Α.Μαυρογιάννης: Έτσι θα προστατεύσουμε τα ζώα – Να μετατραπεί σε κακούργημα η θανάτωση ή κακοποίηση ζώου

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Έτσι θα προστατεύσουμε τα ζώα

Συνάντηση με την Ομοσπονδία Φιλοζωικών Οργανώσεων «Φωνή για τα Ζώα» πραγματοποίησε χθες Πέμπτη ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του εκλογικού επιτελείου, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υποδέχτηκε την πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Μαίρη Χρυσοχού – Αναστάση και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας Γάτων, Ντίνο Αγιομαμίτη, με τους οποίους είχε έναν ιδιαίτερα εποικοδομητικό διάλογο.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, τέθηκαν η ανάγκη για ενδυνάμωση και αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία και ευημερία των ζώων και τον περί σκύλων νόμο, το πρόσφατο ζήτημα που δημιουργήθηκε με τους χώρους σίτισης αδέσποτων ζώων, αλλά και η εφαρμογή σχεδίου για τη μαζική στείρωση αδέσποτων. Συζητήθηκαν επίσης η ενίσχυση και η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της αστυνομίας των ζώων, όπως επίσης και η ανάγκη για καλλιέργεια κουλτούρας και αντίληψης προστασίας και ευημερίας των ζώων.

Επιπλέον, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η εισήγηση της Ομοσπονδίας για δημιουργία Φορέα Ελέγχου και Προστασίας Ζώων, μίας Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία θα συγκεντρώνει υπό την εποπτεία της ζητήματα που αφορούν κυρίως τα κατοικίδια και τα ζώα συντροφιάς. Η πρόταση αυτή αντιμετωπίστηκε θετικά από τον κ. Μαυρογιάννη, ο οποίος τόνισε πως είναι ανοικτός για όποιες εποικοδομητικές εισηγήσεις έχουν οι φιλοζωικές οργανώσεις, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των αδέσποτων και εξασφάλιση της ευημερίας όλων των ζώων.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε πως το κράτος έχει την ευθύνη για την προστασία και ευημερία των ζώων «και ως εκ τούτου στο πρόγραμμα διακυβέρνησής μας έχουμε συμπεριλάβει τις εξής προτάσεις»:

Ενδυνάμωση και αυστηρή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, εκεί και όπου χρειάζεται, λαμβάνοντας υπόψιν τις σύγχρονες, διεθνείς πρακτικές. Δημιουργία δομών εντός του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έτσι ώστε να ελέγχεται και να διασφαλίζεται η σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας για την ευημερία των ζώων, η επίβλεψη ζωολογικών κήπων και καταστημάτων πώλησης κατοικίδιων και η στήριξη των καταφυγίων αδέσποτων ζώων.

Επιπλέον, στήριξη των Τοπικών Αρχών στο έργο τους για αυστηρή εφαρμογή του περί Ευημερίας των Ζώων και του περί Σκύλων Νόμου και εφαρμογή σχεδίου για στείρωση όλων των αδέσποτων γάτων και σκύλων σε χρονοδιάγραμμα 5 χρόνων.

Ανάμεσα στις προτάσεις του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία, εντάσσεται η ενίσχυση της Αστυνομίας Ζώων και επαρκή στελέχωσή της από άτομα που έχουν τα κατάλληλα προσόντα και την εμπειρία, όπως και η ενίσχυση των δομών προστασίας της άγριας πανίδας του τόπου, με τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ ΜΚΟ και κρατικών υπηρεσιών, για την εξασφάλιση της επιβίωσης και πολλαπλασιασμού των πληθυσμών τους.

Τέλος, στο τραπέζι των προτάσεων τέθηκε η εκπόνηση ειδικών σχεδίων διαχείρισης για προστασία των μεταναστευτικών πουλιών, η ενίσχυση της Υπηρεσίας Θήρας για πάταξη της λαθροθηρίας (επανασύσταση ουλαμού πάταξης της Λαθροθηρίας) και τη μετατροπή σε κακούργημα την κακοποίηση ή θανάτωση ζώου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.