Α. Μαυρογιάννης: Η επιδίωξη αλλαγών στο πλαίσιο Γκουτέρες ενισχύει την αναξιοπιστία µας

Τη διαφωνία του εκφράζει ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της ∆ηµοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης µε τη θέση του προέδρου του ∆ΗΚΟ και τη διαφαινόµενη αλλαγή στη θέση του υποψηφίου Νίκου Χριστοδουλίδη για αλλαγή στρατηγικής και εγκατάλειψη του πλαισίου Γκουτέρες.

Ο κ. Μαυρογιάννης τονίζει ότι δεν πρέπει να αφήσουµε το κεκτηµένο της διαδικασίας να πάει χαµένο και µε τον τρόπο αυτό να φανούµε για ακόµα µια φορά αναξιόπιστοι.

Ο Γ. Κουκουµάς υπογράµµισε ότι κάθε παρασπονδία της ε/κ πλευράς απλώς διευκολύνει την Τουρκία, ενώ ο ∆. ∆ηµητρίου σηµείωσε ότι δεν είναι ώρα για πειραµατισµούς και για πισωγυρίσµατα στο εθνικό θέµα.

 

Του

Μιχάλη Μιχαήλ

Αντιδράσεις ξεσήκωσε η δήλωση του προέδρου του ∆ΗΚΟ στην εκποµπή του ΡΙΚ «Μέρα Μεσηµέρι», τη ∆ευτέρα 27 Ιουνίου, όπου ο Ν. Παπαδόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι είναι σε συνεννόηση µε τον υποψήφιο Ν. Χριστοδουλίδη για αλλαγή στρατηγικής και αλλαγές στο πλαίσιο Γκουτέρες.

Στην ερώτηση αν διαφωνεί το ∆ΗΚΟ µε τον κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος έχει τη θέση ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συνοµιλίες από κει που µείναµε στο Κραν Μοντανά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι στο πρόγραµµα διακυβέρνησης του Ν. Χριστοδουλίδη περιλαµβάνεται και ειδική αναφορά για την ανάγκη αναθεώρησης της δικής µας στρατηγικής και τακτικής, γιατί όπως τόνισε «όταν βλέπουµε ότι η Τουρκία όχι µόνο το πλαίσιο Γκουτέρες απορρίπτει, αλλά απορρίπτει τη συµφωνηµένη βάση λύσης του Κυπριακού, προτάσσει λύση δύο κρατών, δεν µπορούµε εµείς να πηγαίνουµε µε την πεπατηµένη, να επαναλαµβάνουµε το στόχο της ∆∆Ο και να θεωρούµε ότι µε κάποιο µαγικό τρόπο θα αλλάξει θέση η Τουρκία και θα συζητήσει πάνω σε αυτή την ορθή βάση».

Ν. Χριστοδουλίδης: Μόνο εγώ εκπροσωπώ τον εαυτό µου

Λίγες µέρες αργότερα, ο Ν. Χριστοδουλίδης ήταν προσκεκληµένος στη µεσηµβρινή εκποµπή του Άλφα «Ενηµέρωση», όπου του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Παπαδόπουλου. Αφού καταρχήν ξεκαθάρισε ότι «εγώ εκπροσωπώ τον εαυτό µου, κανείς δεν µπορεί να εκπροσωπήσει κάποιον τρίτο», προσπάθησε να εκτρέψει τη συζήτηση δηλώνοντας ότι «το ζητούµενο αυτή τη στιγµή δεν είναι το Κραν Μοντανά» και καλώντας όλους «να σταµατήσουµε να διαπραγµατευόµαστε µε τον εαυτό µας».

Παρά την επιµονή της δηµοσιογράφου, ο Ν. Χριστοδουλίδης επέµενε σε ένα αόριστο σχόλιο για τις εξελίξεις που «αυτή τη στιγµή, ως έχουν, οδήγησαν αναπόφευκτα σε µια αναβάθµιση του ρόλου της Τουρκίας», αφήνοντας να αιωρείται το ερώτηµα αν όντως έχει συµφωνήσει µε τον Ν. Παπαδόπουλο.

Α. Μαυρογιάννης: ∆εν πρέπει να αλλάξουµε ούτε ένα γράµµα από τη συµφωνηµένη βάση

Σχολιάζοντας την αναφορά Ν. Παπαδόπουλου στη «Χαραυγή», ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι ακριβώς για τους λόγους που επικαλείται ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος πρέπει να παραµείνουµε πιστοί στην ανάγκη να συνεχίσουµε από κει που µείναµε στο Κραν Μοντανά. Περισσότερο παρά ποτέ, ανέφερε, πρέπει να αποκτήσουµε αξιοπιστία, ότι εµείς δεν αλλάζουµε ούτε γράµµα από τη συµφωνηµένη βάση της λύσης. Πρέπει να συνεχίσουµε από κει που σταµατήσαµε στο Κραν Μοντανά, αφού πιστεύουµε ότι σε εκείνο το σηµείο φτάσαµε πιο κοντά παρά ποτέ στη λύση του Κυπριακού και δεν πρέπει να αφήσουµε αυτό το κεκτηµένο της διαδικασίας να πάει χαµένο, δήλωσε.

Αναγνωρίζοντας ότι η Τουρκία δεν δέχεται ούτε το κεκτηµένο, ούτε τη βάση λύσης και κατά συνέπεια είναι δύσκολη η προσπάθεια, τόνισε ότι «είναι κυρίως µε τη δική µας αξιοπιστία και µε τη δική µας επιµονή και µε τη στήριξη του διεθνούς παράγοντα που ελπίζουµε να υπάρξει κινητικότητα και όχι εγκαταλείποντας την προσπάθεια». Εκείνο που πρέπει να κάνουµε, υπογράµµισε, είναι να δηµιουργήσουµε τις οργανικές συνθήκες της ειρήνης, κάνοντας κάτι παραπάνω από διπλωµατικούς χειρισµούς. Εάν αµφισβητήσουµε εµείς το πλαίσιο Γκουτέρες τώρα, υπογράµµισε, σηµαίνει ότι δεν δεχόµαστε το ότι ήταν η καλύτερη ευκαιρία για στρατηγική συµφωνία. Συνεπώς, κατέληξε, πρέπει να επιµένουµε συνεχώς στο πλαίσιο Γκουτέρες και στις προτάσεις που υποβάλαµε στη βάση του πλαισίου.

Γ. Κουκουµάς: Οι δύο Συναγερµικοί υποψήφιοι µε τις θέσεις τους ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουµάς, υπογράµµισε στη «Χαραυγή» ότι εκείνο που χρειάζεται είναι συνέπεια και αξιοπιστία στη στρατηγική λύσης και όχι αλλαγή στρατηγικής! Απέναντι στις διχοτοµικές αξιώσεις του δίδυµου Ερντογάν-Τατάρ, πρόσθεσε, πρέπει να αντιτάσσουµε την πειστική προσήλωση της ε/κ πλευράς στη συµφωνηµένη βάση και πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, στην επανέναρξη συνοµιλιών από το σηµείο που διακόπηκαν το 2017 στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και όλων των συγκλίσεων. Αυτό είναι που µπορεί, εφόσον επιτευχθεί, να ακυρώσει έµπρακτα τους σχεδιασµούς της Τουρκίας για οριστικοποίηση της διχοτόµησης.

Ο Γ. Κουκουµάς συνέχισε λέγοντας ότι η κοινή λογική, αλλά και η εµπειρία καταδεικνύουν ότι κάθε παρασπονδία της ε/κ πλευράς ή αποµάκρυνσή της από το συµφωνηµένο πλαίσιο, απλώς διευκολύνει την Τουρκία να σκληραίνει τη στάση της και να µην της επιρρίπτει κανένας διεθνώς ευθύνη. Τα αποτελέσµατα των χειρισµών Αναστασιάδη-Συναγερµού θα έπρεπε να πείθουν όλους. ∆ιαψεύστηκαν επανειληµµένα οι «άλλες στρατηγικές» και οι «κυρώσεις που θα γονατίσουν την Τουρκία» και οι συµµαχίες µε ΗΠΑ, Ισραήλ κ.λπ. «που θα θωρακίσουν την Κύπρο και θα αποµονώσουν την Τουρκία». ∆εν υπάρχει πολυτέλεια για άλλες ψευδαισθήσεις.

Θέση του ΑΚΕΛ και του ανεξάρτητου υποψήφιου Προέδρου Ανδρέα Μαυρογιάννη, συµπλήρωσε, είναι η απόλυτη συνέπεια στη βάση λύσης και στο διαπραγµατευτικό κεκτηµένο του Κυπριακού και επιπρόσθετα η ανάγκη για πρωτοβουλίες από την ε/κ πλευρά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Γ. Κουκουµάς υπέδειξε τέλος ότι «οι δύο Συναγερµικοί υποψήφιοι µε τις θέσεις που εκφράζουν ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου. Ο µεν Αβέρωφ Νεοφύτου θέτει ανοικτά πλέον την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, θέση που, πέραν όλων των άλλων, συγκρούεται µε τη διακηρυγµένη θέση της ε/κ πλευράς, αλλά και µε τις παραµέτρους του πλαισίου Γκουτέρες ως προς το σύστηµα ασφάλειας της χώρας µετά τη λύση. Ο δε Νίκος Χριστοδουλίδης, αναιρώντας όσα διακήρυσσε τόσα χρόνια, αρνείται τώρα να αναφερθεί στο πλαίσιο Γκουτέρες ως τη βάση διαπραγµάτευσης και από τις διακηρύξεις του αφαιρέθηκε χειρουργικά η αναφορά σε πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως καθορίζεται από τα ψηφίσµατα του ΟΗΕ, η οποία αποτελεί ουσιαστικό µέρος της βάσης λύσης του Κυπριακού. Τρεις οι βασικοί υποψήφιοι λοιπόν, δύο οι επιλογές».

∆. ∆ηµητρίου: Οι θέσεις Παπαδόπουλου και Χριστοδουλίδη είναι ίσως η απαρχή µιας καταστροφικής πορείας

Αν αλλάζαµε τις θέσεις της πλευράς µας ανάλογα µε τις απαιτήσεις της Τουρκίας, δεν θα έπρεπε να είχαµε τη θέση για λύση διζωνικής δικοινοτικής οµοσπονδίας από το 1977 και να επιµέναµε σε αυτή, δήλωσε στη «Χαραυγή» ο εκπρόσωπος Τύπου του ∆ΗΣΥ. Η Τουρκία µέχρι τα µέσα της δεκαετίας του 1990, συµπλήρωσε, απαιτούσε να αναγνωρίσουµε το ψευδοκράτος για να συζητήσει λύση, απαιτούσε δηλαδή κάτι ανάλογο µε αυτά που και σήµερα λέει. Είναι η επιµονή της δικής µας πλευράς, η σταθερότητα στην επίτευξη του στόχου, που µαζί µε την πορεία ένταξης της χώρας µας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έφεραν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να συζητά λύση οµοσπονδίας µέχρι και το 2017, κατέληξε.

Αναφερόµενος στο σήµερα, ο ∆. ∆ηµητρίου επεσήµανε ότι ο αναθεωρητισµός που βλέπουµε ξανά όλοι και οι πληγές που ανοίγει στην Ευρώπη µε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκει απέναντί του και από τους Ευρωπαίους εταίρους και τον διεθνή παράγοντα, το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι που µπορεί να σταµατήσει την Τουρκία από τις σηµερινές απαράδεκτες και εκτός διεθνούς δικαίου απαιτήσεις που καµία σχέση έχουν µε τα ψηφίσµατα του ΟΗΕ και τη διακηρυγµένη θέση της πλευράς µας, υπογράµµισε.

Επεσήµανε ακόµα ότι «σε δεύτερο χρόνο ίσως ναι η Τουρκία να νοµιµοποιήσει αυτές τις απαιτήσεις, αν ο µη γένοιτο, υπάρξει αλλαγή στάσης από την πλευρά µας. Τα µισόλογα που ακούσαµε από τον κ. Παπαδόπουλο, που προανήγγειλε και την αλλαγή στις θέσεις του υποψηφίου τους, του Ν. Χριστοδουλίδη, είναι ίσως η απαρχή µιας καταστροφικής πορείας που θα θέσει εν αµφιβόλω τις προθέσεις της δικής µας θέλησης και βούλησης για λύση ∆∆Ο, στη βάση των ψηφισµάτων του ΟΗΕ, του πλαισίου Γκουτέρες και της πολιτικής ισότητας».

Τέλος, υπογράµµισε ότι δεν είναι ώρα για πειραµατισµούς, δεν είναι ώρα για πισωγυρίσµατα στο εθνικό µας θέµα. «Σήµερα χρειάζονται ξεκάθαρες θέσεις. Να συνεχίσουµε να διεκδικούµε το ξεκλείδωµα της διαδικασίας επανέναρξης των διαπραγµατεύσεων, βάζοντας στην εξίσωση και τα δεδοµένα, αλλά και τα ζητούµενα που απασχολούν την Ευρώπη και τον πλανήτη. Την ασφάλεια και την ενέργεια. Με ρεαλισµό και πραγµατισµό, µε σωστά αντανακλαστικά και παραµένοντας πιστοί και ξεκάθαροι στο τι διεκδικούµε, µπορούµε ναι, να φέρουµε ξανά το Κυπριακό σε τροχιά επίλυσης», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy