Οπουδήποτε εντοπίζονται επικίνδυνα σχολικά λεωφορεία αποσύρονται από τους κυπριακούς δρόμους, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο ΓΔ του Υπουργείου Μεταφορών.

Ο Αλέκος Μιχαηλίδης κλήθηκε να σχολιάσει την πολυσέλιδη έκθεση της Επιτρόπου προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού η οποία κάνει λόγο για κενά και ασάφειες, αναφορικά με τα σχολικά λεωφορεία. Επίσης, η Λήδα Κουρσουμπά σημειώνει ότι σχολικά λεωφορεία άνω των 10 ετών κυκλοφορούν στους δρόμους ενώ καταγγέλλει ότι γερασμένα λεωφορεία αντί να αποσύρονται, τοποθετούνται σε άλλες διαδρομές μέχρι, όπως αναφέρει, να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις.

Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι οι έλεγχοι από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου είναι συνεχείς.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να υπάρχουν λεωφορεία μικρής ηλικίας και συγκεκριμένα να είναι μικρότερα από 15 ετών. Ωστόσο, σημείωσε υπάρχει έλλειψη λεωφορείων μέχρι 15 ετών για αυτό δίνεται άδεια στην εταιρεία να βγει σε προσφορές και να ενοικιάσει λεωφορεία που να είναι μικρότερα από 15 ετών. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που ένα λεωφορείο είναι μεγαλύτερης ηλικίας, λαμβάνεται υπόψη το πιστοποιητικό ΜΟΤ για να μπορεί να αξιοποιηθεί σε κάποιες διαδρομές. Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι δεν αποσύρονται λεωφορεία για να καταλαγιάσουν όπως καταγγέλλει η Επίτροπος τις αντιδράσεις αλλά τοποθετούνται σε διαδρομές που είναι λιγότερο επικίνδυνες και μέχρις ότου η εταιρεία μπορέσει μέσω προσφορών να φέρει λεωφορεία που να είναι μικρότερης ηλικίας και ασφαλέστερα.

Ο κ. Μιχαηλίδης σχολίασε και την αναφορά της Λήδας Κουρσουμπά ότι δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση μεταξύ των Υπουργείων Μεταφορών και Παιδείας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι σχέσεις των δυο Υπουργείων είναι άριστες.

Την ίδια ώρα, ο ΓΔ του Υπουργείου ανέφερε ότι δεν πρέπει να γενικεύεται η κατάσταση από τη στιγμή που τα περιστατικά που προχώρησαν σε καταγγελία στην Επίτροπο είναι μεμονωμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση της Επιτρόπου διαβιβάστηκε χθες στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για ενημέρωση και λήψη νομοθετικών μέτρων.