Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα αναμένεται να φτάσει σήμερα η έκθεση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, όσο και το πόρισμα των ποινικών ανακριτών που αφορά την πιθανή ολιγωρία στην διερεύνηση των συνθηκών εξαφάνισης ελλειπόντων προσώπων στην υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Αρχής, Ανδρέα Πασχαλίδη, η απόφασή της, μαζί με το πόρισμα των ανακριτών, την έκθεση του Προέδρου και το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, θα κοινοποιηθεί, ως ο Νόμος ορίζει, στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για μελέτη και λήψη τελικής απόφασης, σημειώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο τον όγκο της δουλειάς που έγινε.

Αυτό που αναμένεται τώρα είναι να έρθει ο κλητήρας και ελπίζω να το πράξει με μεγάλο αυτοκίνητο για να χωρέσει το υλικό, δήλωσε χαρακτηριστικά, για να καταδείξει τον όγκο της εργασίας που έγινε, ο κ. Πασχαλίδης.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο κ. Πασχαλίδης, εξήγησε ότι με βάση το νόμο λειτουργίας της Αρχής, η απόφαση της δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί, αλλά θα πρέπει να αναμένεται η απόφαση του ίδιου του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος θα αναθέσει σε Εισαγγελέα της Νομικής Υπηρεσίας τη μελέτη του πορίσματος και των εισηγήσεων και σε συνάρτηση με το αποδεικτικό υλικό θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν για την υπόθεση είχαν εισηγηθεί την ποινική δίωξη 23 μελών της αστυνομίας, ωστόσο τρεις από αυτούς αφαιρέθηκαν από ενδεχόμενη ποινική δίωξη και έγινε εισήγηση όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο πειθαρχικής δίωξης.

Οι εισηγήσεις για ποινικές ευθύνες αφορούν αστυνομικούς τόσο της πρώτης γραμμής που διερεύνησαν τις καταγγελίες για τις εξαφανίσεις γυναικών, όσο και υψηλόβαθμους που τις μελέτησαν και δεν έδωσαν οδηγίες για καλύτερη διερεύνηση.