Γιατί Α. Μαυρογιάννη; – Του Άντρου Κυπριανού

Ο Αντρέας Μαυρογιάννης βρίσκεται στη δημόσια ζωή εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Πολύ επιτυχημένος διπλωμάτης με εξαιρετική υπηρεσία σε σημαντικά πόστα.

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν τα πόστα του Μόνιμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ και του Μονίμου Αντιπροσώπου στην Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Πόστα που του έδωσαν τη δυνατότητα να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες λειτουργίας τους αλλά και όλους τους σημαντικούς αξιωματούχους του ΟΗΕ και της ΕΕ. Πέραν απ’ αυτά υπηρέτησε στην ομάδα Κυπριακού διαδοχικών Προέδρων όπως οι Γλ. Κληρίδης, Τ. Παπαδόπουλος και Ν. Αναστασιάδης, στην Κυβέρνηση του οποίου υπηρέτησε ως Διαπραγματευτής για εννιά και πλέον χρόνια, μέχρι την παραίτηση του.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα τα πόστα που υπηρέτησε, που ήταν και το μόνο πολιτικό, ήταν ως Υφυπουργός για θέματα Ε.Ε. στην Κυβέρνηση Δ. Χριστόφια. Απ’ αυτό το πόστο διαχειρίστηκε από μέρους της Κυβέρνησης την Προεδρία της Ένωσης με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τον Α. Μαυρογιάννη τον γνώρισα το 2001. Θεωρώ ότι ξεχωρίζει γιατί είναι αδιάφθορος, έντιμος και συνεπής. Γενικά για την ποιότητα του χαρακτήρα του. Είναι άνθρωπος με βαθιές γνώσεις σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα θεμάτων, γεγονός που τον βοηθά να διαμορφώνει θέσεις και απόψεις εύκολα.

Τα μείζονα θέματα τα οποία απασχολούν τον Κυπριακό λαό και που θα πρέπει να κρίνουν την τοποθέτηση του στις Προεδρικές Εκλογές είναι:

  1. Καταπολέμηση διαφθοράς

Όσοι γνωρίζουν τον Α. Μαυρογιάννη ξέρουν ότι είναι αδιάφθορος: Όπου και αν υπηρέτησε δεν καταδέχτηκε ποτέ να καταχραστεί τη θέση του. Είναι ως εκ τούτου ο μόνος από τους 3 σημαντικούς υποψήφιους που μπορεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να καθορίσει διαδικασίες εξυγίανσης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στην Κύπρο. Χρειάζεται όμως να περάσει ισχυρά το μήνυμα στην κοινωνία ότι με την εκλογή του θα εργαστεί προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτα για να καθοριστούν διαδικασίες που θα περιορίζουν τη δυνατότητα φαινομένων διαφθοράς. Δεύτερο ότι θα αξιοποιηθούν τα ευρήματα των ερευνών που έγιναν για τα σκάνδαλα για να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι ενέχονται σε φαινόμενα διαφθοράς. Προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί εμπειρογνωμοσύνη από το εξωτερικό, όπου απαιτηθεί.

  1. Καταπολέμηση της ακρίβειας- δίκαιη κατανομή εθνικού εισοδήματος

Ο Α. Μαυρογιάννης λόγω της καταγωγής του και της κοινωνικής του ευαισθησίας έχει επεξεργαστεί σημαντικές προτάσεις που οδηγούν σε δικαιότερη κατανομή του Εθνικού Εισοδήματος και αντιμετώπιση της ακρίβειας. Που δημιουργούν ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη από την στήριξη της Πολιτείας.

Αυτές οι προτάσεις, που είναι επακριβώς υπολογισμένες στο κόστος τους και δεν προκαλούν προβλήματα στην κυπριακή οικονομία, πρέπει να γίνουν κτήμα του λαού για να τον πείσουν να στηρίξει την υποψηφιότητα του.

  1. Ήθος και ύφος εξουσίας

Η πολύχρονη παρουσία του Α. Μαυρογιάννη στη δημόσια ζωή αλλά και η ποιότητα του χαρακτήρα του, εγγυώνται το ήθος και το ύφος με το οποίο θα ασκήσει την εξουσία. Ήθος και ύφος που δεν θα έχει καμμιά σχέση με αυτό της σημερινής Κυβέρνησης και θα παραδειγματίζει σωστά την κυπριακή κοινωνία.

  1. Κυπριακό

Το άφησα τελευταίο για να του δώσω την απαραίτητη βαρύτητα. Ο Α. Μαυρογιάννης με την στήριξη του ΑΚΕΛ, μπορεί να εργαστεί για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελληνοκυπριακής πλευράς στη διεθνή κοινότητα. Με ειλικρίνεια και επιμονή στο συμφωνημένο πλαίσιο, το έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα και από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά να πείσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι η με πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, είναι η μόνη επιλογή. Λύση όπως τη συμφωνήσαμε από το 1977 και την επαναβεβαιώσαμε πολλές φορές σε σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και άλλων διεθνών Οργανισμών, καθώς επίσης και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

Είναι γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να δυσπιστούν για το πώς θα χειριστεί το Κυπριακό. Μπορεί και πρέπει να πείσει ότι θα συνιστά προτεραιότητα η λύση όπως τη συμφωνήσαμε με την διεθνή και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Λύση στην οποία Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα είμαστε αφέντες στο κυρίαρχο μας Κράτος, απαλλαγμένοι από εγγυήσεις, ξένους στρατούς και συρματοπλέγματα.

Για όλα τα πιο πάνω και άλλα πολλά καλώ όλους όσοι αγαπούν την Κύπρο να βάλουν το χέρι στην καρδιά και να ψηφίσουν Α. Μαυρογιάννη. Για να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική στον τόπο. Να επαναφέρουμε το χαμόγελο στα χείλη των απλών ανθρώπων.

Α. Κυπριανού

Τέως ΓΓ της ΚΕ ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy