Α. Κυπριανού: Το πακέτο είναι στο ίδιο επίπεδο όπως και το προηγούμενο

Το πακέτο είναι στο ίδιο επίπεδο, όπως και το προηγούμενο πακέτο που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση, σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα κόμματα θέλουν να δουν τις λεπτομέρειες πριν τοποθετηθούν ολοκληρωτικά.

Σημείωσε επίσης ότι είναι προφανές πως η Κυβέρνηση έκανε μεγάλη στροφή από τη θέση για παροχή κρατικών εγγυήσεων για δανεισμό του νομοσχεδίου που απέσυρε, στην απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων με το νέο πακέτο.

Ως κινούμενο προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε ο κ. Κυπριανού και το μέτρο για στήριξη των ενοικίων για επιχειρηματίες.

Σημείωσε ότι τα κονδύλια που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή βοήθεια προς την Κύπρο, ύψους 1,4 δις, θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου που ενέκρινε η Κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η θέση που εκφράζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά, λέγεται ως μήνυμα προς ομάδες πληθυσμού που μπορεί να ζητούν περαιτέρω ενίσχυση.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η εμπειρία του παρελθόντος για τον τρόπο δανειοδότησης δεν επιτρέπει να συμπεριφερθούν όλοι με μεγάλη προσοχή για το πώς θα γίνει ο δανεισμός που προβλέπεται από το πακέτο.

Ν. Παπαδόπουλος: Eπικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης

Με απορία άκουσε το διάγγελμα του Προέδρου και αναμένει τις λεπτομέρειες αφού δημιουργήθηκαν πολλά ερωτηματικά, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε ότι τα πλείστα από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν είναι νέα, αλλά συνέχιση υφιστάμενων προγραμμάτων που ήταν ήδη στον προϋπολογισμό.

Χαρακτήρισε όσα είπε χθες ο Πρόεδρος ως μια επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης, επειδή η Κυβέρνηση δεν ήθελε να δεχθεί τον έλεγχο που ζητούσαν τα κόμματα.

Η Κυβέρνηση της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, των διαβατηρίων και των ιδιωτικών τζετ δε μπορεί να μιλά για διαφάνεια, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Διερωτήθηκε γιατί χάθηκαν δύο μήνες για συζητήσεις, όταν η λύση για τη ρευστότητα ήταν τα προγράμματα που λειτουργούσαν ήδη.

Υπενθύμισε ότι τα προγράμματα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για το νέο πακέτο πλήττονταν με τεράστια γραφειοκρατία και διερωτήθηκε πως θα γίνει τώρα κατορθωτό να δοθούν τα κονδύλια που εξαγγέλθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα προς τις επιχειρήσεις που τα έχουν άμεσα ανάγκη.

Ερωτηματικά είπε, υπάρχει και για το σχέδιο επιδότησης επιτοκίου, χωρίς την έγκριση της βουλής, αφού αυτό προβλέπεται από το νόμο.

Ο Υπουργός Οικονομικών ονειρεύεται αν σκοπεύει να πάρει κονδύλια που εγκρίθηκαν για άλλα έργα, ώστε να χρησιμοποιηθούν για το νέο πακέτο, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Λιλλήκας: Σταγόνα στον ωκεανό τα 100 εκατομμύρια

Τις λεπτομέρειες του πακέτου πριν το κρίνουν ολοκληρωτικά αναμένει το κόμμα του, σημειώνει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σημείωσε, μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ότι το νέο πακέτο δίνει την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση έψαξε να βρει μηχανισμούς και σχέδια που δεν θα χρειάζεται την έγκριση της Βουλής.

Εξέφρασε την αμφιβολία του αν νομικά είναι σωστή η μη έγκριση της Βουλής για την παροχή κονδυλίων από τα ταμεία του κράτους.

Ο κ. Λιλληκας χαρακτήρισε επίσης ως σταγόνα στον ωκεανό τα 100 εκατομμύρια που θα διατεθούν ως εφάπαξ ποσό για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού τα τρέχοντα έξοδα τους είναι πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που δικαιούνται να πάρουν.

Τόνισε επίσης ότι με τα σχέδια που εξαγγέλθηκαν δε θα υπάρχει διαφάνεια για το ποιοι είναι δικαιούχοι και ποιοι μπορεί να ευνοηθούν, αφού δε θα ασκείται έλεγχος, όπως απαιτούσαν τα κόμματα στο προηγούμενο νομοσχέδιο.

Σημείωσε επίσης ότι τα κονδύλια για τις απευθείας επιχορηγήσεις κινδυνεύουν να χαθούν λόγω των τακτικισμών και των σκοπιμοτήτων της Κυβέρνησης.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.