Α.Μαυρογιάννης: Μέρος του προβλήματος Αβέρωφ και Χριστοδουλίδης – Με προτάσεις απαντούμε στις προκλήσεις

  • Ο Α. Μαυρογιάννης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες
  • Με προτάσεις απαντούμε στις προκλήσεις

Σε όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, εκθέτοντας ενώπιον του πυκνού ακροατηρίου τις θέσεις και τις ιδέες του για την επίλυσή τους. Αναφέρθηκε στο Κυπριακό, στα προβλήματα της οικονομίας, στη διαφθορά και τη διαπλοκή και στην επιστροφή του κοινωνικού κράτους που κατάργησε η παρούσα διακυβέρνηση.

 

Με προτάσεις και νέες ιδέες θα επιλυθούν αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία και τα οποία εντάθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια με τις πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ, τόνισε ο Α. Μαυρογιάννης, λέγοντας ότι «είναι εμπαιγμός της κυπριακής κοινωνίας να εμφανίζονται σήμερα οι κύριοι Νεοφύτου και Χριστοδουλίδης ως να θέλουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα. Είναι μέρος του προβλήματος. Δεν μπορούν να είναι μέρος της λύσης. Ανήκουν στην πλευρά που δημιούργησε τα προβλήματα ή που τα άφησε να γιγαντωθούν».

Ανάμεσα σ’ άλλα ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τους πάντες αυτή τη στιγμή είναι η ακρίβεια και η Κύπρος βρίσκεται τέταρτη από το τέλος στις πολιτικές στήριξης, ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Σημείωσε επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση και οι επίδοξοι συνεχιστές της ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να λάβουν μέτρα για την ακρίβεια.

Πρόσθεσε ότι ανάμεσα σ’ άλλα προτείνει: την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικιακές μονάδες με την επιδότηση μέχρι και 100% για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, την αναθεώρηση και στοχευμένη εφαρμογή της ΑΤΑ, τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 19% στο 9%, την κατάργηση της πολλαπλής φορολογίας στα καύσιμα.

Για το άλλο καυτό θέμα του στεγαστικού χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική με τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής, ο οποίος θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης και εφαρμογής όλων των σχεδίων. Με την αξιοποίηση κρατικής γης ή γης που ανήκει στις Τοπικές Αρχές. Με πολιτική κινήτρων για όλους, βελτίωση και απλοποίηση των διαδικασιών.

Είπε επίσης ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι η εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων, ώστε να μη μένει κανένας άνθρωπος πίσω, για αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Αυτό μπορεί να γίνει, είπε ο Α. Μαυρογιάννης, με τη ριζική αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, τη δημιουργία υποδομών και προγραμμάτων φροντίδας και απασχόλησης για παιδιά και ηλικιωμένους, την αναθεώρηση των επιδομάτων που δίνονται ώστε να συνάδουν με το κόστος ζωής, τη δημιουργία ξεχωριστής νομοθεσίας, εκτός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για στήριξη των Ατόμων Με Αναπηρία, με μέτρα που να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συνταξιούχων, με την ουσιαστική στήριξη για τους εκτοπισμένους, τους συγγενείς των αγνοουμένων, των πεσόντων, των παθόντων της εισβολής.

Αναφέρθηκε επίσης σε μέτρα για ενίσχυση και βελτίωση του ΓεΣΥ και άλλων τομέων της κοινωνικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.