Α. Νεοφύτου: Την Παρασκευή η υποβολή υποψηφιοτήτων στον ΔΗΣΥ για τις Ευρωεκλογές

Tην Παρασκευή αρχίζει η υποβολή υποψηφιοτήτων στον ΔΗΣΥ για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου και μέχρι τότε θα έχει καθορισθούν οι θέσεις των αριστίνδην ή των συνεργασιών με προσωπικότητες ή πρόσωπα, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου λέγοντας ότι ο αριστίνδην είναι ένας, αλλά το Πολιτικό Γραφείο έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για άλλη μια συνεργασία.

ΓΕΣΥ

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι υπάρχει ανησυχία στον κόσμο όσον αφορά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι θέλει να στείλει στον κόσμο ένα μήνυμα, «εδώ είμαστε», ψήφισαν τα νομοσχέδια παρ’ όλο που είχαν διαφορετική αντίληψη, αλλά το έκαναν για τους ασθενείς επειδή «δεν είμαστε μια πολιτική δύναμη που πολιτευόμαστε με το γινάτι». Δώσαμε, συνέχισε, ότι εργαλείο ζητήθηκε από την Βουλή και τον πολιτικό κόσμο, και τώρα «αναμένουν οι πολίτες και εμείς, αποτελέσματα. Την 1η Ιουνίου ο πολίτης δικαιούται να έχει αυτό για το οποίο θα αρχίσει να πληρώνει από την 1η Μαρτίου». Θέλουν να μπορούν να επιλέγουν και τον ιδιώτη γιατρό με τα λεφτά που θα δίδουν, είπε ο κ. Νεοφύτου. Εγινε μια προσπάθεια από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να έχουμε από την 1η Ιουνίου ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας, πρόσθεσε ενώ στην ερώτηση εάν ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι αυτό θα λειτουργήσει εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτά που λέει ο ΟΑΥ και ο ΟΚΥΠΥ, με βάση τις ανακοινώσεις τους, με κάνουν αισιόδοξο. Εκτός αν δεν μας δίνουν την σωστή εικόνα». Σημείωσε ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει τις διαβεβαιώσεις ότι όλα βαίνουν καλώς, αλλά – είπε – «θέλω να δω το αποτέλεσμα, πέραν των ανακοινώσεων».

ΕΦΕΔΡΕΙΑ

Για το θέμα της εφεδρείας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι πιστώνει το ΥΠΑΜ ότι το τελευταίο διάστημα πήρε μέτρα αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα για να έχουμε ένα πιο αξιόπιστο σύστημα εφεδρείας. Είμαστε μια μικρή χώρα, οι στρατεύσιμοι αλλά και οι οπλίτες δεν είναι αρκετοί για να είναι αξιόμαχο το στράτευμά μας, χρειάζεται η εφεδρεία και μπορούμε να κάνουμε πράγματα χωρίς τυμπανοκρουσίες και δημοσιεύσεις και να έχουμε αποτέλεσμα.

ΦΟΡΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Υπάρχουν, ανέφερε, άτομα που έχουν φέρει αυτοκίνητα εδώ και πλέον των 2 μηνών που το νομοσχέδιο είναι κατατεθειμένο στη Βουλή και δεν τα εκτελωνίζουν αφού αναμένεται η κατάργηση του φόρου κατανάλωσης. Για το θέμα, είπε, υπάρχουν διιστάμενες απόψεις εντός της Βουλής αλλά και μεταξύ των εισαγωγέων καινούργιων και μεταχειρισμένων, οι οποίοι – πρόσθεσε – δεν θα τα βρουν ποτέ μεταξύ τους οι δύο κατηγορίες. Κατανοεί, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τις θέσεις αμφοτέρων ότι με την διαφοροποίηση του σημερινού καθεστώτος θα αυξηθεί το μερίδιο αγοράς των μεν ή των δε.

«Κατανοητό, σεβαστό, αλλά εμένα ως νομοθέτη με ενδιαφέρουν οι πολίτες. Και δεν θα συνεχίσω να τιμωρώ τους πολίτες απαλλάσσοντας τον εαυτό μου από τις ευθύνες. Ως νομοθέτης λέω στους συναδέλφους, διαφωνείτε με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κάντε τις τροπολογίες. Μην περιμένετε να τα βρουν τρίτοι, φέρτε τις θέσεις σας. Στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Και η πλειοψηφία να πάρει την απόφαση».

Ως ΔΗΣΥ, είπε, στηρίζει την κατάργηση των φόρων κατανάλωσης, αφού έχει ως πολιτική την μείωση των φόρων, για να έχει ο πολίτης φτηνό, ασφαλές, μη ρυπογόνο αυτοκίνητο. Αν κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη ας το καταψηφίσουν, πρόσθεσε.

Σημείωσε δε ότι υπάρχει και ένα δεύτερο νομοσχέδιο από την κυβέρνηση για την διαφοροποίηση των αδειών κυκλοφορίας λέγοντας ότι θέση του ΔΗΣΥ είναι πως πρέπει να γίνεται με βάση τους ρύπους και όχι την ηλικία του αυτοκινήτου.

Ταλαιπωρήσαμε τους πολίτες και πρέπει να τεθεί ένα χρονικό πλαίσιο για να ψηφιστούν, πρόσθεσε λέγοντας ότι ως αυτοκριτική για το κόμμα του και την κυβέρνηση δηλώνει πως «δε καταθέτεις οποιοδήποτε νομοσχέδιο που αφορά φόρους κατανάλωσης χωρίς ταυτόχρονα να ζητείς να κηρυχθεί κατ’ επείγον. Είτε θα ψηφισθεί είτε θα απορριφθεί την ίδια μέρα». Διαφορετικά, είπε, δημιουργείς στρεβλώσεις στην αγορά.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.