Α. Κυπριανού: Στοίχισαν οι αντιφάσεις και οι παλινωδίες Αναστασιάδη

Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για το ποθούμενο αποτέλεσμα

«Οι ελπίδες τους σιγοσβήνουν, καθώς οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια συρρικνώνουν τις προσδοκίες», επεσήμανε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Μιλώντας στα εγκαίνια του Μνημείου Αγνοουμένων της κοινότητας Άσσιας στο Συνοικισμό Στρόβολος 3, ο Α. Κυπριανού τόνισε ότι οι μέχρι στιγμής χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν κατάφεραν να κάμψουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Ούτε κατάφεραν να την εκθέσουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. Κι αυτό, πρόσθεσε, οφείλεται στις αντιφάσεις και παλινδρομήσεις με τις οποίες χειρίστηκε το Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης.

Οι εξελίξεις δυστυχώς δεν επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για το ποθούμενο αποτέλεσμα, είπε, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε συνεχή διολίσθηση στο Κυπριακό. Ο κ. Αναστασιάδης παρέλαβε από τον αείμνηστο Δ. Χριστόφια κοινά ανακοινωθέντα που εξασφάλιζαν βασικές διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας. Πολλά θέματα συμφωνημένα και καταγεγραμμένα ως συγκλίσεις. Το κεφάλαιο της ενέργειας με τεράστια προοπτική και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλισμένα. Τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίζει ότι η πλευρά μας ήταν ένα βήμα μπροστά στην προσπάθεια για λύση του προβλήματος. Ότι εμπόδιο για λύση ήταν η Τουρκία.

Ο Πρόεδρος να δράσει έστω και τώρα

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ τόνισε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να προβληματιστεί και να δράσει, έστω και τώρα, χωρίς να παραγράφεται η διαχρονική ευθύνη που έχει η Τουρκία για τη μη λύση του κυπριακού προβλήματος. Διερωτήθηκε παράλληλα «εμείς τι κάνουμε, ποια στάση τηρούμε έτσι ώστε να στριμώξουμε την Τουρκία και να την υποχρεώσουμε να επιστρέψει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης».

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο λύσης

Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε με έμφαση ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη ήταν δυστυχώς απογοητευτικό. «Όσο αναμενόμενο κι αν ήταν λόγω των τουρκικών απαράδεκτων αξιώσεων, δεν παύει να είναι πολύ ανησυχητικό. Η τουρκική πλευρά κατέθεσε κι επίσημα πλέον την απαράδεκτη θέση της για λύση δύο κρατών και αυτό μας απομακρύνει από τη λύση και επανένωση. Την ίδια στιγμή, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων προκλήσεων και τετελεσμένων από μέρους της Τουρκίας. Μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η ξεκάθαρη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση δύο κρατών».

Έτοιμο για θετική συμβολή το ΑΚΕΛ

Λέγοντας ότι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι «χρειάζεται να προβληματιστούμε για τα περαιτέρω βήματα και ενέργειές μας, να ξεκαθαρίσουμε το στόχο και τις προτεραιότητές μας, να προβληματιστούμε για την τακτική που θα μας βοηθήσει στην επίτευξή τους. Με λογική και πολιτική σκέψη, όχι με συναίσθημα και συνθήματα. Να προβληματιστούμε πώς καθίστανται ανέφικτοι οι τουρκικοί στόχοι. Να αναλύσουμε αντικειμενικά γιατί φτάσαμε ως εδώ».

Ως εκ τούτου, είπε, το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνοντας την πολιτική του ευθύνη και εξέφρασε την ελπίδα ότι και ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ θα αναλάβουν τη δική τους και ότι επίσης θα συστρατευτούν όλα τα κόμματα για τη σωτηρία της πατρίδας.

Όχι σε αλλαγή της βάσης λύσης

Ο Άντρος Κυπριανού πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ παραμένει αταλάντευτο στις διαχρονικές του θέσεις για λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Λύση που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή και τις εγγυήσεις. Το ΑΚΕΛ ουδέποτε θα συναινέσει σε αλλαγή αυτής της βάσης που στηρίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάση που διασφαλίζει ένα ενωμένο κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Ο Α. Κυπριανού συμπλήρωσε ότι το ΑΚΕΛ έχει όραμα για την Κύπρο τού αύριο και για άλλη μια φορά εξήγησε ότι το κόμμα θέλει μια χώρα φάρο και παράδειγμα για όλο τον κόσμο. «Ένα σύγχρονο πρότυπο αρμονικής συμβίωσης δύο κοινοτήτων διαφορετικής εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας που θα συνδιαχειρίζονται το κοινό τους κράτος. Μια χώρα που θα έχει καταφέρει να διώξει τους στρατούς και θα διοχετεύει όλες της τις δυνάμεις και τους πόρους στις κοινωνικές επενδύσεις και στην οικονομική ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα δικαιούται ο λαός μας να ελπίζει σε καλύτερες μέρες. Σε μόνιμη και σταθερή ειρήνη».

Όραμά μας, συμπλήρωσε, είναι Κύπρος ελεύθερη, με τη Λευκωσία ολόκληρη, με την Αμμόχωστο ζωντανή, με την Κερύνεια σύνορο. Με τη σημαία της επανενωμένης Κύπρου απλωμένη στον Πενταδάκτυλο.

«Αυτό είναι το όραμά μας για την Κύπρο και δεν θα πάψουμε να το διεκδικούμε. Για να παραδώσουμε στα παιδιά μας την Κύπρο που τους αξίζει. Για να αποκτήσει νόημα η θυσία αυτών που χάθηκαν», κατέληξε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy