να την επαναφέρει.

Όλα αυτά δείχνουν προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την ουσία. Και ποια είναι η ουσία; Ο ΓΓ το λέει ξεκάθαρα και στην τελευταία του έκθεση. Πρέπει να πάμε σε συνομιλίες στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με αποδεκτή την πολιτική ισότητα και στη βάση του πλαισίου του ημερομηνίας 30 Ιουνίου 2017. Ο ΓΓ είπε ότι για να δεχτεί να επαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις πρέπει να τον πείσουν οι δύο ηγέτες ότι αυτή τη φορά έχουν τη βούληση να πάνε μέχρι τέλους.

Τα ραπίσματα λοιπόν που δίνονται στην κυβέρνηση μας είναι αρκετά και η κυβέρνηση δείχνει να μην το συνειδητοποιεί. Αντί τούτου αναλώνεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να απαξιώσει το ΑΚΕΛ στη συνείδηση του κυπριακού λαού, λέγοντας ότι ο ΑΚΕΛ επιχειρεί να προωθήσει τουρκικές θέσεις. Το ΑΚΕΛ επιχειρεί να προωθήσει τις θέσεις της Κύπρου που θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και τον ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων. Αν δεν το συνειδητοποιήσει αυτό ο κ. Αναστασιάδης και ο Συναγερμός τα προβλήματα για τον τόπο μας μελλοντικά θα είναι τεράστια και οι κίνδυνοι θα είναι εξίσου τεράστιοι.

Απευθύνουμε λοιπόν έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει την ιστορική ευθύνη που του αναλογεί, να συμπεριφερθεί ως ηγέτης και να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συντομότερη επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.