Αµπντουλάχ Κορκµαζάν: Δεν θα σωπάσουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα

Με τις δυνάμεις της λύσης και στις δύο πλευρές

  • Οι συλλήψεις αποτελούν σοβαρή επίθεση κατά της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης
  • Η πιο εξόφθαλμη παρέμβαση στην τουρκοκυπριακή πολιτική ιστορία διαπράχθηκε στις πρόσφατες «εκλογές»

Συνέντευξη στον Κωστή Πιτσιλλούδη

 

Ο αυταρχισμός και η πολιτική φίμωση που επιχειρείται από το τουρκικό κράτος και τις κατοχικές «αρχές» ενάντια στους αριστερούς, προοδευτικούς και δημοκρατικούς Τουρκοκυπρίους αυξάνεται συνεχώς.

Περιστατικά προσπάθειας φίμωσης μπορούν να χαρακτηριστούν οι χρόνιες παραβιάσεις και παρεμβάσεις για την ελευθερία του Τύπου, κυρίως σε ΜΜΕ που τάσσονται υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης, με πιο πρόσφατα παραδείγματα να αποτελούν οι δύο προσωπικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους που έλαβαν χώρα στις αρχές Μαρτίου.

Παράλληλα, οι συλλήψεις του Γενικού Γραμματέα του τουρκοκυπριακού Αριστερού Κινήματος (Sol Hareket), Αμπντουλάχ Κορκμαζάν, καθώς και άλλων μελών του Κινήματος, με αφορμή το σατιρισμό πινακίδων οι οποίες υμνολογούσαν τον Ταγίπ Ερντογάν κατά τον μήνα που μας πέρασε, αποδεικνύει ότι οι αριστεροί Τουρκοκύπριοι έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο της δεξιάς κυβέρνησης της Τουρκίας.

033e1c4af99f19a42cd3f255fdc7f931 a 1

Σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή», ο Αμπντουλάχ Κορκμαζάν τονίζει ότι οι συλλήψεις αποτελούν σοβαρή επίθεση κατά της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης, προσθέτοντας όμως ότι δεν θα σωπάσουν και θα συνεχίσουν τον αγώνα. Παράλληλα, τονίζει ότι o νικητής των «προεδρικών εκλογών» ήταν ο κ. Ακιντζί, όμως το «εκλογικό» αποτέλεσμα σφετερίστηκε με τις παρεμβάσεις, τις πιέσεις και τις απειλές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

 

Εσείς και άλλα μέλη του Αριστερού Κινήματος έχετε συλληφθεί και έχετε βιώσει πολιτική φίμωση. Ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι λόγοι για τις προσπάθειες πολιτικής σας φίμωσης;

 

Το καθεστώς του AKP στην Τουρκία, όπως όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, θεωρεί και το Κυπριακό ως ένα «εργαλείο» εξωτερικής πολιτικής για τη διαχείριση και συνέχιση της εξουσίας του. Στην πραγματικότητα, προωθώντας τη λύση των δύο κρατών ετοιμάζονται να καταφέρουν την πολιτική προσάρτησης προς την Τουρκία.

Με την πολιτική προσάρτησης του βόρειου τμήματος της Κύπρου στην Τουρκία στοχεύουν να συσπειρώσουν ξανά τους έποικους ψηφοφόρους και να παρατείνουν τη ζωή της εξουσίας τους που βρίσκεται στην παρακμή, έχει μεγάλα προβλήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τη φασίζουσα αντίληψή τους, όποιος υπερασπίζεται την ομοσπονδιακή λύση, τη δημοκρατία, την ειρήνη και όποιος αντιτίθεται στην πολιτική προσάρτησης και υπερασπίζεται την ακεραιότητα της Κύπρου, πρέπει να φιμωθεί.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο τόπος μας ένα πρωί γέμισε με πινακίδες «Love Erdogan». Η επιβολή τού «Love Erdogan» ουσιαστικά ασκεί πίεση για την επιβολή ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής, που εμπεριέχει αντιδημοκρατικές κατασταλτικές πρακτικές, της στέρησης πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών, της διχοτόμησης και προσάρτησης του τόπου μας.

Δείξαμε ότι δεν θα αποδεχθούμε τις πολιτικές αυτές λέγοντας «Δεν σε αγαπάμε Erdogan».

Στις 11 Μαρτίου, εγώ και ορισμένοι άλλοι σύντροφοι κρατηθήκαμε αυθαίρετα για ώρες, ως αποτέλεσμα της καταγγελίας που υπέβαλε το παράνομο τμήμα της νεολαίας του AKP -το οποίο δεν είναι καν καταχωρισμένο στον τόπο μας- με δικαιολογία ότι «ενεργήσαμε ακατάλληλα».

Υπό πίεση, με απειλές και με χρήση ψυχολογικής βίας, προσπάθησαν να μας αναγκάσουν να υποχωρήσουμε από τις ιδέες, τις πεποιθήσεις και τη βούλησή μας. Μετά από ώρες κράτησης και αφού κατασχέθηκαν τα τηλέφωνά μας και δώσαμε τις καταθέσεις μας, αφεθήκαμε ελεύθεροι.

Στις 20 Μαρτίου συνελήφθηκα ξανά από την «αστυνομία» και μεταφέρθηκα στο «δικαστήριο», μετά την καταγγελία του Ερσίν Τατάρ για την ομιλία που έκανα στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, με τίτλο «Δεν φοβόμαστε, δεν θα σιωπήσουμε», που οργανώσαμε ενάντια σε αυτές τις πιέσεις και συλλήψεις.

Η «αστυνομία» ζήτησε απαγόρευση εξόδου από τη «χώρα», αλλά το «δικαστήριο» απέρριψε αυτό το αίτημα.

Είχα δύο καταγγελίες εις βάρος μου, όπου η μία αφορούσε την «προσβολή κατά του προέδρου της δημοκρατίας», Ερσίν Τατάρ, ενώ η δεύτερη αφορούσε τη «διάπραξη ανατρεπτικής δράσης», οι οποίες προβλέπουν φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια.

Πρόκειται για μία σοβαρή επίθεση κατά της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης. Εμείς όμως δεν θα σιωπήσουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα.

 

Ποια είναι η επικρατούσα κατάσταση εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας στους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας;

 

Οι προσπάθειες να φορτώσουν το τίμημα της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού στο σύνολό του έχουνε εντατικοποιηθεί.

Η κεφαλαιοκρατία, υπό τις εντολές της λεγόμενης κυβέρνησης, επιβάλλει περαιτέρω φτώχεια, λιτότητα, περικοπές μισθών και απολύσεις σε Τουρκοκυπρίους. Μέσω των οικονομικών πακέτων που επιβάλλονται από την Τουρκία, θέλουν να ξεπουλήσουν σε ιδιωτικές εταιρείες τον πλούτο της κοινότητάς μας. Θέλουν να εξαφανίσουν τη βούληση της κοινότητάς μας με προσπάθειες πολιτιστικής αφομοίωσης και με πολιτικές μεταφοράς πολιτισμού. Αρνούμαστε να μας οδηγήσουν σε μετανάστευση, θα διευρύνουμε τον αγώνα μας για μία λύση ομοσπονδίας το συντομότερο και ειρήνη, για μία Κύπρο σύγχρονη, δημοκρατική, δίκαιη, ισότιμη, οικολογική και ελεύθερη, όπου θα κυβερνούμε εμείς οι Κύπριοι.

 

Με την επέμβαση της Τουρκίας να αυξάνεται εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ποιες οι προτάσεις του Αριστερού Κινήματος για τη μείωση ή και τον τερματισμό της;

 

Νιώσαμε τη βαρύτερη και πιο εξόφθαλμη παρέμβαση στην τουρκοκυπριακή πολιτική ιστορία. Ο νικητής των εκλογών ήταν ο κ. Ακιντζί και όμως αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα σφετερίστηκε με τις παρεμβάσεις, τις πιέσεις και τις απειλές του καθεστώτος του AKP και τις παρατυπίες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος έχασε τις εκλογές, στην ουσία διορίστηκε με το ζόρι. Πρόκειται για μία εξέλιξη που σχετίζεται με το Κυπριακό. Με το έτσι θέλω προσπαθούν να αποκλείσουν τη βούληση της κοινότητάς μας υπέρ μίας ομοσπονδιακής λύσης και προσπαθούν να γίνει αποδεκτή η πολιτική προσάρτησης, υπό την ονομασία μίας λύσης δύο ξεχωριστών κρατών.

Πρόσφατα γεγονότα και παρεμβάσεις απέδειξαν για άλλη μία φορά την ανάγκη για την ευρύτατη ενότητα δυνάμεων και δράσεων της εργασίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης.

Πρέπει να ενδυναμώσουμε την ενότητα και αλληλεγγύη για μία ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο, για ένα λαμπρό μέλλον, κοινωνική βούληση, τη δημοκρατία, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.

Ως Αριστερό Κίνημα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μία λύση το συντομότερο και για να μπορούν και οι Τουρκοκύπριοι να είναι αφέντες του τόπου τους και το πιο σημαντικό, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ευρύτερη ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων, των δυνάμεων υπέρ της λύσης. Ο μόνος δρόμος για τη δημοκρατία και επίλυση του Κυπριακού είναι ένας κοινός αγώνας των δυνάμεων της δημοκρατίας και λύσης.

 

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του Αριστερού Κινήματος για την Πενταμερή;

 

Η συνάντηση στη Γενεύη είναι κρίσιμης σημασίας. Ο δρόμος που θα πρέπει να προχωρήσουμε, ο οποίος οδηγεί σε μία Κύπρο, είναι ξεκάθαρος. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να κινηθούν βάσει των παραμέτρων του ΟΗΕ και του πλαισίου που χαράχθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ, που θα μας οδηγήσει σε μία διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδιακή Κύπρο με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή ταυτότητα, βασισμένη στην πολιτική ισότητα.

Παράλληλα όμως, οι απορριπτικοί της λύσης και στις δύο πλευρές θέλουν να εξαφανίσουν αυτό το πλαίσιο και τη βάση των συζητήσεων. Θέλουν την αποτυχία της συνάντησης, θέλουν να καταδικάσουν την Κύπρο μας σε μία κατάσταση μη λύσης.

Το AKP και η νυν τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν θέλουν λύση. Επίσης, δεν θέλει λύση και η κυβέρνηση Αναστασιάδη που έχει βουλιάξει μέσα στη διαφθορά.

Θέλουν να συνεχίσουν να τρέφονται από το status quo, γιατί με το αδιέξοδο διαιωνίζεται η κατάσταση της μη λύσης. Θέλουν να συνεχίσουν να τρέφονται από το στάτους που έχουνε εδραιώσει πάνω στη διαφθορά, αλλά η πλειονότητα των Κυπρίων απορρίπτει το status quo και τη συνέχιση της κατάστασης μη λύσης.

Οι άνθρωποί μας απαιτούν λύση και ειρήνη και σε αυτό το πλαίσιο εμείς, ως δυνάμεις υπέρ της λύσης και στις δύο κοινότητες, πρέπει να κινητοποιηθούμε. Ως υποστηρικτές της λύσης πρέπει να είμαστε οδηγητές των κοινοτήτων μας και να ασκήσουμε πίεση, μέσω της διάσκεψης, να ανοίξει η πόρτα για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ως Αριστερό Κίνημα θα εργαστούμε στις επόμενες μέρες για κοινές κινητοποιήσεις και αγώνα και γι’ αυτόν το λόγο σύντομα θα ξεκινήσουμε έναν κύκλο επαφών και διαλόγου με τις δυνάμεις της λύσης και στις δύο πλευρές.

Η Κύπρος μας είναι πολύ μικρή για να παραμείνει διαιρεμένη ή να διχοτομηθεί, αλλά είναι αρκετά μεγάλη για να ζούμε όλοι μας μαζί ειρηνικά. Τώρα είναι η ώρα να εντείνουμε τον αγώνα για μία ομοσπονδιακή λύση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.