Α. Κυπριανού: «Πρέπει να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία των εσωτερικών ελεγκτών» (βίντεο)

Συνάντηση με τον Σύνδεσμο Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου είχε σήμερα (19/04), ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κ. Κυπριανού τόνισε μεταξύ άλλων πως οι εσωτερικοί ελεγκτές σε κάθε κυβερνητικό τμήμα ή ημικρατικό οργανισμό, δεν θα πρέπει να υπάγεται στον Διευθυντή του συγκεκριμένου τμήματος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Κυπριανού:

Είχαμε μια πολύ παραγωγική και ενδιαφέρουσα  συζήτηση με τον Σύνδεσμο Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν στον εσωτερικό έλεγχο. Από την συζήτηση θέλω να σταχυολογήσω τα  πιο σημαντικά.

Πρώτα και κύρια είναι  έντονη η άποψη μας ότι ο εσωτερικός ελεγκτής σε κάθε κυβερνητικό τμήμα ή τμήμα ημικρατικού οργανισμού δεν θα πρέπει να υπάγεται στον Δ/ντή του  συγκεκριμένου τμήματος. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία του και θα πρέπει να μελετηθεί πως εξασφαλίζεται αυτή η ανεξαρτησία. Έχουμε απόψεις, είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε και με τον Σύνδεσμο και με άλλα πολιτικά κόμματα για να δούμε πως εξασφαλίζεται πρώτα και κύρια η ανεξαρτησία του Εσωτερικού Ελεγκτή  αλλά και ο σεβασμός στις εκθέσεις τις οποίες ετοιμάζει για πιθανά προβλήματα στο τμήμα.

Το δεύτερο που θεωρώ ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι οι εξουσίες και αρμοδιότητες του εσωτερικού ελέγχου από τον εξωτερικό έλεγχο που στην Κύπρο βέβαια, εκφράζεται από τον Γ. Εκλεκτή είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Ο εσωτερικός έλεγχος στοχεύει στο να προλάβει φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς ή λάθη, έστω απλά λάθη στις  εσωτερικές διαδικασίες. Ο εξωτερικός ελεγκτής δηλ. ο Γενικός Ελεγκτής ελέγχει εκ των υστέρων για το κατά πόσον έχουν τηρηθεί προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.

Έχουμε συμφωνήσει με τον Σύνδεσμο Εσωτερικών Ελεγκτών ότι θα προσπαθήσουμε να  συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε το νομοθετικό πλαίσιο σε μια προσπάθεια να  περιορίσουμε την δυνατότητα φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς στη χώρα μας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει πάρει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις, δυσφημίζει εμάς τα πολιτικά πρόσωπα και τα πολιτικά κόμματα και θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας να εργαστούμε έτσι ώστε τα πράγματα να τεθούν πάνω σε σωστές βάσεις με την βοήθεια βέβαια των ειδικών που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι ελεγκτές. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την συζήτηση  την οποία είχαμε και να πω ότι αναμένουμε με ανυπομονησία ιδέες προτάσεις που έχουν για το πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις διαδικασίες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.