Α. Μαυρογιάννης: Προτάσεις για να στηρίξουμε τη γυναίκα και δη την εργαζόμενη γυναίκα στην σύγχρονη κοινωνία

Με φάρο την Αριστερά οι γυναίκες του ‘40 τόλμησαν να σηκώσουν το κεφάλι τους

Οι γυναίκες της δεκαετίας του ’40 τόλμησαν να σηκώσουν το κεφάλι τους, να δουν κατάματα τον ήλιο, να αγωνιστούν για τα δικαιώματα και τα αιτήματά τους. Αυτό σημείωσε ο υποψήφιος Α. Μαυρογιάννης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τα 70χρονα του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ. Αναφερόμενος σε μια φωτογραφία από τις επικές απεργίες των μεταλλωρύχων το 1948, με τις γυναίκες να στέκονται μπροστά και απέναντι από τη μεταλλευτική εταιρεία που τους είχε στερήσει μέχρι και το γάλα των παιδιών τους προκειμένου να διαλύσει την απεργία και διερωτώμενος πού βρήκαν το σθένος και όλη εκείνη η δύναμη και αποφασιστικότητα να σταθούν τολμηρά και δυναμικά μπροστά, ο κ. Μαυρογιάννης έδωσε και την απάντηση: «Η Αριστερά από τα πρώτα της βήματα μίλησε για ισότητα, ισοτιμία και πυροδότησε τη μαχητικότητα των γυναικών που για δεκαετίες καταπιέζονταν. Στα πρώτα βήματα της Αριστεράς στον τόπο οι γυναίκες είδαν το δρόμο τους, είδαν το μέλλον τους, είδαν το χρέος τους. Είδαν τη δύναμη που θα είχαν αν ήταν όλες μαζί ενωμένες. Η Αριστερά από τα πρώτα της βήματα μίλησε για ισότητα, ισοτιμία και πυροδότησε τη μαχητικότητα των γυναικών που για δεκαετίες καταπιέζονταν. Στα πρώτα βήματα της Αριστεράς στον τόπο οι γυναίκες είδαν το δρόμο τους, είδαν το μέλλον τους, είδαν το χρέος τους. Είδαν τη δύναμη που θα είχαν αν ήταν όλες μαζί ενωμένες».

Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση και σημειώνοντας ότι παρά τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Γραφείου, την πλούσια προσφορά του, οι εργαζόμενες γυναίκες εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα και τεράστιες προκλήσεις, ο κ. Μαυρογιάννης επέκρινε την κυβέρνηση Αναστασιάδη γιατί δεν αντιμετώπισε αυτές τις προκλήσεις και αναφέρθηκε στις προτάσεις του που φιλοδοξεί να συμβάλουν στην επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γυναίκα και δη η εργαζόμενη γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία.

Οι προτάσεις του αφορούν μεταξύ άλλων νομοθετικές ρυθμίσεις ελάχιστων υποχρεωτικών εργασιακών δικαιωμάτων, τροποποίηση του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό, πλήρη απόδοση της ΑΤΑ, κατάργηση του πέναλτι του 12% για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63, επέκταση του ολοήμερου σχολείου σε όλες τις βαθμίδες κ.ά.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.